Skin Classic Skin White Skin Black & Whilte Skin Default Adauga la Favorite (In contul carpati.org)
Cautare:

Calendar

Februarie 2023
LMMJVSD
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728

Martie 2023
LMMJVSD
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Online

Vremea
Varful Gropsoarele
Muntii Ciucas
Atentie! Nu toate descrierile cuprinse în ghid au fost actualizate. Unele dintre acestea pot contine greseli. Înainte de a efectua o drumetie în zona, va rugam sa contactati reprezentantii locali ai Serviciului Salvamont, pentru detalii.

De asemenea, daca la întoarcerea din tura puteti furniza informatii actuale despre trasee, cabane sau refugii (inclusiv fotografii cu preturi, numere de telefon etc.), va rugam sa le transmiteti prin e-mail (carpati AT carpati PUNCT org), în vederea actualizarii informatiilor din Ghid. Astfel, veti reusi sa ajutati alte persoane, iar voi, la rândul vostru, veti putea beneficia de informatiile transmise de catre alti membri.

Trasee Muntii Ciucas

Traseul din Poiana Stânii spre Cheia

Marcaj: Marcaj
Durata: 7 ore.
POIANA STÎNII - CHEILE VALEA STÎNII - IZVORUL PIATRA LAPTELE-CHIRUȘCA - CABANA CIUCAȘ - VALEA BERII - CHEIA
Marcaj: pînă la cabana Ciucaș "bandă albastră verticală"; de la cabana Ciucaș la Cheia "cruce albastră" Timp necesar de mers: 7 ore.

