Skin Classic Skin White Skin Black & Whilte Skin Default Adauga la Favorite (In contul carpati.org)
Cautare:

Doneaza

Calendar

Iulie 2020
LMMJVSD
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

August 2020
LMMJVSD
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

Online

Voluntar in Carpati

Homepage

Lista de discutii
Atentie! Nu toate descrierile cuprinse īn ghid au fost actualizate. Unele dintre acestea pot contine greseli. Īnainte de a efectua o drumetie īn zona, va rugam sa contactati reprezentantii locali ai Serviciului Salvamont, pentru detalii.

De asemenea, daca la īntoarcerea din tura puteti furniza informatii actuale despre trasee, cabane sau refugii (inclusiv fotografii cu preturi, numere de telefon etc.), va rugam sa le transmiteti prin e-mail (carpati AT carpati PUNCT org), īn vederea actualizarii informatiilor din Ghid. Astfel, veti reusi sa ajutati alte persoane, iar voi, la rāndul vostru, veti putea beneficia de informatiile transmise de catre alti membri.

Trasee Muntii Iezer - Papusa

Traseul din Cabana Voina spre Izvorul Din Plai

Marcaj: Marcaj
Durata: 7 ore.
VOINA - VĪRFUL GĂINAŢUL MARE - VĪRFUL PĂPUŞA - IZVORUL DIN PLAI - VOINA
Traseul este greu accesibil iarna.
Voina - Vīrful Găinaţul Mare - Vīrful Păpuşa 5 ore bandă roşie
Vīrful Păpuşa - Izvorul din Plai 2 ore bandă roşie
Izvorul din Plai - Canton - Voina 3-4 ore triunghi roşu

