Marcaj:
Durata: 3-4 ore.
Traseu de dificultate medie.
Starea marcajului: bunã
Ieºind de pe Drumul Naþional I, traversãm pârâul Timiº ºi trecem pe lângã fosta cabanã Dâmbu Morii – acum pãrãsitã ºi urmãm pentru câteva sute de metri drumul asfaltat.
Lãsãm în stânga traseul ce urcã spre Cabana Bunloc prin valea Pojarului (marcaj: triunghi albastru; click pentru descrierea traseului) ºi urmãm spre dreapta peste un pod de beton drumul ce urcã pe Valea ªipoaiei, drum închis traficului auto printr-o barierã.
Imediat dupã pod, spre stânga, peste apele ªipoaiei, este punctul de plecare pe poteca ce urcã la Peºtera de Gheaþã (punct roºu; click pentru descrierea traseului) pe sub peretele monumental ªirul Stâncilor, perete spre care stãruie mãcar pentru câteva clipe privirea oricãrui turist ajuns la Dâmbu Morii.
Traseul nostru mai parcurge circa 200 de metri pe drumul forestier de pe Valea ªipoaiei, dupã care traversãm apele pârâiaºului pentru a ne îndrepta spre drumul forestier de pe Valea Daschia, drum pe care îl zãrim "strâns" între doi versanþi împãduriþi.
Intrãm astfel pe "Drumul Familiar", marcat cu bandã roºie, lãsând spre dreapta drumul ce urcã spre Canionul ªapte Scãri (bandã galbenã; click pentru descrierea traseului)
ºi Prãpastia Ursului (triunghi albastru, marcaj pe care îl vom regãsi abia în aval de Canionul ªapte Scãri; click pentru descrierea traseului).
Lãsând în urmã poienile de la Dâmbul Morii, traseul nostru începe sã urce pe drumul de exploatare de pe Valea Daschia. Dupã circa 40 de minute, vom lãsa în dreapta firul acestui drum ºi vom urmãri poteca, bine marcatã, ce urmeazã, pentru alte 10 minute, firul vãii acum sec. La un moment dat, poteca noastrã face o curbã mare, urcând astfel pe versantul stâng. Dupã alte 5 minute, poteca formeazã o primã serpentinã spre dreapta ºi gãsim prima dintre bãncile construite pentru odihna turiºtilor de cãtre iubitorii acestor locuri, prilej excelent pentru un popas ºi hidratare. Suntem în zona numitã Întorsura Mare.
Poteca, în continuare latã ºi bine marcatã, urcã constant, în serpentine largi, când pe curbe de nivel, când pe muchiile blânde ale versanþilor împãduriþi. Din loc în loc, cele câteva bãncuþe rudimentare construite din materialele furnizate de pãdurea prin care urcãm, ne îndeamnã la odihnã. "Ferestrele" prin care putem privi spre vârful Pietrei Mari sau spre ceilalþi versanþi din zonã sunt rare, dar compensate de frumuseþea pãdurii, mereu diferitã, de la zi la zi, de la anotimp la anotimp.
La circa 2-2 1/2 ore de la intrarea în traseu, într-o zonã în care poteca urmeazã vechiul vechiul drum de care pe care se urca la cabanã în perioada interbelicã, traseul se intersecteazã cu traseul marcat cu triunghi albastru ce urcã dinspre Prãpastia Ursului (triunghi albastru; click pentru descrierea traseului). Avem posibilitatea de a ne odihni pe frumoasa bãncuþã aºezatã la intersecþia dintre cele douã trasee sau sã urmãm, pentru circa 100 de metri, poteca nemarcatã dar bine bãtutã, ce ne va scoate într-un frumos punct de belvedere agãþat deasupra abruptului stâncos numit Prãpastia Ursului. Din acest punct de belvedere avem o priveliºte frumoasã asupra vâlcelelor din care îºi adunã apele ªipoaia, pârâul care a sãpat cu rãbdare frumosul canion ªapte Scãri, canion pe care cunoscãtorii locului îl vor ghici, ascuns în pãdurile de molid, nu foarte departe în dreapta. Mai departe, tot în dreapta, se ridicã semeþ, dominând Valea Timiºului, masivul frate al Pietrei Mari - Postãvarul. Spre stânga, orizontul este curmat brusc de culmea Pietricica (Piatra Micã), culme pe care o vom urma pentru a ajunge la Cabana Piatra Mare (click pentru descriere), de care ne mai desparte un drum de circa o orã ºi o diferenþã de nivel de circa 400 de metri.
