Skin Classic Skin White Skin Black & Whilte Skin Default Adauga la Favorite (In contul carpati.org)
Cautare:

Calendar

Iulie 2024
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

August 2024
LMMJVSD
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Online

Vremea
Varful Furnica
Muntii Bucegi
Atentie! Nu toate descrierile cuprinse în ghid au fost actualizate. Unele dintre acestea pot contine greseli. Înainte de a efectua o drumetie în zona, va rugam sa contactati reprezentantii locali ai Serviciului Salvamont, pentru detalii.

De asemenea, daca la întoarcerea din tura puteti furniza informatii actuale despre trasee, cabane sau refugii (inclusiv fotografii cu preturi, numere de telefon etc.), va rugam sa le transmiteti prin e-mail (carpati AT carpati PUNCT org), în vederea actualizarii informatiilor din Ghid. Astfel, veti reusi sa ajutati alte persoane, iar voi, la rândul vostru, veti putea beneficia de informatiile transmise de catre alti membri.

Trasee Muntii Vrancei

Traseul din Pasul Mușat spre Pasul Delușor

Marcaj: Marcaj
Durata: 17 ore.
14. Pasul Mușat (1100 m) - sub vîrful Mușat (1503 m) - sub vîrful Stogu (1527 m) - culmea Hîrtan - sub vîrful Baba (1544 m) - sub vîrful Lujeru (1517 m) - șaua Poarta Vîntului (1695 m) - vîrful Lăcăuți (1777 m) - sub vîrful Manișca Mare (1677 m) - sub vîrful Clăbuci (1617 m) - pasul Delușor (1200 m)

Acest traseu lung parcurge aliniamentul muntos care separă bazinele Oituz, la nord, Rîu Negru, Bîsca Mare, ambele la vest, Putna, Zăbala și Bîsca Mica, situate la est. Astfel, itinerarul are un veritabil caracter de creastă, înscriindu-se totodată crestei Carpaților Orientali.
Datorită poziției Lăcăuțiului față de vecinătățile montane și faptului că acest masiv reprezintă principalul punct de plecare către munții învecinați, traseului îi corespund două tronsoane, avînd orientări și legături diferite cu zonele limitrofe: unul nordic, oferind posibilitatea accesului Munților Brețcului, și unul sud-vestic, care înlesnește racordarea la Munții Penteleu. Ca atare, tronsonul nordic se urmărește între vîrful Lăcăuți, culmea data de masivele Lujeru, Baba, Stogu și Mușat, pînă în pasul Mușat, unde se intersectează cu DN 2D (dirijat aici între satele Greșu, la est, 15 km și Ojdula, la vest, 14 km). Tronsonul sud-vestic este reprezentat prtn aliniamentul Lăcăuți, Manișca Mare, Clăbuci, pasul Delușor.
Partea din traseul de legătură care revine tronsonului nordic, necesită aproximativ 12 ore de mers și utilizează un vechi drum pastoral. La circa 1 km depărtare de Lăcăuți, acesta intră în șaua Poarta Vîntului (1695 m), ocolește pe la vest (stînga) vîrful Arișoaiei (1725 m), iar în continuare traversează o alternanță de suprafețe păduroase și descoperite. De asemenea, drumul ocolește, de obicei pe la est (dreapta), majoritatea vîrfurilor ce se rînduiesc pe culmea muntoasă prelungă. Marcajul este vechi (1975), rar și degradat, însă lărgimea drumului și folosirea lui relativ intensă în sezonul de vară permit o orientare satisfăcătoare pe traseu.
Din preajma vîrfurilor Lujeru (1517 m) și Mușat (1 503 m) poteci de oi, continuate cu drumuri de tractor și forestier, coboară prin Munții Brețcului, în localitățile Zăbala, Ghelința și Ojdula. Unele dintre acestea, sînt folosite de trasee turistice, asa cum se relatează în nr. 5/1987 al revistei “România Pitorească". Nu cunoaștem, însă, dacă semnele de marcaj indicate (punct albastru și punct roșu) sînt aplicate.
Porțiunea de traseu suprapusă tronsonului sud-vestic se parcurge în 4-5 ore și face legătura ca Munții Penteleu, prin pasul Delușor, astfel:
Coborîm din vîrful Lăcăuțiului pe poteca din spatele (vest) stației meteorologice, cam 200 m, pînă într-o poiană situată în înșeuarea din obîrșia văii Bîsca Mica (orientată spre sud, stînga). În acest loc, interceptum un drum de tractor pe care îl folosim către înainte, ocolind un vîrf teșit, cu arbori răzleți, după care coborîm într-un șes poienit, cu numeroase tufe de ienupăr, unde părăsim drumul. Pînă aici, se dirijează și traseul 15, iar timpul de mers durează circa 20 minute.
Din punctul amintit ne angajăm pe direcție stînga (sud-vest), pe un hățaș pastoral de culme, cu molidiș și rariști, și întîlnim primele semne de marcaj. După 30 minute, acesta ne scoate la marginea de sus a unei pajiști întinse ce ne oferă imaginea masivelor Goru, Giurgiu, văii Bîsca Mica (la răsărit, stînga), pîrîului Manișca Mare (planul din fata, apropiat) și Munților Penteleu (pe fundal, la orizont). Mai departe, pe liziera pădurii aflată la dreapta (vest), apoi prin pădurea rară de conifere, ocolim izvoarele pîrîului Manișca, depășim pe la răsărit vîrful muntelui ce-i poartă numele (1677 m), iar pe direcția generală sud coborîm prelung pe Culmea Mioaca, la o stînă veche. Aici interceptăm un drum de tractor care ne va conduce pînă la capătul traseului.
Puțin mai jos, dedesubtul vîrfului Clăbuci (1617 m), traversăm o poiană în cuprinsul căreia există o altă stînă, dar părăsită și, sub aceasta, un observator de vînătoare, pe direcția cărora o potecă nemarcată coboară în albia Bîsca Mica, la vărsarea pîrîului Manișca Mare. În poiană se mai află o troiță din lemn, bogat ornamentată, pe care o săgeată de marcaj indică o oră de mers pînă în pasul Delușor. In continuare, pe direcție generală vest, druniul de tractor coboară ușor, pătrunzînd într-un arboret de rășinoase, foarte des și tînăr, dominat la dreapta de un vîrf scund (1477 m) ce înlesnește admirarea peisajului deschis către Munții Vrancei (est), Munții Întorsurii (vest) și Munții Penteleu (deasupra înșeuării ce ne mai desparte de ei).
La ieșirea din desiș întîlnim un adăpost pentru vite, de unde, către dreapta, se bifurcă un drum forestier dirijat spre Comandău, iar drumul de tractor utilizat de traseu se abate la stînga, pe culmea golașă și largă. La capătul lui, traversăm o porțiune împădurită, reîntîlnim marcajul și ajungem în poiana din pasul Delușor (1200 m). Aici se află sediul cantonului feroviar, cantonul forestier și calea ferată forestieră care se îndreaptă din valea Bîsca Mica (est, stînga) în valea Bîsca Mare (dreapta) către Comandău. Ramura ei dinspre Bîsca Mica ajunge mai întîi la cantonul “Măgheruș" (aproximativ 2 km), apoi în amonte (circa 7 km), pînă sub culmea dintre Goru și Lăcăuți, fiind astfel accesibil traseul 4, marcaj cruce albastră.
Racordarea traseului la Munții Penteleu, din pasul Delușor, se face tot prin marcaj bandă roșie. Ruta respectivă străbate Piscul Hergheliei (1413 m), apoi succesiunea vîrfurilor: Fagul Alb (1409 m), lui Ion (1602 m), Bălescu (.1577 m), Corîiu (1609 m), Crucea Fetei (1577 m), și Penteleu (1772 m), după care coboară, prin pîrîul Cernatu, la satul Gura Milei, în Bîsca Mare.
Pînă pe vîrful Penteleu (8½ - 9½ ore de mers), terenul prezintă o alternanță repetată de suprafețe acoperite cu pădure și cu pășuni, în raport de care marcajul este prezent sau dimpotrivă. Totodată, se pune în evidență o suită de urcușuri și coborîșuri, perindate pe fondul general al creșterii altitudinilor, de la 1 200 m (pasul Delușor) la 1 772 m (vîrful Penteleu).