De la Voina drumul porneşte spre sud, de-a lungul şoselei, cale de 10 minute. Ajunşi īn dreptul Văii Largi părăsim şoseaua, traversăm pe pod Rīul Tīrgului şi intrăm pe Valea Largă. La marginea pădurii, īn dreapta, se află o tablă indicatoare de marcaje.Īnaintăm pe firul văii, trecīnd deseori de pe un mal pe altul, peste pīrīul cu apa foarte repede. Dacă mergem pe aici după ploi mari sīntem nevoiţi să căutăm loc de trecere pe malurile abrupte ale văii sau să trecem chiar prin apă. După 30 minute de la plecare ajungem la confluenţa Văii Rele cu Valea Largă. Aici se află un mic refugiu construit din bīrne, iar īn apropiere un indicator de marcaj. Lăsăm drumul marcat cu triunghi albastru īn dreapta şi intrăm pe valea din stīnga urmīnd marcajul bandă roşie.
Părăsim curānd firul apei şi īncepem să urcăm pantele Piciorului Văii Largi. Drumul trece īn serpentine prin pădure. După 2½ ore de la plecare ieşim la limita superioară a pădurii, līngă stīna Găinaţul Mare.
De aici īnainte, pīnă la Vīrful Păpuşa marcajele cu bandă roşie sīnt rare; īn schimb poteca se conturează destul de precis, urmīnd īn diagonală (spre N-E), la creastă, īnainte de a ajunge īn creastă, ocolim Vīrful Găinaţului Mare (1831 m). La stīnga (vest), muntele este mărginit de Valea Cuca, iar la dreapta (est), de izvoarele Argeşelului.
Īn continuare străbatem spre nord creasta prelungă a Muntelui Găinaţul Mare. Īn dreptul ultimelor izvoare ale Argeşelului īntīlnim, pe creastă, cunoscuta Poian㠄Sf. Ilie\\\". Ceva mai sus de poiană īntīlnim venind din stīnga o muchie ierboasă pe care urcă varianta acestui traseu. După ce lăsăm īn dreapta izvoarele Argeşelului depăşim altitudinea de 2000 m; de aici īnainte intrăm pe Muntele Grădişteanul, prelungire sudică din Vīrful Păpuşa. Pīnă īn vīrf ne mai rămīne aproape o oră de urcuş. Odată ajunşi īn Vīrful Păpuşa (2391 m), orizontul se deschide nemărginit.
Coama Pietrei Craiului, albă şi strălucitoare, scăldată īn razele soarelui, se desfăşoară către est ca un enorm arc de piatră. Cele mai mici amănunte se pot distinge mai ales pe porţiunea peretelui vestic cuprins īntre Umeri şi Şaua Funduri. Valea adīncă şi sinuoasă a Dīmboviţei īnconjură Vīrful Păpuşa şi ramificaţiile sale din două părţi. - Departe, la nord, zărim Creasta Făgăraşului, prelungită prin Vīrful Tămaşul Mare, pīnă īn Piatra Craiului.
Spre S-E se ridică Masivul Leaota cu numeroasele lui spinări ce se desprind radial din vīrful principal. La poalele Masivului Iezer - Păpuşa, spre sud, se aşterne pitoreasca depresiune a Cīmpulungului, brăzdată de cīteva rīuri sclipitoare īn bătaia soarelui.
Din Vīrful Păpuşa distingem spre sud-est Valea Cuca; aceasta culege toate apele care izvorăsc din bazinul mărginit de Plaiul lui Pătru - Păpuşa şi Culmea Găinaţul Mare. Īn continuarea Văii Cuca se desfăşoară spre sud importanta vale a Tārgului. Priveliştea spre est este completată cu Vīrful Tambura, Plaiul lui Pătru, Vīrful Iezerul Mare, Vīrful Iezerul Mic şi Culmea Văcărea - Căţun.
După un popas mai lung continuăm drumul īndreptīndu-ne spre vest; din Vīrful Păpuşii īncepem coborīrea pe marcajul bandă roşie pe fond alb, către Spintecătura Păpuşii (2201 m). Din fundul acestei īnsemnate şei zărim īnspre nord grohotişul Căldării Barbului. Īncepem să urcăm panta accidentată a Vīrfului Tambura (2294 m) situat la vest de Păpuşa. Odată ajunşi pe vīrf, continuăm drumul spre vest īn lungul unei creste largi şi ierboase, care oferă puţine privelişti către văile īnvecinate.
Poteca trece apoi printr-o şa puţin adīncă şi ajunge pe Vīrful Frăcea (2242 m), la fel de monoton ca şi Vīrful Tambura. Īncepīnd de aici ne īndreptăm īn direcţia Vīrfului Bătrīna. Povārnişul nordic al Bătrīnei se distinge tot mai clar, pe măsură ce ne apropiem de vīrf. Ajunşi la baza primelor pante ale acestuia, urmăm versantul sudic (īn direcţia S-V). Poteca nemarcată ocoleşte Vīrful Bătrīna pe la sud şi ajunge īn spinarea largă a Placului lui Pătru īn punctul „Izvorul din Plai\\\". Aici īntīlnim marcajul triunghi roşu, care vine de jos, de la Voina, prin Plaiul lui Pătru; acest picior de munte formează o īnsemnată cumpănă de ape īn interiorul masivului, separānd bazinul Valea Bătrīna de cel al Văii Cuca.
Īncepem să coborīm pe coama plaiului. Pe plai traseul nostru este marcat destul de des cu stīlpi metalici. Cu circa 20 minute īnainte de stānă īntīlnim un mic vīrf (1941 m), pe care-1 ocolim prin dreapta (vest). Coborīm īn serpentine prin pădure timp de o oră. Ajungem īntr-o rarişte de unde putem zări cabanele de la Voina. Poteca marcată cu triunghi roşu părăseşte muchia şi se lasă īn stīnga, pe un mal lutos pīnă īn Valea Cuca, cu puţin mai sus de stāncile de la „Canton\\\". Este necesar să trecem apa, dar punţile lipsesc īn acest loc. Pentru a evita trecerea apei prin vad vom urma o variantă, īncă din rariştea sus-amintită căutăm să ne strecurăm la stīnga către Valea Cuca. Īntīlnim firul unui mic torent pe līngă care ieşim īn vale la podul din dreptul I.F. Valea lui Geantă. Trecem pe pod şi continuam drumul pe şosea, la vale 10 minute; īn acest timp trecem prin dreptul punctului „Canton\\\". Traversăm pe malul drept şi imediat sosim pe şosea, la cabana Voina.
Variantă: Voina - Valea Cuca - Valea Lespezi - Muntele Grădişteanu (3 – 3¼ ore).
Acest traseu poate fi folosit ca scurtătură mai ales pentru cei care coboară de la Vīrful Păpuşa la Voina pe traseul nr. 3, venind de la Plaiul Foii. De la Voina pornim spre nord pe marcajul cu triunghi roşu pīnă la „Canton\\\". După 2 minute de mers de la cabană, şoseaua se bifurcă. Traversăm pe pod Rīul Tīrgului şi intrăm pe şoseaua nouă pe malul stīng. Trecem de confluenţa Văii Bătrīna cu Valea Cuca, pătrunzīnd pe aceasta din urmă. Curīnd ajungem la I. F. Valea lui Geantă, unde şoseaua ne conduce pe malul drept. Urcăm īn continuare pe vale şi la aproape o oră de la plecare traversăm Pīrīul Frăcea.
Peste 6-7 minute de mers sosim la confluenţa - Văii Cuca cu Izvorul Lespezilor (est), unde zărim şi cabana I.F. Cuca. Intrăm pe valea Pīrīului Lespezi şi după 2-3 minute de īnaintare pe līngă firul apei īntīlnim pe pantele Grădişteanului (stīnga) īnceputul unei poteci vizibile, care ne va conduce īn serpentine dincolo de marginea superioară a pădurii. Traversăm micul pīrīu, aprovizionīndu-ne cu apă de băut şi īncepem urcuşul, care este destul de tare. La ieşirea din pădure zărim o stīnă de la care īncepem să străbatem īn direcţia nord-est o imensă pajişte īnclinată. Intīlnim mai sus de potec㠄oameni de piatră\\\", semnele ciobăneşti şi după 3 ore, de la plecare ajungem la un mic izvoraş situat nu departe de potecă.
Drumul marcat cu bandă roşie (nr.3) trece prin apropiere. Am ieşit īn Creasta Grădişteanului mai sus de Poiana „Sf. Ilie\\\". De aici vom continua itinerariul spre Vīrful Păpuşa (N), pe marcaj, timp de o oră. Cīnd venim īn sens invers trebuie să intrăm pe variantă cu atenţie (S-V), deoarece micul izvoraş de la ramificaţie este ceva mai jos, iar „oamenii de piatră\\\" se află departe īn josul pantei.


