Skin Classic Skin White Skin Black & Whilte Skin Default Adauga la Favorite (In contul carpati.org)
Cautare:

Calendar

August 2022
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Septembrie 2022
LMMJVSD
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930

Online

Vremea
Varful Sandru Mare
Muntii Nemira

Voluntar in Carpati

Homepage

Lista de discutii
Atentie! Nu toate descrierile cuprinse în ghid au fost actualizate. Unele dintre acestea pot contine greseli. Înainte de a efectua o drumetie în zona, va rugam sa contactati reprezentantii locali ai Serviciului Salvamont, pentru detalii.

De asemenea, daca la întoarcerea din tura puteti furniza informatii actuale despre trasee, cabane sau refugii (inclusiv fotografii cu preturi, numere de telefon etc.), va rugam sa le transmiteti prin e-mail (carpati AT carpati PUNCT org), în vederea actualizarii informatiilor din Ghid. Astfel, veti reusi sa ajutati alte persoane, iar voi, la rândul vostru, veti putea beneficia de informatiile transmise de catre alti membri.

Trasee Muntii Bucegi

Traseul din Complexul Sportiv Național Piatra Arsă spre Sinaia

Marcaj: Marcaj
Durata: 2.75 ore.
CAB. PIATRA ARSĂ - POIANA STÂNEI - SINAIA

De la Cabana Piatra Arsă (1050 m) drumul se îndreaptă catre sud, coborând la început puțin spre firul Vâlcelului Jepilor Mari, apoi urcând paralel cu acesta printr-un larg coridor deschis în jnepeniș. După circa 10 min. ajungem sub linia funicularului 41 la o ramificație de drumuri.
La dreapta spre Cab. Vf. cu Dor.
Traseul nostru urmează înainte în urcuș ușor și curând ieșim dintre pâlcurile de jnepeni în largile pajiști de pe platoul Jepilor Mari, lângă stadionul sportiv de altitudine. Lăsăm în stânga Vf. Jepilor Mari (acoperit cu jnepenișuri), continuăm pe o porțiune aproape orizontală a potecii pe deasupra obârșiilor Văii Babei (stânga) și ajungem într-o mică șa, de unde poteca începe să coboare ușor de partea cealaltă (1 990 m).

Din acest punct de maximă altitudine a traseului observăm: spre N în primul plan, proeminența stâncoasă, Colțul Babei, iar în fund, succesiv, Vf, Jepii Mici (2 143 m), Caraimanul cu Crucea Eroilor și puțin mai la stânga, în ultimul plan, Vf. Coștila (2 489 m), spre NNE, Vf. Jepilor Mari (2075 m); spre E, în marginea platoului, Vf. Pintenul Pietrei Arse (2007 m); spre SSV, Vf. Furnica (2102 m).

Coborâm ușor către ESE, paralel cu firul obârșiei Văii Peleșului, lăsând în dreapta, peste vale, Vf. Călugăru (1 991 m) cu coastele nordice acoperite cu tufărișuri de smârdar (Rhododendron kotschyi) și după 5-6 min. ajungem pe un bot, în marginea platoului Pietrei Arse (1 915 m), de unde se deschide o perspectivă largă asupra Sinaiei. Poteca se angajează pe fața Pietrei Arse dinspre V. Peleșului, coborând la început prin 2 serpentine, apoi continuând de-a coasta pe sub peretele stâncos ce formează Colții lui Nică și curând iese pe un tăpșan situat pe coama dintre V. Babei (stânga) și V. Peleșului (1 825 m). De aici drumul coboară repede în serpentine prin pajiști întinse și după 15-20 min. ne conduce la limita superioară a pădurii, pe creasta dintre V. Piatra Arsă (stânga) și V. Peleșului, într-o mică șa, la poalele proeminenței stâncoase Stânca lui Varsanufie (1 650 m).

Din acest punct se observă: spre ESE, Hotelul Alpin „Cota 1400", spre SV, sus, V. cu Genune (afluent al Peleșului) și Vf. Călugăru; spre V, obârșiile Văii Peleșului; spre VNV, Vf. Pintenul Pietrei Arse; spre N, în fund, Mt. Postăvaru; spre NNE, în fund, Mt. Piatra Mare și în vale orașul Bușteni; spre NE, în vale, Poiana Țapului.

