Skin Classic Skin White Skin Black & Whilte Skin Default Adauga la Favorite (In contul carpati.org)
Cautare:

Calendar

Mai 2023
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Iunie 2023
LMMJVSD
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930

Online

Vremea
Varful Sandru Mare
Muntii Nemira
Atentie! Nu toate descrierile cuprinse în ghid au fost actualizate. Unele dintre acestea pot contine greseli. Înainte de a efectua o drumetie în zona, va rugam sa contactati reprezentantii locali ai Serviciului Salvamont, pentru detalii.

De asemenea, daca la întoarcerea din tura puteti furniza informatii actuale despre trasee, cabane sau refugii (inclusiv fotografii cu preturi, numere de telefon etc.), va rugam sa le transmiteti prin e-mail (carpati AT carpati PUNCT org), în vederea actualizarii informatiilor din Ghid. Astfel, veti reusi sa ajutati alte persoane, iar voi, la rândul vostru, veti putea beneficia de informatiile transmise de catre alti membri.

Trasee Muntii Trascaului

Traseul din Tureni spre Cabana Cheile Turzii

Marcaj: Marcaj
Durata: 5 ore.
Tureni - Izvorul Alexandru Machedon - Dealul Săndulești - Fântânele - Cabana Cheile Turzii

Distanță: 9 km
Caracteristici: traseu relativ ușor, cu urcușuri și coborâșuri modeste

Putem considera începutul acestui traseu ca fiind din drumul național l (E 81), străbătând la început comuna Tureni. Trecem apoi prin fața bisericii romano-catolice, unde un marcaj ne orientează spre ieșirea din localitate. Privirea ne este atrasă spre stânga, unde pârâul Turenilor intră între pereții calcaroși ai cheii. Noi urmăm în continuare un drum pietruit, străjuit de stâlpi de telefon, care la un moment dat se intersectează cu o linie de înaltă tensiune. Imediat ajungem în drumul asfaltat Turda — Petreștii de Jos. În fața noastră se conturează abruptul calcaros ce marchează Urnita Munților Trăscăului, dată aici de versantul stâng al văii Negoteasa.

După un urcuș de 10 minute ajungem pe un platou ușor înclinat ce se întinde până departe spre sud. De la marginea platoului privim înapoi spre Depresiunea Turenilor, în mijlocul căreia se cuibărește satul omonim, iar mai departe zărim casele satului Ceanu Mic, în spatele căruia linia orizontului este închisă de dealuri molcome. Spre vest se deschide panorama largă a Depresiunii Hășdatelor, cu satele Deleni și Micești adăpostite la poalele ultimelor prelungiri ale culmilor ce se lasă din masivul deluros al Feleacului. De aici urmăm partea superioară a platoului, în ușoară ascensiune spre sud, direcție în care mergem și noi. Întâlnim mici câmpuri de lapiezuri, care întrerup monotonia peisajului geomorfologic. Străbătând Dealul Săndulești, treptat ajungem la marginea abruptului estic al platoului.

Din punctul Fântânele — unde există într-adevăr câteva fântâni (cu cumpănă), coborâm spre sud, apropiindu-ne de versantul stâng al Cheii Turzii, unde întâlnim Stâncăria Murunei și Cornul Cheii, de unde, pe traseul marcat și cu triunghi albastru ajungem la cabană, trecând prin pădurea Văpii. Remarcabilă pentru acest traseu, este direcția lui generală de la nord la sud, cu mici unduiri impuse de topografia zonei.


Comentariile membrilor (0)

Nu exista niciun comentariu
 

 




Trebuie sa te autentifici pentru a putea adauga un comentariu



Ghid montan

Trasee

Cazare

Harti

Fotografii / Poze

Stiri

Jurnale

Salvamont
 
0,0403 secunde

GetaMap.org | Maps from all over the world | ro | fr | es | de | Calculator distante
ViewWeather.com - A new way to view the weather | nl.ViewWeather.com | sv.ViewWeather.com
Regulament carpati.org
© copyright (2004 - 2023) www.carpati.org