Reveniþi la bãncuþa de la intersecþia de trasee, ne reluãm urcuºul, o vreme destul de accentuat, pe traseul marcat cu bandã roºie. Dupã doar câteva minute, întâlnim pe partea stângã "Poteca Þiganilor" (punct albastru), traseu de legãturã cu poteca ce urcã pe sub ªirul Stâncilor(punct roºu; click pentru descrierea traseului). De aici, panta se mai potoleºte ºi intrãm, pentru scurt timp, într-o zonã cu un molidiº tânãr ºi des. Lãsãm în dreapta vechiul drum de care ºi, urmând poteca marcatã, ajungem în câteva minute la o nouã bãncuþã improvizatã din doi buºteni, aflatã în dreapta potecii. Lângã bancuþã se gãseºte un izvor slab, dar curat, din care putem sã ne refacem proviziile de apã, izvor cunoscut în vechime sub numele "La Crepuri".
De la izvor, ieºim din zona de molidiº tânãr ºi poteca îºi reîncepe urcuºul. Dupã doar câteva minute, panta se domoleºte din nou, odatã cu ieºirea în marea poianã numitã Poiana Baciului (nr.: sau Poiana Livezii conf. descrierii din colecþia Munþii Noºtri). Vegetaþia specificã ne aratã cã numele poienii provine de la existenþa în trecut a unei stâne prin aceste locuri, dar timpul a ºters orice urmã a acesteia.
Un timp strãbatem poiana în paralel cu poteca marcatã cu bandã albastrã ce vine dinspre cabana Bunloc ºi Peºtera de Gheaþã, pe sub Gâtul Chivei (bandã albastrã; click pentru descrierea traseului). Aceasta din urmã se strecoarã pe sub un mic perete stâncos, aflat în mijlocul poienii, în stânga potecii pe care urcãm noi. O vom întâlni în partea superioarã a Poienii Baciului, imediat dupã ultima dintre bãncuþele de pe acest traseu. Dacã am urma-o, la coborâre, am ajunge în circa o 40 - 60 minute la Peºtera de Gheaþã ºi circa 2 - 2 1/2 ore la cabana Bunloc (Sava).
La circa 50 de metri dupã intersecþia celor douã trasee, poteca noastrã coteºte brusc spre dreapta, reintrând în pãdure. Mergem pentru câteva minute pe curbã de nivel, la baza abruptului vestic al vârfului Puºcaº. Reintratã într-o zonã cu molidiº tânãr, poteca coteºte spre dreapta ºi se reîntâlneºte dupã câþiva zeci de metri cu poteca ce urcã dinspre Canionul ªapte Scãri (bandã galbenã; click pentru descrierea traseului), împreunã cu care strãbate ultimii metri ce ne despart de ruinele vechii cabane Piatra Mare. În practicã, cei mai mulþi turiºti evitã acest ultim segment (prost marcat), ieºind la baza Poienii Stânei de Piatrã, pe continuarea nemarcatã, dar evidentã, a Drumului Familiar. Dacã vom urma aceastã variantã, dupã ieºirea din pãdure, vom strãbate spre dreapta poiana, pentru a ajunge la cabana aflatã în partea superioarã a acesteia.
Am ajuns astfel în poiana dominatã de vârful ªura de Piatrã, vârf ce îºi împrumutã numele poienii, în care se aflã ºi actuala cabanã Piatra Mare (click pentru descriere) construitã de Societatea Carpatinã Ardeneanã (EKE). Din larga poianã în care am ajuns, putem admira oraºele Braºov ºi Sãcele, munþii Postãvaru, precum ºi o mare parte a Þãrii Bârsei, iar de pe partea cealaltã a platoului, dincolo de Valea Gârciniului si de Renþea (munþii Gârbovei) putem admira semeþi "gemenii" Ciucaº si Zãganu, Grohotiºul ºi munþii Neamþului.
Încheiem astfel, prima parte a drumului nostru spre vârful Piatra Mare (1844m), vârf de care ne mai desparte un traseu de circa o ora, pe marcaj cruce roºie (click pentru descriere)
Autor: Ciprian Cernat (cipicernat) - decembrie 2010
Bibliografie:
Dan Bãlteanu, "Piatra Mare", colecþia "Munþii Noºtri", 1975
ONT-CARPATI - "Piatra Mare ºi Postãvarul", colecþia veche "Munþii Noºtri", nr. 8
Aristide Stavros - "Munþii Judeþului Brasov", 1979
Touring Clubul României, Secþia Alpinã Braºov - "Harta Turisticã – Postãvarul ºi Piatra Mare", 1934
Luni, 22 septembrie 2014 - 23:26