Skin Classic Skin White Skin Black & Whilte Skin Default Adauga la Favorite (In contul carpati.org)
Cautare:

Calendar

Iunie 2023
LMMJVSD
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930

Iulie 2023
LMMJVSD
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

Online

Vremea
Varful Urlea
Muntii Fagarasului
Atentie! Nu toate descrierile cuprinse în ghid au fost actualizate. Unele dintre acestea pot contine greseli. Înainte de a efectua o drumetie în zona, va rugam sa contactati reprezentantii locali ai Serviciului Salvamont, pentru detalii.

De asemenea, daca la întoarcerea din tura puteti furniza informatii actuale despre trasee, cabane sau refugii (inclusiv fotografii cu preturi, numere de telefon etc.), va rugam sa le transmiteti prin e-mail (carpati AT carpati PUNCT org), în vederea actualizarii informatiilor din Ghid. Astfel, veti reusi sa ajutati alte persoane, iar voi, la rândul vostru, veti putea beneficia de informatiile transmise de catre alti membri.

Trasee Muntii Bucegi

Traseul din Cabana Vârful Omu spre Cabana Padina

Marcaj: Marcaj
Durata: 4.5 ore.
CAB. VF. OMU � COLȚII ȚAPULUI � ȘAUA STRUNGA - CAB. PADINA (sau Peștera)
Marcaj: bandă roșie (marcaj insuficient, pe alocuri lipsă). Traseu nerecomandabil pe timp nefavorabil.

De la Cabana Vf. Omu (2 507 m) urmăm spre S poteca marcată spre Peștera (sau Babele), în coborâș pe sub Creasta Bucura și pe deasupra caldării superioare a Văii Cerbului. După circa 10 min. ajungem sub blocul de calcare albe ce formează Vf. Găvanele, unde, în. dreptul unui stâlp de marcaj (2445 m) părăsim drumul marcat și prindem œ la dreapta o potecă acoperită cu pietriș de calcare, de-a coasta, la început aproape orizontală, apoi în coborâș repede spre V, pe sub Creasta Doamnelor. Trecând pe deasupra imensului bloc de calcare Mecetul Turcesc (care are în creștet o platformă înierbată ce-l leagă de pieptul muntelui), poteca descrie o serpentină largă apoi coboară ușor până sub o zonă de stâncării de calcare (2 350 m). Lăsând în stânga căldarea superioară a Văii Obârșia Ialomiței, drumul începe să urce pe sub creastă printre pâlcuri de smârdar (Rhododendron kotschyi) și după circa œ oră de la Vf. Omu ne conduce în Culmea Doamnelor (2 400 m), la 100 pași spre sud de Vf. Doamnele (2401 m).
De aici coborâm printr-o serpentină largă și curând ajungem într-o șa, la obârșia firului estic al Văii Spinării, afluent al Văii Doamnelor (2 340 m). Continuând pe Spinarea Doamnelor, drumul urcă ușor, trece coama lată dintre firele Văii Spinării, apoi coboară prin 3 serpentine până deasupra obârșiilor firului vestic al acestei văi (cu malurile acoperite cu tufărișuri de smârdar) de unde se deschide o largă perspectivă asupra Muntelui Gaura și masivului Piatra Craiului. Continuăm tot pe sub creastă în urcuș ușor, apoi în coborâș foarte ușor și după circa 10 min. suntem pe coama foarte largă a Guțanului (2 230 m). Coborând în 7 serpentine prin pajiști presărate cu pâlcuri de smârdar, poteca ne conduce după încă 10�12 min. în șaua largă de la obârșia Văii Doamnelor (2 125 m).
Din acest punct, trecând pe Muntele Bătrâna, drumul continuă printre pâlcuri de jnepeni, în urcuș ușor, apoi orizontal, iese din jnepeniș și trece printr-o mică șa la obârșia unui afluent al Văii Doamnelor, Vâlcelul Țapului (2 150 m) .
Printr-o curbă largă la stânga poteca iese repede în Culmea Bătrâna (2 165 m), orientându-se de aici către ESE.

La 180 pași spre VNV din acest punct (afară din potecă) se află Vf. . Bătrâna (2 177 m), de unde se observă: spre N, Muntele Gaura cu Vf. Lancia (2 275 m) și spre dreapta Podul Spintecăturilor; spre NNE platoul Vârfului Scara (2421 m) și Vf. Padina Crucii; spre NE, Vf. Omu, la dreapta Vf. Bucura (aparent mai înalt decât Vf. Omu) și Vf. Găvanele (2472 m); spre ENE, Culmea Doamnelor, în fund Vf. Colții Obârșiei (2 488 m) și la dreapta Vf. Obârșia; spre E, Platoul Coștilei; spre ESE, vârful secundar (sudic) al Bătrânei (2 164 m); spre SE, Vf. Furnica (2102 m); și la dreapta, Vf. cu Dor (2006 m); spre SSE, Vf. Vânturișu (1 942 m) și la dreapta cele 2 vârfuri ale Dichiului (1 698 m și 1 713 m); spre S, creasta Strungile Mari; spre SSV, Mt. Leaota spre SV, Mt. Sf. Ilie; spre V, în fund masivul Iezer-Păpușa; între SV și V în fund, Munții Rucărului; între V și NV jos, Pasul Bran iar în fund, masivul Piatra Craiului; spre VNV în vale, comuna Moieciu de Sus.

