Marcaj:
Durata: 3,5 - 4 ore.
Cele mai dificile portiuni ale drumului de-a lungul crestei Pietrei Craiului le intalnim pe Creasta Sudica, delimitata din punct de vedere turistic intre Saua Funduri si Saua Grindului. Cu exceptia traseului prin Valea Urzicii, parcursul nu prezinta, intre punctele citate anterior, nici o poteca marcata pentru scurtarea sau evitarea unor portiuni de creasta, ceea ce este foarte important in calcularea timpului de mers intre adaposturi. Pe linia crestei nu sunt izvoare.
Marcajul nostru, cu punct rosu, bine intretinut, este dispus din Saua Funduri numai pe pietre, alternand la inceput, si pe o mica distanta, cu triunghi albastru. Drumul incepe cu un mic pasaj de catarare peste cativa coltani de piatra alba insirati pe linia crestei. Dupa circa 350 m ajungem la locul unde marcajul triunghi albastru se abate la stanga (spre vest), coborand prin Valea Urzicii la Cabana Plaiul Foii.
Tot aici intalnim si indicator spre poteca nemarcata care duce la refugiul Funduri. Punctul de ramificatie este semnalat cu un stalp indicator. De la stalpul indicator urcam sustinut, depasind trei varfuri stancoase, cu muchii ascutite, unde obstacolele sunt dispuse in trepte mici. Pe aceasta portiune ne oprim din cand in cand, odihnindu-ne si cercetand zarea catre stanga, peste verdele padurii, unde valea Dambovitei si-a sapat drum pe sub coastele Papusii, inaltate mult pe malul ei drept.
Pentru a evita cateva locuri mai accidentate, poteca se abate dupa aproximativ o ora de mers pe versantul estic, strabatand o zona inierbata punctata de ienuperi sau jnepeni, ori acoperita cu intinse covoare de smirdar, care in lunile mai-iunie inrosesc coastele muntelui pe mari suprafete. Pe acest interval nu intalnim obstacole dificile. In continuare, insa, suntem obligati sa ne cataram in lungul unui pasaj in diedru, care ia sfarsit dupa 15 m pe linia crestei, nu departe de Varful Pietrei. Din acest loc, drumul de creasta se deschide in fata noastra, insirand in lungul lui numeroase obstacole pana in Saua Grindului. Pe coastele lui rasaritene sunt asternute pasunile inverzite, denumite Plaiul Grindului, in cuprinsul caruia abia se zareste refugiul Grind. Tot in aceasta parte, dincolo de padure, sunt raspandite pretutindeni pe pasuni si pe magurile domoale satele branene, a caror zare este inchisa de culmile inalte ale masivelor Leaota, Bucegi, Piatra Mare si Postavaru.
Reluand drumul, parcurgem o distanta mare in lungul crestei, trecand pe deasupra marilor pereti ce formeaza in ansamblu abruptul vestic al Pietrei Craiului. Pe rand lasam in urma: Peretele de la Ceardac, Peretele Piscului cu Brazi, Peretele Piscului Rece, Peretele Marelui Grohotis, Poiana Inchisa si Peretele din Padina Lancii. Dincolo de aceasta zona urcam catre Coama Lunga, creasta in forma unui acoperis de casa, asemanator cu acoperisul Vistei Mari din Fagaras. Ajunsi pe Coama Lunga, poteca noastra ne conduce in continuare numai pe linia crestei inguste si crenelate.
La sfarsitul intervalului urmeaza o coborare tot atat de expusa, continuata cu cateva varfuri mici, insirate pe Muchia Grindului. Pe aceasta portiune se adancesc in dreapta (catre est) cele patru Hornuri ale Grindului. Jgheaburile lor, in aval, devin valcele de torent, fire de obarsie ale vaii Cheia de sub Grind. Intre hornuri se inalta semeti Coltii Grindului, care infrumuseteaza cu linia lor zvelta peisajul atat de uniform de pe acest versant. Pe masura ce inaintam, locurile se domolesc, iar roca de pe linia crestei capata alta culoare. Varful Grind (2210 m alt.), ultimul obstacol al parcursului, il depasim fara dificultati, coborand de pe el in Saua Grindului, locul fiind marcat si de un stalp metalic.
Trasee de legatura spre: Cabana Plaiul Foii pe "La Lanturi", banda rosie; refugiul Grind prin Varful La Om, banda rosie; Cabana Curmatura pe Creasta Nordica pe punct rosu pana la Varful Ascutit iar de acolo pe triunghi albastru spre Cabana Curmatura, 5-6 ore.
Sursa: Piatra Craiului - Emilian Cristea, Editura Sport-Turism Bucuresti, 1984
Data actualizarii: 17.11.2008