Skin Classic Skin White Skin Black & Whilte Skin Default Adauga la Favorite (In contul carpati.org)
Cautare:

Calendar

Iunie 2023
LMMJVSD
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930

Iulie 2023
LMMJVSD
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

Online

Vremea
Varful Urlea
Muntii Fagarasului
Atentie! Nu toate descrierile cuprinse în ghid au fost actualizate. Unele dintre acestea pot contine greseli. Înainte de a efectua o drumetie în zona, va rugam sa contactati reprezentantii locali ai Serviciului Salvamont, pentru detalii.

De asemenea, daca la întoarcerea din tura puteti furniza informatii actuale despre trasee, cabane sau refugii (inclusiv fotografii cu preturi, numere de telefon etc.), va rugam sa le transmiteti prin e-mail (carpati AT carpati PUNCT org), în vederea actualizarii informatiilor din Ghid. Astfel, veti reusi sa ajutati alte persoane, iar voi, la rândul vostru, veti putea beneficia de informatiile transmise de catre alti membri.

Trasee Muntii Bucegi

Traseul din Cabana Vârful Omu spre Cabana Peștera

Marcaj: Marcaj
Durata: 2.25 ore.
CAB. VF. OMU � V. OBÂRȘIEI � CAB. PEȘTERA


De la Cabana Vf. Omu (2 507 m) urmăm către S poteca în coborâș de-a coasta pe sub. Vf. Bucura și pe deasupra caldării superioare a Văii Cerbului, până sub blocul de calcare ce formează Vf. Găvanele. Aici lăsăm în dreapta, „poteca grănicerilor", coborâm repede în lungul coamei și după circa 15 min. de la cabană ajungem într-o șa (2 360 m) situată lângă Vf. Văii Cerbului, pe creastă despărțitoare dintre bazinele Prahovei și Ialomiței, respectiv între V. Cerbului și V. Obârșia Ialomiței.

De aici se observă: spre NNV, Vf. Găvanele (2427 m); spre N. Vf. Bucura; spre ENE, Colții Morarului; spre E, V. Cerbului; spre ESE, Vf. Coștila (2 489 m); spre SE, în primul plan la mică distanță, Vf. Văii Cerbului; spre SSE, Vf. Colții Obârșiei (2488 m); spre SV, V. Obârșia Ialomiței; spre VSV, dincolo de vale, în fund, Culmea Doamnele.

Coborâm repede pe flancul vestic al crestei, imediat lăsăm în stânga poteca (marcată cu bandă galbenă) spre Babele și continuăm coborâșul pe coasta repede a căldarii superioare a Văii Obârșiei Ialomiței, mai întâi prin câteva serpentine apoi direct, lăsând în dreapta imensul bloc de calcare Mecetul Turcesc, cu peretele frontal vertical și șlefuit. După circa 10 min. din creastă ajungem pe platforma înierbată din fundul căldării, unde curând traversăm ultima viroagă din obârșiile văii (2 250 m). De aici urmăm pe malul stâng al văii (care în această porțiune superioară poartă numele de V. Bisericii. În stânga se ridică Colții Obârșiei, iar în dreapta peste vale Culmea Doamnele. Drumul coboară o treaptă scundă a căldării apoi continuă paralel cu firul văii în coborâș ușor prin pajiști întinse și dupa încă 15�20 min. ne conduce la marginea pragului căldării, deasupra rupturii de pantă de la Cascada Obârșiei (2 110 m), înainte, spre sud, se deschide perspectiva asupra căldării inferioare a văii, cu profil transversal în formă de U, caracteristic văilor glaciare. În stânga apare V. Izvorul Obârșiei și Vf. Obârșia. Prin câteva serpentine stricate de eroziuni, coborâm coasta puternic înclinata a treptei ce desparte căldările, lăsând în dreapta Cascada Obârșiei (circa 80 m mălțime) și după 6�7 min. poteca ne conduce la baza cascadei, traversând pârîul Izvorul Obârșiei ce vine din stânga (1 990 m). De aici continuăm pe malul stâng al văii în coborâș ușor printre blocuri de stânci și bolovănișuri risipite în pajiște, trecem pe sub o zonă de stâncării abrupte ale Obârșiei, traversăm o serie de izvoare și după 15�20 min. de la Izvorul Obârșiei poteca se strecoară pe sub un pinten de stâncării (1 885 m). În dreapta, în jnepenișul ce se întinde pînă în firul văii, la câțiva metri sub potecă se află un exemplar de zâmbru (Pinus cembra).
Drumul urmează flancul vestic al Obârșiei, apoi curând se angajează în coborâș ușor către S, pe o coamă lungă care separă V. Obârșia Ialomiței de o viroagă (stânga) ce coboară din creasta Obârșiei și la capătul căreia traversăm V. Sugărilor, primul afluent mai însemnat de pe stânga al văii (1 760 m).

Din acest punct se observă: spre NNE, Obârșia; spre NE, căldarea Văii Sugărilor și în ultimul plan, Vf. Baba Mare (2 292 m); spre E, Piciorul Babelor cu flancul nordic acoperit cu jnepenișuri în care se află exemplare izolate de zâmbru (Pinus cembra); spre NV, poalele Culmii Doamnele care sfârșește în pajiști întinse deasupra Văii Obârșia Ialomiței și mai în fund, V. Doamnelor și Muntele Bătrâna cu jnepenișuri pe fața estică.

De aici urcăm ușor coama formată de morena terminală a văii și apoi coborâm prin pajiști cu numeroase hățașe de oi, pe flancul vestic al Piciorului Babelor și în lungul unui vâlcel (dreapta) pe malul drept al căruia apar primii molizi de deasupra limitei pădurii. Descriind o curbă largă spre dreapta, poteca traversează ușoara depresiune a Vâlcelului Piciorului Babelor și curând ne conduce la poalele culmei Piciorul Babelor, unde întâlnim venind din stânga drumul de la Babele (1 640 m). Spre E se observă Muntele Cocora (cu flancul nordic în porțiunea inferioară acoperit cu molidiș des, iar sus cu jnepenișuri); spre SV, Cheile Peșterii.
Continuăm spre sud prin pajiștile unui larg platou situat între V. Cocorei (stânga) și V. Ialomiței, la capătul căruia poteca traversează V. Cocorei și după un urcuș scurt pe malul opus ne conduce la Cabana Peștera (1610 m).

Legături de la Cab. Peștera spre: Cab. Piatra Arsă (48); Cab. Vf. cu Dor (49); Cab. Zănoaga și Bolboci (50); Cab. Padina � Șaua Strunga-Guțanu � Bran (51); Vf. Omu prin Șaua Strunga � Colții Țapului f (51 A).Comentariile membrilor (0)

Nu exista niciun comentariu
 

 
Trebuie sa te autentifici pentru a putea adauga un comentariuGhid montan

Trasee

Cazare

Harti

Fotografii / Poze

Stiri

Jurnale

Salvamont
 
0,9483 secunde

GetaMap.org | Maps from all over the world | ro | fr | es | de | Calculator distante
ViewWeather.com - A new way to view the weather | nl.ViewWeather.com | sv.ViewWeather.com
Regulament carpati.org
© copyright (2004 - 2023) www.carpati.org