Skin Classic Skin White Skin Black & Whilte Skin Default Adauga la Favorite (In contul carpati.org)
Cautare:

Doneaza

Calendar

Septembrie 2021
LMMJVSD
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930

Octombrie 2021
LMMJVSD
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Online

Vremea
Varful Leaota
Muntii Leaota

Voluntar in Carpati

Homepage

Lista de discutii
Atentie! Nu toate descrierile cuprinse în ghid au fost actualizate. Unele dintre acestea pot contine greseli. Înainte de a efectua o drumetie în zona, va rugam sa contactati reprezentantii locali ai Serviciului Salvamont, pentru detalii.

De asemenea, daca la întoarcerea din tura puteti furniza informatii actuale despre trasee, cabane sau refugii (inclusiv fotografii cu preturi, numere de telefon etc.), va rugam sa le transmiteti prin e-mail (carpati AT carpati PUNCT org), în vederea actualizarii informatiilor din Ghid. Astfel, veti reusi sa ajutati alte persoane, iar voi, la rândul vostru, veti putea beneficia de informatiile transmise de catre alti membri.

Trasee Muntii Valcan

Traseul din Curpen spre Cabana Straja

Marcaj: Marcaj
Durata: 8 ore.
3. Curpen — Vaidei — valea Șușița — valea Dealu -Cracu lui Frate — șaua Scrideiu — șaua Prislop -cabana Straja
Traseu recomandat numai vara