Comentariile membrilor (3)

gabir
gabir
Busola
 
1
Am fost acum, in weekend, in Iezer-Papusa, am urcat pe varianta BA de la Cuca. Vroiam sa mentionez ca exista o mica stana sau strunga undeva sub Papusa, pe Gradisteanu si in apropiere (cumva in stanga potecii ), un izvor firav. Noi am gasit apoi apa in Spintecatura Papusii (din saua respectiva, am coborat in dreapta, in caldare si am luat apa de acolo). Apoi cu cei 3 l/pers am ajuns la Refugiul Iezer (izvorul din Plai nu l-am gasit, probabil ca e undeva mai jos cum cobori pe Plaiul lui Patru, pe TR, asa cum am gasit descris, insa eram in graba si nu l-am mai cautat). Am obs si noi ca poteca ce coboara de pe Vf Rosu ocoleste Vf Iezerul Mare prin dreapta. Pe creasta sunt portiuni mai slab marcate; pe ceata probabil ar fi mai greu sa te orientezi, caci uneori poteca nu e vizibila, dar cu putin simt de orientare te descurci, chiar daca mergi pt prima oara in acest masiv). Cea mai frumoasa portiune din creasta mi s-a parut dupa Vf Rosu. Pana acolo peisajul seamana oarecum cu cel din Baiului. Piatra Craiului se vede superb de pe Papusa. Varianta de coborare a fost PA, pe Jepi. Noi am facut 3 ore jumatate din locul de campare (ceva mai sus de Refugiul Iezer) pana in parcarea din fata cab Voina. E solicitant pe alocuri pt genunchi insa e foarte diversificat si frumos (cu exceptia unor portiuni unde parca ar fi fost niste bombardamente, copaci cazuti, probabil si portiuni defrisate...). Insa treci prin jnepeni, paduri de brazi, traversezi de cateva ori paraiase mai mici sau mai mari, mergi prin albia unui parau , pe unde probabil ar fi problematic daca ar fi apa mare iar picatura chinezeasca e forestierul din final, de vreo 4 km). Am uitat, de la Voina la Cuca se face cam o ora pe forestier (cu masina cu garda joasa e cred mai greu sa treci de anumite portiuni). Apoi, din Cuca prin padure urci cam 40'. In total, pana in Vf Papusa, cu popasuri cu tot , am facut 5 ore din Voina. Apoi inca vreo 6 h pana la Refugiul Iezer (de fapt am coborat ceva mai devreme de Crucea Ateneului, imediat cum se vede lacul , dupa vf Iezerul Mare, spre primele izvoare din caldare).


