Skin Classic Skin White Skin Black & Whilte Skin Default Adauga la Favorite (In contul carpati.org)
Cautare:

Doneaza

Calendar

Ianuarie 2020
LMMJVSD
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Februarie 2020
LMMJVSD
12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829

Online

Voluntar in Carpati

Homepage

Lista de discutii
Atentie! Nu toate descrierile cuprinse în ghid au fost actualizate. Unele dintre acestea pot contine greseli. Înainte de a efectua o drumetie în zona, va rugam sa contactati reprezentantii locali ai Serviciului Salvamont, pentru detalii.

De asemenea, daca la întoarcerea din tura puteti furniza informatii actuale despre trasee, cabane sau refugii (inclusiv fotografii cu preturi, numere de telefon etc.), va rugam sa le transmiteti prin e-mail (carpati AT carpati PUNCT org), în vederea actualizarii informatiilor din Ghid. Astfel, veti reusi sa ajutati alte persoane, iar voi, la rândul vostru, veti putea beneficia de informatiile transmise de catre alti membri.

Trasee Muntii Iezer - Papusa

Traseul din Cabana Voina spre Refugiul Iezer

Marcaj: Marcaj
Durata: 8 ore.
VOINA - IZVORUL DIN PLAI - VÎRFUL ROȘU - REFUGIUL IEZER
Voina - Șleul Bătrînei 4-5 ore triunghi roșu
Șleul Bătrînei-Vîrful Roșu-Crucea Ateneului 3-4 ore banda roșie
Crucea Ateneului - Refugiul Iezer Œ ore cruce albastră
punct albastru

Acest traseu folosește pe prima porțiune, marcată cu triunghi roșu, aceeași potecă descrisă la traseul nr. 3, însă în sens invers.
In 5-10 minute parcurgem distanța de la Voina la „Canton\\\", de unde începe marcajul cu triunghi roșu pe Plaiul lui Pătru. La capătul a 4 ore de urcuș sosim la Izvorul din Plai (2200 m), unde vom face un scurt popas. De aici înainte putem alege între două drumuri: primul urmărește în continuare triunghiul roșu către N-V, menținîndu-se aproape la aceeași altitudine, pînă în Șleul Bătrînei, celălalt nemarcat, urcă pieptiș muchia Vîrfului Bătrâna pînă la cota 2341 m.
Din vîrf se deschide larg panorama Făgărașului. Coborîm către apus pînă în Șleul Bătrînei; aici sosește și poteca marcată cu triunghi roșu, care a ocolit Vîrful Bătrîna. In continuare, către vest, intrăm pe poteca însemnată cu bandă roșie. In stînga se află obîrșia Văii Bătrîna; în căldare, la altitudinea de 1600 m, putem zări mai multe bordeie aparținînd stînei din Bătrîna.
Poteca trece începînd de aici prin zona cea mai înaltă a masivului. Ocolim Vîrful Piscanul pe versantul sudic , îndreptîndu-ne spre panta cu grohotiș pe care o formează la est cel mai înalt pisc din masiv: Vîrful Roșu. Spre Valea Dîmboviței (N), sau mai bine-spus spre izvoarele sale, pornesc mai multe picioare de munte, ale căror stînci se cumpănesc amenințător deasupra căldărilor Boarcășului. In cutele umbrite ale muntelui distingem pete albe de zăpadă, care rămîn pînă tîrziu, către sfîrșitul lunii august. In unele veri zăpada din căldările nordice persistă până la căderea celei noi.
Pînă în creastă ajunge vuietul pîraielor, care se prăvălesc în cascade către apa Boarcășului. Mai bine de œ oră urcăm printre pietre pe muchia estică a Vîrfului Roșu. Ajunși în vîrf, facem un popas pentru a admira cea mai frumoasă perspectivă asupra Munților Făgăraș. Creasta Viștea-Moldoveanu apare foarte clară și cu multe detalii, reținîndu-ne privirea vreme îndelungată.
Pe micul platou aflat la 2469 m sîntem la răscrucea drumurilor către Munții Făgăraș, Vîrful Iezerul Mare și Vîrful Păpușa. Pe un indicator fixat între pietre citim marcajele în cele trei direcții sus-amintite.
Coborîrea pe muchia sudică, printre stînci și uneori chiar pe brîne scurte, ne scoate la baza muntelui vecin: Iezerul Mare. Muchia de vest a Vîrfului Iezerul Mare ne dezvăluie treptat, pe măsură ce înaintăm, și Vîrful Iezerul Mic. Ne aflăm pe cea mai frumoasă porțiune de creastă cu caracter alpin din întreg masivul, porțiune care iarna este inaccesibilă chiar și turiștilor cu grad mediu de pregătire. In aceast㠄fereastră\\\" vînturile reci bat cu tărie și favorizează formarea cornișelor de zăpadă. Vara șaua poate fi traversată destul de ușor, deși diferența de nivel față de vîrfurile învecinate este mare. De pe muchia acestei șei putem privi atît în căldarea de est a Iezerului, cît și în cea de vest (cea mai nordică dintre căldările gemene ale Văii Groapele), ambele prăpăstioase, seci și pline de lespezi. Străbaterea acestei porțiuni pînă în Vîrful Iezerul Mare ne ia œ oră. O variantă ne poate scoate dincolo de acest vîrf, ocolind printre lespezi pe pantele vestice ale muntelui.
De pe Iezerul Mare zărim aproape întreg masivul. Ne apare conturată și creasta prelungită spre S-V din Iezerul Mic; distingem cu ușurință poteca largă spre Curmătura Groapele și Vîrful Păpăul (2093 m). Coborînd din vîrf pe muchia sudică printr-un grohotiș impresionant, ajungem pe Custura Iezerului și străbatem creasta îngustă și accidentată. Marcajul lasă în dreapta o ramificație nemarcată spre Vîrful Iezerul Mic și se îndreaptă spre S-E. Trecem printre două vîrfuri mici între care orizontul se reduce aproape de tot și după câteva minute de coborîre pe creastă ajungem la Crucea Ateneului unde întîlnim și un indicator metalic. Marcajul cu bandă roșie continuă spre S-E, la Vîrful Cățunul și Voina. Coborîm în Căldarea Iezerului pe marcajul cruce și punct albastru (vezi traseul nr.2). In 15-20 de minute ajungem în fundul căldării la refugiul Iezer (2165 m), unde putem înnopta.
Comentariile membrilor (0)

Nu exista niciun comentariu
 

 
Trebuie sa te autentifici pentru a putea adauga un comentariuGhid montan

Trasee

Cazare

Harti

Fotografii / Poze

Stiri

Jurnale

Salvamont
 
0,0442 secunde

GetaMap.org | Maps from all over the world | ro | fr | es | de | Calculator distante
ViewWeather.com - A new way to view the weather | nl.ViewWeather.com | sv.ViewWeather.com
Regulament carpati.org
© copyright (2004 - 2020) www.carpati.org