Drumul coboară prin câteva serpentine largi, mai întâi în lungul coamei, apoi pe fața dinspre V. Bătrânei (mai jos cu malurile acoperite de jnepenișuri), continuând de-a coasta și aproape orizontal pe la baza unei zone de stâncării de calcare și ne conduce după circa 15 min. din culme la obârșia Văii Bătrâna, în punctul unde creasta este străjuită de țancurile ce formează Colții Țapului, (altitudine în poteca 2 005 m).
Din acest punct, descriind o curbă largă spre stânga, drumul se îndreaptă către E și SE, apoi către S, aproape pe curba de nivel, pe fața estică a Muntelui Strungile Mari (versantul vestic abrupt al acestui munte poartă numele de Muntele Grohotișul. Jos în stânga apar stâncăriile cu jnepeni din V. Horoaba (astfel se numește porțiunea inferioară a Văii Bătrîna). Drumul șerpuiește pe sub creastă urcând și coborând, trece pe la baza unei stâncării și urcă prin pajiști din care la tot pasul răsar stâncării de calcare albe puternic dezagregate ; traversează apoi o vâlcea largă, continuă urcușul pe deasupra jnepenișului, pe grohotișuri, printre stâncării și după circa œ oră de la Colții Țapului ne conduce în creasta Strungilor Mari, pe Colții Leșniței (2 l00 m). În stânga jos, se întind pajiștile largi, bogat înierbate, între stâncării și jnepenișuri, pe platformele de deasupra canionului Văii Horoaba și de la obârșia Văii Oarbele (afluent al Horoabei); în dreapta sub creastă se observă abruptul Muntelui Grohotișu, către V. Bângălesei.
Coborând și urcând pe sub creastă, curând ne apare în față Muntele Tătaru, cu Vf. Colțul Tătarului (1 998 m) și cu abruptul vestic. Poteca se strecoară printre stâncării înierbate și bolovănișuri de calcare, iese iarăși în creastă pe Mt. Colții Strungii, de unde coboară repede prin câteva serpentine scurte, apoi îndreptându-se de-a coasta, către SV și V, ne conduce în Șaua Strunga (1 909 m), largă trecătoare în creasta muntelui Strungile Mari, situată la circa 200 m distanță la NE de Colțul Strungii Mari.
Aici întâlnim drumul dintre Cab. Padina și Bran. În mijlocul trecătorii se află o bornă de ciment, iar pe flancul estic al crestei se mai văd urmele clădirii fostului pichet de grăniceri și al vămii. Din acest punct drumul coboară spre SE prin pajiști largi în lungul unei ravene apoi curând se îndreaptă către stânga, de-a coasta pe sub stâncării de calcare albe, dezagregate de eroziuni. În dreapta sus, Muntele Tătaru, iar în stânga coama Muntelui Colții Padinei. După circa l2 min. lăsăm în dreapta traseul marcat care coboară direct în lungul unei depresiuni largi, înierbate (varianta de iarnă) și ținem drumul de-a coasta pe flancul sudic al muntelui Colții. În dreapta jos, dincolo de larga platformă înierbată se observă V. Coteanului și peste aceasta, piciorul muntelui Coteanu desprins din Vf. Tătaru.
După 40�45 min. din Șaua Strunga ajungem în dreptul Brânei Colții (1 690 m). Reîntâlnim marcajul apoi coborâm repede prin pajiști pe muchia Padina Strungii, îndreptându-se brusc către dreapta și înapoi drumul iese pe fața Văii Coteanului, unde după ce descrie o serpentină continuă de-a coasta pe sub stâncării de conglomerate pe care apar primele pâlcuri de molid; se orientează apoi către N și intră în rariștea de molid. Din dreptul pîrâului cu captarea de apă a cabanei coborâm direct și curând ajungem în spatele Cabanei Padina (1 535 m).

NOTA!
Cab.Omu-Padina (banda rosie)
Nu exista apa sub nici o forma. Periculos pe timp nefavorabil. Nu exista nici un fel de adapost decat o crecatorie de vaci departe de traseu. Traseul prezinta greutati majore de orientare pe timp de ceata sau nori neexistand nici un punct de reper si faptului ca poteca trece uneori foarte aproape de abrupturi care cad la verticala.Comentariile membrilor (3)

tibineagu
tibineagu

 
1
Va rog mult, imi puteti spune daca pe acest traseu gasesc vreo sursa de apa? Am de gand sa urc la Omu pe la Malesti apoi sa continui cu traseul acesta si ma ingrozesc cand ma gandesc cata apa trebuie carata!


Joi, 12 iulie 2007 - 20:52  

geo_graful
geo_graful
Caraba
 
2
Salut. Si eu vreau sa urc la Omu prin Malaesti si vreau sa cobor la Padina in aceeasi zi. Nu stiu daca voi putea. Insa de la Omu la Padina eu parca stiam ca mai e un traseu direct prin valea Ialomitei pe la Mecetul Turcesc pe versantul stang geografic al vaii. Si parca e mai scurt decat sa o iei pe culmi. Cred ca se ajunge in 2,5-3 ore la coborare, depinde si de cat de obosit esti de pe traseu. Oricum, din Busteni la Malaesti-Omu-Padina faci 10-11 ore cel putin.


Miercuri, 6 august 2008 - 21:01  

ionescudan
ionescudan

 
3
foarte bine marcat acest traseu
in saua batrana exista si un refugiu


Luni, 25 octombrie 2010 - 21:20  


 
Trebuie sa te autentifici pentru a putea adauga un comentariuGhid montan

Trasee

Cazare

Harti

Fotografii / Poze

Stiri

Jurnale

Salvamont
 
0,9563 secunde

GetaMap.org | Maps from all over the world | ro | fr | es | de | Calculator distante
ViewWeather.com - A new way to view the weather | nl.ViewWeather.com | sv.ViewWeather.com
Regulament carpati.org
© copyright (2004 - 2023) www.carpati.org