Traseul începe din stația I.F.E.T.- Poiana Stînii, în fața căreia se află un stîlp metalic indicator pe care scrie: Pînă la cabana Ciucaș, marcaj "bandă albastră verticală", 4 ore.
Se urmează marcajul (pe stîlpi de fier) care traversează calea ferată și apa sprintenă a Telejenelului, apoi taie o pajiște mare trecînd printre două căsuțe nelocuite și curînd intră din nou în traseul căii ferate, scurtînd astfel marea buclă pe care a făcut-o decovilul pînă aci. Din acest loc, stîlpii indicatori ne conduc pe lîngă linia ferată ce urcă spre Boncuța, avînd pe stînga o frumoasă plantație de conifere. Curînd plantația din stînga la sfîrșit și în locu-i apare pîrăul Valea Stînii, în timp ce pe dreapta se menține o pădure deasă de molizi.
După 10 minute de mers, se trece pe un pod pîrăul Valea Stînii și se urmează stîlpii indicatori ce urcă ușor pe un drum de care. Curînd poteca lasă pe stînga o mare stîncă albă de calcar (vizibilă de departe), căreia exploatarea, întreruptă acum, i-a dat forma unui uriaș portal. Dincolo de stînca izolată de calcar, poteca trece peste apa Văii Stînii și se angajează pe o pantă care urcă pieptiș pe o culme împădurită. De sus se poate urmări cu privirea cursul Văii Stînii. Marcajul se continuă pe un drum greu de urmat pe vreme ploioasă. După aproape o oră, socotită de la intrarea în traseu, poteca pătrunde în cheile Valea Stînii, Drumul trece peste podiști de traverse, care acoperă din loc în loc cursul șuvoiului.
Mai departe, apa curge pe sub prundișul Cheilor și se poate înainta nestingherit. Aceste chei, împreună cu creasta ferestruită a Zăganului, ca și cetatea de basm a Tigăilor, ori priveliștea grandioasă din Vf. Ciucașului constituie punctele principale de atracție ale masivului și toate merită, în aceiași măsură, sa fie văzute.
Cheile Stînii, pline de pitoresc, se continuă pe o mare distanță, semănînd întrucîtva cu vestitele prăpăstii ale Zărneștilor. După o jumătate de oră de urcuș (socotită de la intrarea în chei) drumețul ajunge într-o zonă unde prundișul este acoperit de urzici, din care pricină i se spune "La Urzicării". In tot lungul cheilor clopoței albaștri de stîncă împodobesc pereții verticali de piatră. Mai către capătul văii. pe dreapta, se întîlnește o potecă ce urcă la stîna situată deasupra cheilor. Marcajul continuă însă pe fundul văii. Curînd, înfățișarea cheilor se schimbă. Relieful devine mai accidentat și mai sălbatic. Bolovani și trunchiuri de copaci obligă pe turiști să-i ocolească urcînd pe maluri. După încă o oră de mers se ajunge la capătul cheilor. (Timp folosit: 2 ore).
Ieșit la goliștea întreruptă de cîțiva molizi mărunți, stîlpi indicatori orientează pe turist spre dreapta (nord), pe fundul unei văi înierbite ce urcă spre șaua Valea Stînii, în timp ce înainte, către vest, Valea Stînii se prelungește, urcînd pînă sub creasta Culmii Stîncoase. Drumul urmează stîlpii de marcaj, urcînd coasta pronunțată ce duce pînă-n șaua Valea Stînii, unde poteca se întretaie cu drumul nemarcat ce vine din Culmea Stîncoasă și coboară pe spinarea muntelui Valea Stînii, pînă-n pasul Boncuței.
Aici se deschide o largă priveliște de ansamblu asupra versantului nordic al masivului - se văd munții Siriului și chiar vîrful Penteleului, pînă dincolo de Vama și Intorsura Buzăului. Din șa, drumul se continuă după stîlpii de marcaj, cotind la stînga (spre vest) pe sub o muchie acoperită cu conifere și îndată dai de semnul "cruce albastră", ce vine din Vama Buzăului, urcînd pîrăul și muntele Piatra Laptele (vezi traseul Nr. 5).
Poteca se continuă în direcția vest și după cîteva minute ajunge la Izvorul Hoțului, loc de popas și aprovizionare cu apă. (Timp folosit: 3 ore). De la Izvorul Hoțului poteca o apucă spre vest și merge costiș, pe sub nodul de munți ai Culmii Stîncoase, suind și coborînd pe nesimțite. Drumul străbate două goliști destul de mari, trece pe sub o coastă plină de afine și intră într-un molidiș des, prin care poteca pare o adevărată alee de parc. Drumul e foarte pitoresc și ușor, iar în dreapta se deschid tot timpul priveliști spre colții păduroși ai muntelui Chirușca-Ungurească, spre M-ții Șipoate și Colții Natrii, sau spre Vf. Ciucaș și Cetatea Tigăilor. Decorul se schimbă mereu, după fiecare cotitură a drumului.
După alte 45 min de mers poteca dă iarăși în drumul larg ce vine din Culmea Stîncoasă, exact deasupra gropii cu maluri abrupte, de unde începe valea Berii. Marcajul de pînă acum, "bandă albastră verticală", se continuă, împreună cu cel care vine din Gropsoare, "bandă roșie verticală", ținînd direcția vest; poteca urcă cîteva mameloane înierbite din Chirușca-Romînească și ajungînd la borna Nr. 156 M cotește brusc la stînga, spre sud, iar după cîteva minute - urmînd stîlpii indicatori ai marcajului - se ajunge la cabana Ciucaș de pe muntele Chirușca, loc de popas. (Timp folosit: 4 ore).
Dacă turistul mai are timp disponibil, poate face o plăcută excursie pînă în Vf. Ciucaș. (Timp necesar: 2 ore, dus-întors).
De la cabana Ciucaș se pornește pe marcajul "cruce albastră", care coboară prin piciorul Chirușcii din fața cabanei în valea Berii. Poteca lină conduce mai departe spre stînga, pe versantul ce domină încă fundul Văii Berii, de unde turistul se mai poate bucura încă o dată de o priveliște de ansamblu asupra piciorului de munte al Chirușcii și asupra împrejurimilor lui. Apoi cărarea șerpuiește și pătrunde în pădurea deasă de conifere ce coboară pînă în vecinătatea imediată a văii. Drumul se lărgește, devine o minunată alee de munte și după mai puțin de o jumatate de oră de mers de la cabana Ciucaș, turistul poate poposi cîteva minute lîngă un izvor. (Coborîșul de la cabana Ciucaș la Cheia este descris amănunțit în circuitul Nr. l - pag. 25). Timp folosit: 7 ore, fără a socoti popasurile făcute pe traseu.
Pentru completarea acestui circuit, adică pentru a ajunge din nou la Poiana Stînii, turistul poate merge de la Cheia la Poiana Stînii pe marcajul "bandă albastră verticală", ce suie peste Culmea Buzăianului. Timp necesar de mers: 2.5 ore


Comentariile membrilor (1)

theodoraelena
theodoraelen..

 
1
La iesirea din Chei, in Curmatura Stanii, marcajul se cam pierde. Trebuie cautat in partea dreapta.
Pentru cine nu-l gaseste, exista varianta unui urcus pieptis, prin afinis si rododendron, pe o muchie nemarcata, care duce direct la locul numit La Rascruce.


Miercuri, 24 iulie 2013 - 13:32  


 
Trebuie sa te autentifici pentru a putea adauga un comentariuGhid montan

Trasee

Cazare

Harti

Fotografii / Poze

Stiri

Jurnale

Salvamont
 
0,0383 secunde

GetaMap.org | Maps from all over the world | ro | fr | es | de | Calculator distante
ViewWeather.com - A new way to view the weather | nl.ViewWeather.com | sv.ViewWeather.com
Regulament carpati.org
© copyright (2004 - 2023) www.carpati.org