Skin Classic Skin White Skin Black & Whilte Skin Default Adauga la Favorite (In contul carpati.org)
Cautare:

Doneaza

Calendar

Februarie 2020
LMMJVSD
12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829

Martie 2020
LMMJVSD
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Online

Voluntar in Carpati

Homepage

Lista de discutii
Atentie! Nu toate descrierile cuprinse n ghid au fost actualizate. Unele dintre acestea pot contine greseli. nainte de a efectua o drumetie n zona, va rugam sa contactati reprezentantii locali ai Serviciului Salvamont, pentru detalii.

De asemenea, daca la ntoarcerea din tura puteti furniza informatii actuale despre trasee, cabane sau refugii (inclusiv fotografii cu preturi, numere de telefon etc.), va rugam sa le transmiteti prin e-mail (carpati AT carpati PUNCT org), n vederea actualizarii informatiilor din Ghid. Astfel, veti reusi sa ajutati alte persoane, iar voi, la rndul vostru, veti putea beneficia de informatiile transmise de catre alti membri.

Trasee Muntii Padurea Craiului

Traseul din Vrciorog spre Petera Ticluiii

Marcaj: Marcaj
Durata: 2 ore.
5. Comuna Vrciorog - Valea Morilor - Peºtera Þicluiþii
Posibilitãþi de acces: (1) din localitatea Tileagd, de pe DN 1 Oradea-Cluj-Napoca pe DR 13 n comuna Virciorog, 13 km pe drum pietruit; (2) din Dobroteºti pe DR 13 pnã n comuna Vrciorog, 17 km pe drum pietruit .Distanþa: 6,8 km (dus-ntors). Durata: 2 ore (dus-ntors). Caracteristica traseului: drum de vale uºor, accesibil n tot timpul anului; parþial drum forestier. Traseu pentru vizitarea Vãii Morilor ºi a Peºterii Þiclului.

Descrierea traseului. Din Vrciocog urmãm drumul spre sub cobornd la nceput lin, apoi mai accentuat. La terminarea pantei lãsãm la stnga drumul care nsoþeºte prul Poiana (el face legãtura cu DR 764, Beiuº - Aleºd). La km 27+300, n apropiere de un canton silvic, se desface la dreapta un drum forestier bine ntreþinut, drum ce urmeazã Prul Morilor pe malul stng. Ramificaþia se aflã ntr-o poianã larga, nu departe de un canton silvic. Urmãm deci drumul forestier la dreapta ºi trecem pe lngã cteva case. In stnga noastrã se aflã punctul de confluenþã al Prul Morilor cu Peºtiºul. Drumul coteºte la dreapta urmnd strns cursul vãii al cãrei versant drept este mpãdurit. In aval drumul coteºte la stnga ºi ne conduce ntr-o poianã largã, netedã, n care debuºeazã din dreapta o hoancã mare. De aici ne ndreptãm spre sud-vest; n stnga, dincolo de apã, se aflã o clãdire mai mare la care se poate ajunge trecndu-se pe un pod. Urmãm nainte drumul forestier trasat pe sub versantul nclinat ºi mpãdurit; pãtrundem astfel ntr-o poieniþã unde drumul principal coteºte strns la stnga; din el se desprinde la stnga un drum de cãruþã. Coborm pe drumeag pnã la apã; o traversãm ºi suim la stnga, la gura Vãii Copilului, lngã o mare carierã n calcar. De la ramificaþia cu DR 13 pnã aici am parcurs circa 2 km. Mica pajiºte n care ne aflãm este nimeritã pentru montarea cortului n vederea nnoptãrii.
Fig 04 Zona dintre Valea Morilor ºi Peºtiº
De la cariera mergem pe drumeag pe lngã Valea Copilului ncã 50 m, cotim la dreapta odatã cu valea ºi continuãm urcuºul lin pe lngã apã, printr-o zona rãcoroasã, cu versanþii nclinaþi ºi uneori stncoºi. Trecem printr-o poiana cu hoancã n malul drept, apoi printr-o zonã cu stnci abrupte n cel stng ºi ieºim la o altã poianã n care, din dreapta noastrã (vest), coboarã hoanca Þiclului. Pãrãsim Valea Copilului urmnd hoanca seacã pe un drum de care, la nceput n pantã mare apoi mai domoalã; strãbatem o poianã prelungã, pe lngã o varniþã, trecem de un aven nfundat, mereu pe valea largã, seacã ºi nierbatã, cu versanþii acoperiþi cu pãdure rarã de fag, pnã ntr-o ºa ce pare a fi obrºia hoancei noastre. Prin ºa un drum de care taie hoanca. De la carierã pnã aici am parcurs 1 200 m. Dincolo de ºa se aude cursul unei ape care dispare n catacombe subterane. Sntem n prezenþa unei trepte morfologice antitetice, formã de relief ciudatã, caracteristicã regiunilor carstice. ªaua n care ne aflãm este falsã; n amonte de hoanca pe care am suit, ea se prelungeºte cu o vale adncitã mult faþã de nivelul ºeii. Coborm la cursul apei pe serpentine ºi treptat n dreapta noastrã sub un perete de calcare ne apare portalul ntunecat al Peºterii Þiclului. Portalul nalt de 7 m ºi lat de 13 m se continuã spre interior cu o salã mare a cãrei lãþime atinge circa 25 m. Sala se ngusteazã spre afund ntr-o zonã ntunecoasã ºi rece. Dupã un parcurs subteran de circa 800 m, nestrãbãtut de om, apa reapare la zi n malul stng al Vãii Morilor prin Peºtera de sub Stan.
In continuare putem vizita ºaua Þiclu-Mãguruþa. Pentru aceasta, din ºaua falsã de deasupra peºterii urmãm drumul de care prin versantul stng, stnga cum urcãm de la peºterã. Drumul bine bãtut suie treptat circa 500 m pnã n ºaua Þiclu-Mãguruþa. Din ºa privirea cuprinde, spre sud, nesfrºitele pãduri de la obrºia Vãii Copilului, iar spre nord-vest culmea greoaie, mpãduritã ºi ea, de la Pleºa Serghiº. La sfrºitul lunii august, versantul drept al Mãguruþei de la vest de ºa este acoperit de rugi de mure cu fructele n prg. Returul se face coborndu-se la stnga, spre est, n valea Þiclului ºi apoi pe ea n aval pnã la peºterã.Comentariile membrilor (0)

Nu exista niciun comentariu
 

 
Trebuie sa te autentifici pentru a putea adauga un comentariuGhid montan

Trasee

Cazare

Harti

Fotografii / Poze

Stiri

Jurnale

Salvamont
 
0,0435 secunde

GetaMap.org | Maps from all over the world | ro | fr | es | de | Calculator distante
ViewWeather.com - A new way to view the weather | nl.ViewWeather.com | sv.ViewWeather.com
Regulament carpati.org
© copyright (2004 - 2020) www.carpati.org