Satul Curpen este situat pe valea Șușița Verde , la poalele dealurilor. Marcajul triunghi albastru este aplicat începînd din centrul satului și urmărește drumul comunal spre localitatea Vaidei. Chiar de la începutul excursiei frumusețea locurilor anunță suita de peisaje încîntătoare pe care le vom trece în revistă. Valea se strîmtează, iar drumul se alătură apei, șerpuind intre colnice acoperite cu livezi sau pădure. După ce trecem de Valea Seacă, apar stîncăriile anunțînd defileul strîmt prin care ne strecurăm. Localitatea Vaidei apare cutezător așezată în locurile strîmte din lungul văii Șușița Verde. Localnicii folosesc cu ingeniozitate peticele de loc neted dintre rîpe, pereți și cleanțuri, mai ales de la moară în sus. Roca dezgolită este colorată uneori cărămiziu și rîuri de grohotișuri se țes la poalele „sturiilor", așa cum numesc localnicii stîncăriile ce se ridică deasupra satului. Drumul comunal, bine întreținut, poate fi asemuit unei alei de stațiune. După circa 4 km din Curpen, distanță pe care marcajul punctează rar firul drumului, ajungem la Balta Verde, iar mai sus la podul de peste rîu. La pod este capătul liniei de autobuze Tîrgu Jiu — Curpen — Vaidei (punctul Merișori). Drumul trece pe malul celălalt lîngă cantonul Ocolului silvic; în dreptul acestuia începe drumul forestier Șușița Verde (indicator turistic cu mențiune exagerată - în loc de 30 km sînt 20 km).
Pe următorii 11 km ai drumului forestier orientarea este mai ușoară; vom aminti numai elementele de peisaj, atît de frecvente pe această minunată vale.
După circa 5 minute de mers de la canton intram în Cheile Șușiței Verzi. De cum ne apropiem se audo vuietul cascadei, înspumînd apele rîului între stînci. Drumul forestier domină de la înălțime genunea Șușiței Verzi, în care se poate pătrunde cu mare greutate. Dincolo de spintecătura prin care trece drumul cheile continuă încă 150 m. Urmează o porțiune de drum prin pădure și poienițe. Depășim pîraiele Valea Mare și Tragoe (vest) și Mîțări (est), străbatem cheiță Cirligu și traversăm pe malul stîng la gura văii Jarei, unde se află o casă. De aici străbatem lunca largă unde fumegă bocșe de mangal. De la cascada Strîmbului (în dreapta la km 4,8) valea se strîmtează; trecem pentru cca 200 m pe malul drept și, în dreptul cheilor Corcotu, revenim pe stînga văii. Vegetația bogată, pantele mari și stîncăriile sînt cîntate de apa Șușiței care fierbe în repezișuri. La km 5,5 și la circa 3 ore de la plecare ajungem la confluența văii Straja cu valea Dealul. În vecinătate se află o bancă și o masă, iar în apropiere indicator turistic. Traseul 3 intra pe valea Dealul (stînga); cînd trecem podul peste apa Străjii descoperim o succesiune de praguri și cascade înspumate păzite parcă de o stîncă proeminentă: Sfinxul Negru.
În amonte valea este foarte strîmtă, cu pantă mare; drumul se sprijină pe contraforturi naturale spălate la bază de cascade înlănțuite. Trecem de gura văii Scărișoara și apoi de cabana forestieră Valea Măcrișului (cca 700 m alt.), unde se ramifică spre stînga un alt drum forestier.
Urcăm accentuat pe drumul tot mai deteriorat. Valea se menține strîmtă, cu numeroase repezișuri. După 4¼ - 4½ ore de la Curpen ajungem la cabana forestieră Cotoru, în preajma căreia pădurea este defrișată. Urcăm încă 1 km pe șosea și ajungem la rampa de încărcare de la gura Pîrîului Vulpii (cca 1 025 m alt.) unde vom părăsi valea Dealul și drumul forestier; aici luăm apă pentru 2 ore. În acest punct, cu orientare mai dificilă, lipsește indicatorul de marcaj.
Pe Pîrîul Vulpii, cu versantul vestic împădurit și cel estic defrișat, urca un drum de tractor pe care ne continuăm traseul. La circa 150 m în amonte trecem pe malul drept, urcînd panta înclinată paralel cu firul apei. Pe primul fag rămas în picioare reapare triunghiul albastru. Ceva mai sus de el trecem apa din nou pe stînga și ne depărtăm treptat de firul văii, pe pantele muntelui Cotoru, prin pădure, apoi printr-o zonă defrișată. Numeroase poteci de acces spre parchetul în exploatare sînt evitate de marcaj care ne îndreaptă spre izvoarele Pîrîului Vulpii și apoi pieziș prin pădure spre golul de munte din Cracul Ciungilor (1 440 m). Timp de mers pînă aici: 5¾—6¼ (Atenție! Cei care vin în sens invers de pe creasta găsesc greu intrarea în pădure; marcajul trebuie căutat cu atenție la liziera pădurii).
De la ieșirea din pădure mai urcăm cîteva minute și ieșim în șaua Ciungilor, de unde ni se deschide o priveliște largă spre culmea principală a Munților Vîlcan de la Pasul Vîlcan și vîrful Straja pînă la muntele Coarnele și vîrful Șigleu. Marcajul și poteca dispar în iarbă; poteca se conturează mai clar abia sub Vîrful lui Frate (1 524 m). Ocolim vîrful pe latura nord-estică și, trecînd pe la capătul de sus al imensei ravene cu care începe valea Amaru, poposim în șaua Scrideiu, la poteca din culmea principală , unde lipsește marcajul bandă roșie. Timp de mers pînă aici 5¾—6½ ore. Pînă la executarea marcajului banda roșie urmărim marcajul triunghi albastru, care însoțește poteca pe fața sudică a muntelui Gura Plaiului. La cîteva minute din șa trecem pe lîngă un izvor, iar în continuare străbatem de-a coasta pantele înierbate ale vîrfului Gura Plaiului și Vîrfului Verde. Trecem pe lîngă ravena unui izvor bogat (Izvorul Rece) și după 6½—7½ ore de la plecare ieșim pe culmea principală din șaua Prislop sau La Pietrele înșirate. Aici traversăm linia de culme pe lîngă coasta Iradiei (est), de pe versantul gorjan pe cel transilvănean (nord); la mică depărtare de șa coboară spre nord izvorul pîrîului Crucea (bazinul Braia). Poteca urcă prelung pe lîngă două troițe menținîndu-se pe versantul nord-vestic al Muntelui Mutu, cînd depășim rîpele și grohotișurile de la obîrșia văii Brăița. Mai jos, la liziera pădurii se observă stînele din Brăița. Poteca cotește spre nord, iese pe culme, apoi trece peste vîrful Constantinescu și se abate la dreapta coborînd versantul estic. După circa 5 minute de coborîre din vîrful Constantinescu, spre est, întîlnim poteca Lupeni — cabana Straja (traseul 11 — marcaj triunghi albastru). Ceva mai jos se află și drumul de tractor. Intrăm în pădurea de molid la dreapta și coborîm lent încă 10 minute pînă în poiana de la cabana Straja (1 440 m). De menționat că de pe culmea Constantinescu coboară și o potecă nemarcată pe la stînele Mutu-Sohodol, pînă la Lupeni.


Comentariile membrilor (0)

Nu exista niciun comentariu
 

 
Trebuie sa te autentifici pentru a putea adauga un comentariuGhid montan

Trasee

Cazare

Harti

Fotografii / Poze

Stiri

Jurnale

Salvamont
 
0,0457 secunde

GetaMap.org | Maps from all over the world | ro | fr | es | de | Calculator distante
ViewWeather.com - A new way to view the weather | nl.ViewWeather.com | sv.ViewWeather.com
Regulament carpati.org
© copyright (2004 - 2021) www.carpati.org