Poteca trece pe flancul stâng al crestei, intrând imediat într-un molidiș de limită, prin care coboară în 2 serpentine scurte și curând iese iarăși la lumina pe coama Piatra Arsă Mică. Trecem apoi pe fața Văii Peleșului printre frumoase pâlcuri de larice și după câteva serpentine, poteca ne conduce pe fața estică a Pietrei Arse Mici, în marginea de sus a Poienii Pietrei Arse. În dreapta jos, se observă Poiana Stânei, cu cabana turistică. Coborâșul continuă prin molidișul de pe flancul Văii Piatra Arsă, prin care poteca descrie 5 serpentine, apoi iese din pădure, revenind pe fața estică, în marginea de jos a poienii Pietrei Arse (1 410 m). De aici, drumul trece pe versantul Văii Peleșului, traversează un pâlc de molidiș, apoi coboară prin 3 serpentine o coastă puternic înclinată și ne conduce de-a coasta printr-un pâlc de făget în Poiana Stânei , la marginea de răsărit a careia se află Cabana Poiana Stânei".
Urmăm cărarea în coborâș direct spre dreapta de-a lungul gardului poienii, până în șoseaua ce leagă Cabana cu Sinaia.

Variantă: Spre Sinaia pe șosea, la dreapta (5 km, marcaj triunghi albastru).

Traseul se continuă pe șosea la stânga (spre cabană), pînă la cotitura bruscă a acesteia spre stânga (1 265 m).
Ramificație: înainte pe drumul carosabil, spre Cab. Poiana Stânei (5 min.) și Poiana Țapului (1 oră).
Din acest punct prindem la marginea pădurii spre dreapta, poteca în coborâș de-a coasta prin pădure. Trecem pe lângă un șipot, apoi dupa un coborâș în serpentine scurte prin tăietura din lungul liniei electrice poteca intră iarăși în pădure, lasă în dreapta luminișului cu stâncării Poiana Caprei (1 150 m) și continuă să coboare în serpentine pe plaiul Pietrei Arse, până lângă firul Văii Peleșului într-un luminiș (1 010 m). De aici urmăm drumul carosabil la stânga în lungul văii, până în dreptul podului de piatră peste Peleș (puțin mai sus de castelul Foișor). Continuăm la dreapta pe pod, pe str. Foișor, apoi lăsând în stânga aleea ce coboară spre braseria „Peleș" și mănăstirea Sinaia, ajungem în câteva minute la capătul străzii Furnica (punct de ramificație a străzilor Calea Codrului, Victoriei și șoselei spre „Cota 1 400" și Poiana Stânei), la stația terminus a autobuzului spre gara Sinaia (945 m).
De aici, la Cabana „Furnica" (în stânga, jos) 3 min.

. CAB. PIATRA ARSĂ - FURNICA - TELEFERIC - COTA 1400 - SINAIA
Marcaj: bandă galbenă până în Șaua Călugărului, apoi marcaj în proiect până la stația de sus a telefericului; de la „Cota 1400" la Sinaia, bandă roșie. Timp: 2 ore (dintre care circa 30 min. cu telefericul). Diferență de nivel: -1005 m (urcă 70 m; coboară 70 m; urcă 40 m; coboară 1 045 m, dintre care 540 m cu telefericul).

Din acest punct părăsim drumul carosabil, apucând spre SSE poteca în urcuș ușor de-a coasta pe coastele nordice ale Furnicii, prin întinse tufărișuri scunde de smârdar (Rhododendron kotschyi). După cirea 15 min. urcușul încetează (1 990 m) și poteca se îndreaptă în coborâș ușor de-a coasta prin pajiștile de pe fețele estice și sud-estice ale Furnicii, conducându-ne după alte 15 min. la stația de sus a telefericului (1 970 m).
Spre Cab. Vf. cu Dor (5-6 min.) urmăm spre VSV poteca în coborâș repede.
Traseul telefericului: Distanță 2 000 m; diferență de nivel 540 m; timp de parcurs circa 25 min.
De la stația de jos a telefericului (1430 m), după un scurt coborâș prin poiana „La Sfîrșitul Lumii", până deasupra hotelului „Cota 1400", prindem spre dreapta poteca marcată cu bandă roșie. În coborâș repede printre rariști de molid, drumul intră în pădure pe „Plaiul Vacilor", traversând de câteva ori noua șosea. Coborând continuu, după 30-40 min. de la Hotelul Alpin ajungem în Sinaia, la capătul străzii Furnica (945 m), la stația terminus a autobuzului spre gara Sinaia. De aici la Cab. Furnica, jos în stânga, 3 minute.Comentariile membrilor (0)

Nu exista niciun comentariu
 

 
Trebuie sa te autentifici pentru a putea adauga un comentariuGhid montan

Trasee

Cazare

Harti

Fotografii / Poze

Stiri

Jurnale

Salvamont
 
0,0469 secunde

GetaMap.org | Maps from all over the world | ro | fr | es | de | Calculator distante
ViewWeather.com - A new way to view the weather | nl.ViewWeather.com | sv.ViewWeather.com
Regulament carpati.org
© copyright (2004 - 2022) www.carpati.org