Skin Classic Skin White Skin Black & Whilte Skin Default Adauga la Favorite (In contul carpati.org)
Cautare:

Calendar

Decembrie 2024
LMMJVSD
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Ianuarie 2025
LMMJVSD
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Online

Vremea
Varful Mutu
Muntii Valcan
Atentie! Nu toate descrierile cuprinse în ghid au fost actualizate. Unele dintre acestea pot contine greseli. Înainte de a efectua o drumetie în zona, va rugam sa contactati reprezentantii locali ai Serviciului Salvamont, pentru detalii.

De asemenea, daca la întoarcerea din tura puteti furniza informatii actuale despre trasee, cabane sau refugii (inclusiv fotografii cu preturi, numere de telefon etc.), va rugam sa le transmiteti prin e-mail (carpati AT carpati PUNCT org), în vederea actualizarii informatiilor din Ghid. Astfel, veti reusi sa ajutati alte persoane, iar voi, la rândul vostru, veti putea beneficia de informatiile transmise de catre alti membri.

Trasee Muntii Piatra Craiului

Traseul din Șaua Funduri spre Cabana Plaiul Foii

Marcaj: Marcaj
Durata: 4,5 - 5 ore.
   Din Saua Funduri, indrumati de marcajul punct rosu, dupa 350 m ajungem la stalpul indicator care arata ramificatia spre Cabana Plaiul Foii, spre stanga. Parasim linia crestei coboram o prima portiune pe un mic horn, traversam o zona mai alunecoasa si dupa o traversare spre dreapta ajungem in firul Vaii Urzicii. Lasam in dreapta intrarea in Braul Rosu iar noi continuam pe vale, in jos, ajungand la punctul Prepeleag unde coboram o saritoare de 10-12 m prin catarare.

   Avand directia generala spre nord, incepem coborarea prin padurea deasa si intalnim stalpul indicator care arata directia spre Crucea Granicerului, cruce rosie, lasam in urma aceasta ramificatie si incepem o traversare lunga prin grohotisurile revarsate la poalele masivului. Trecem prin dreptul Vaii lui Ivan, usor de identificat dupa turnul singuratic, ridicat pe firul ei, urmeaza un interval impadurit in care gasim si ramificatia spre Cabana Garofita Pietrei Craiului (cruce galbena, traseu de 2,5 ore), dupa care ajungem la Cerdacul Stanciului, mare arcada naturala. Continuam drumul iar dupa aproximativ 30 de metrii intalnim pe partea dreapta a potecii, Pestera Stanciului, grota fara concretiuni cu un planseu presarat cu bolovani.

   Fara sa-si schimbe infatisarea, poteca ne conduce pe la baza peretelui in urcus usor spre Marele Grohotis, cea mai intinsa zona de grohotis din Piatra Craiului. Traversand zona Marelui Grohotis, privim in dreapta Peretele Piscul Rece, Muchia Rosie in care se contureaza "Moara Dracului" si Peretele Central din Marele Grohotis. Depasind grohotisul, poteca ne duce pe la baza Varfului Lancea sau Coltul Carugelor in coborare usoara, traversam Valea Padina Lancii, apoi firul secundar al Padinei Lancii pentru a urca catre dreapta peste un obstacol de 2-3 m in asa fel incat sa ajungem la limita de sus a padurii. Poteca traverseaza grohotisuri sau perdele de padure, intersectand firele de obarsie ale vaii Tamaselului pana la Umerii Pietrei Craiului, contrafort urias care domina Saua Tamaselului, aflata in fata noastra.

   De sub Umerii Pietrei Craiului coboram in diagonala catre stanga, spre un vechi stalp de marcaj cu sageti indicatoare, si dupa ce parasim Saua Tamaselului intram in padure unde urmam linia de cumpana pana in apropierea Varfului Tamasel unde ne orientam catre stanga coborand pe spinarea Tamaselului pana in mica poiana de pe Culmea Tamaselului. Aici se ramifica catre stanga triunghiul rosu spre Valea lui Ivan. Noi continuam spre dreapta, parasim culmea Tamaselului si patrundem in zona de obarsie a Vaii Otetelei si Varful Capul Tamasului. Dupa o coborare mai accentuata ajungem pe culmea Tamasul Mare, unde intalnim traseul banda rosie ce vine din Fagaras, continuam pe culme pana in Curmatura Foii. Aici se desparte catre stanga marcajul triunghi galben spre Valea Dambovitei si banda rosie spre traseul de creasta al muntilor Fagaras.

   Din Curmatura Foii parasim culmea Tamasului Mare, coboram catre dreapta pe versantul sau nordic, inaintam pe Plaiul Mare aproximativ 300 m, intalnim marcajul banda albastra si incepem coborarea mai accentuata pe serpentinele repezi si ajungem intr-o mica poiana, traversand-o ajungem pe malul drept al paraului Runcu, pe care-l urmam pana la confluenta cu Barsa Tamasului unde ne intersectam cu traseul, ce vine din dreapta, de la refugiul Spirlea.

   Pornim catre stanga pe drumul forestier care ne scoate, dupa confluenta Barsei Tamasului cu Barsa Grosetului, la Cabana Plaiul Foii.


Sursa: Piatra Craiului - Emilian Cristea, Editura Sport-Turism Bucuresti, 1984

Data actualizarii: 17.11.2008


Comentariile membrilor (0)

Nu exista niciun comentariu
 

 




Trebuie sa te autentifici pentru a putea adauga un comentariu



Ghid montan

Trasee

Cazare

Harti

Fotografii / Poze

Stiri

Jurnale

Salvamont
 
0,0366 secunde

Deblocari usi Bucuresti | GetaMap.org | Maps from all over the world | ro | fr | es | de | Calculator distante
ViewWeather.com - A new way to view the weather | nl.ViewWeather.com | sv.ViewWeather.com
Regulament carpati.org
© copyright (2004 - 2024) www.carpati.org