Comentariile membrilor (3)

nicolaes
nicolaes

 
1
Am parcurs traseul pana pe varful Lacauti, marcajul in stare buna, in ciuda taierilor din zona pasului. Izvor la 3 ore de varful Musat, intr-o poiana cu stani, chiar sub drum/poteca.


Marți, 3 mai 2016 - 23:10  

cristi.iliescu
cristi.ilies..
Busola
 
2
Între Pasul Mușat și vf. Mușat marcajul e CR, deficitar. În zona vârfului Mușat apar și câțiva stâlpi marcați BR, apoi marcajul alternează CR și TR (bine marcat) în zona de culme, printr-un molidiș tânăr, până în Poiana Hârtanu (unde e o stână mare, cu izvor bun, de care amintește Nicu).

Între vf. Stogu Mare și vf. Lujeru marcajul e foarte prost, îndeosebi din cauza defrișărilor. Arborii marcați nu au fost cruțați, iar numeroasele drumuri de TAF pot încurca drumețul la orientare.

Din zona La butuci (vf. Lujeru) se poate urma o potecă spre dreapta către vf. Zârna, ieșind din acest traseu, inițial prin poiană și apoi intrând în pădure imediat după rămășițele unei stâne. Poteca e marcată rar cu PA. Trecând pe sub vf. Zârna, după o urcare, într-o curbă la dreapta se ajunge la o stână cu izvor (și steag al României), apoi pe stânga se întâlnește o cabană cu circuit închis (probabil - când am trecut eu pe acolo nu era nimeni). Aici e o răspântie, eu am luat-o la stânga și în 4 ore am ajuns în Covasna pe un drum forestier marcat PG (amuzant de rar).


Luni, 27 iunie 2016 - 17:15  

cristi.iliescu
cristi.ilies..
Busola
 
3
CORECȚIE: ...În zona vârfului Mușat apar și câțiva stâlpi marcați BR, apoi marcajul alternează CR și BR (bine marcat) în zona de culme...

Mai sus am scris TR, deși acest marcaj nu există.


Vineri, 15 iulie 2016 - 10:59  


 
Trebuie sa te autentifici pentru a putea adauga un comentariuGhid montan

Trasee

Cazare

Harti

Fotografii / Poze

Stiri

Jurnale

Salvamont
 
0,0522 secunde

Deblocari usi Bucuresti | GetaMap.org | Maps from all over the world | ro | fr | es | de | Calculator distante
ViewWeather.com - A new way to view the weather | nl.ViewWeather.com | sv.ViewWeather.com
Regulament carpati.org
© copyright (2004 - 2024) www.carpati.org