Marcaj:
Durata: 4 - 5 ore.
Cabana Buru - Dealul Borzești - Cabana Cheile Turzii
Distanță: 12 km
Caracteristici: traseu nerecomandabil iarna
De la cabana Buru, aflată la 2 km aval de satul omonim, în defileul Arieșului (la 370 m altitudine), ne desprindem din traseul (rutier) 28, după ce urmărim șoseaua națională până la gura văii Borzeștilor. Aici începem urcușul unei coaste abrupte, pătrunzând brusc în defileul săpat de pârâu până la vărsare. Sectorul, suprapus peste o zonă împădurită, este bine marcat. Apa curge vijelios prin repezișuri și mici cascade până la 3 m înălțime. Defileul este destul de sinuos, iar din loc în loc zărim mici afluenți ce coboară grăbiți de pe versanții abrupți.
La ieșirea din acest sector îngust al văii, în locul denumit Gura Jigăului, se află o moară, iar în apropiere o stână. O ramificație a potecii o ia la stânga, în direcția unei case ce se află ceva mai sus. Pârâul Borzeștilor curge aici pe un pat calcaros, înconjurând un bot de deal. Marcajul apare pe scoarța arborilor, însă drumeagul ne conduce sigur prin păienjenișul pădurii de foioase, din care ieșim către partea înaltă a Dealului Borzești (712 m). Suim pieptiș printr-o împărăție a lapiezurilor, din punctul culminant putem să admirăm priveliștile ce se deschid spre satele Petreștii de Sus și Borzești, legate Intre ele de panglica albă a șoselei pietruite, ce urcă printre ogoare.
În continuare, drumeagul merge pe la poala unei păduri, în care se afundă apoi pentru scurtă vreme, unde trecem pe sub linia de înaltă tensiune. Marcajul ne duce mai departe către partea superioară a platoului calcaros, unde peisajul este dominat de nesfârșite câmpuri de lapiezuri, printre cele mai reprezentative din Munții Trăscăului Dincolo de Dumbrava, poteca intră în pădurea din zona numită sugestiv Coastele Muntelui, unde întâlnește traseul ce vine de la Cornești, în punctul respectiv, pe un indicator citim că de la cabana Buru am parcurs 8 km și până la Cheia Turzii mai avem, doar 3,5 km, iar spre Cornești prin Ciucaș sunt 5 km. Apoi dăm de un luminiș cu teren mlăștinos, în micile ochiuri de apă reflectându-se abrupturile calcaroase. După puțin timp ajungem la Izvor Popii, unde ne putem astâmpăra setea, dincolo de care urmărim baza peretelui greu accesibil din stânga noastră, ce marchează marginea estică a Culmii Petreștilor. Secvența respectivă ne oferă șansa să admirăm zona de vărsare a Hășdatelor în Arieș, cu terasele tede ale acestuia, în lungul uneia dintre ele alegând drumul asfaltat. Orizontul este închis de culmile calcaroase ale Colților Trăscăului și Bedeleului, cu profilurile, lor impozante.
După Vf. Vânătă (722 m) care ne-a prilejuit minunatul tur de orizont, poteca pătrunde din nou în pădure, după care ajungem la bifurcația de la Urcușul Domol, unde un alt indicator ne informează că până la cabana Cheia Turzii nu mai avem decât l km (½ oră), iar de la cabana Buru am parcurs 10,5 km (4 ore). Lăsăm poteca marcată cu punct roșu la stânga și coborâm printr-o pădure de amestec (pin, fag și gorun), până ajungem la podul peste Hășdate, loc de încrucișare a traseelor din zonă. Trecem podul metalic (în apropiere, cu ani în urmă, exista o moară de apă), de unde ne aruncăm o privire spre abrupturile grandioase din zona Cheii Turzii și, după un mic urcuș, ajungem în spatele cabanei ce poartă numele acestui vestit monument al naturii.