Luni, 2 iulie 2012 - 12:39  

drumetu71
drumetu71
Busola
 
2
Pana in gol la stana semnele sunt cam sterse dar bune. De acolo pana in Gradisteanu ca si inexistente. Dupa aceea marcajele sunt noi dar nu prea respecta hartile ca de altfel pe tot traseul BR


Miercuri, 12 noiembrie 2014 - 16:23  

rivas
rivas
Caraba
 
3
Referitor la izvorasul din saua Gradisteanu : este putin mai sus din sa cum urci spre Vf.Papusa. In saua Gradisteanu sint 2 stilpi de marcaj cu sageti indicatoare.( marcaje refacute ). Apoi spre virful Papusa in dreptul celui de al doilea stilp de marcaj -numarat de la ultimul stilp de marcaj cu sageata indicatoare- ( simplu fara sageata indicatoare ) pe curba de nivel la 1 minut distanta spre stinga cum urci este izvorasul in dreptul a 2 cruci de piatra.( am dat aceste detalii in caz de ceata ). Este firav si apa se aduna intr-un baraj de pietre. Mie nu mi s-a parut potabila dar in caz de forta majora. In schimb exista un izvor bun linga stina din Gainatul Mare ( in dreapta stinei cum urci - este un izvor prevazut cu teava si adapatoare pt. animale ). Apa care se scurge din acest izvor intersecteaza poteca ce merge la stina , deci luati apa mai de sus chiar de la obirsie sa zic asa. Pe data de 4.06.2017 cind am facut traseul Voina - Cuca- Saua Gradisteanu - Vf. Papusa apoi intoarcere pe creasta la Voina peste Gainatul Mare marcajele erau refacute si cu sageti indicatoare + stilpi de marcaj. Ca o ultima observatie : marcajul de creasta banda rosie nu ajunge direct la Vf.Papusa ci trebuie sa va abateti la dreapta ( cum urci din saua Gradisteanu ) in dreptul unui stilp indicator cu sageata ce informeaza spre Vf. Rosu . De fapt de aici poteca incepe sa coboare. Pe vf. Papusa era un tricolor legat de stilpul indicator si nu era nici o placuta cu informatii despre continuarea traseelor spre valea Dimbovitei ( triunghi galben).
Si nici vreun marcaj n-am vazut in apropiere.


Miercuri, 7 iunie 2017 - 11:06  


 
Trebuie sa te autentifici pentru a putea adauga un comentariuGhid montan

Trasee

Cazare

Harti

Fotografii / Poze

Stiri

Jurnale

Salvamont
 
0,0469 secunde

GetaMap.org | Maps from all over the world | ro | fr | es | de | Calculator distante
ViewWeather.com - A new way to view the weather | nl.ViewWeather.com | sv.ViewWeather.com
Regulament carpati.org
© copyright (2004 - 2020) www.carpati.org