Skin Classic Skin White Skin Black & Whilte Skin Default Adauga la Favorite (In contul carpati.org)
Cautare:

Calendar

August 2022
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Septembrie 2022
LMMJVSD
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930

Online

Vremea
Varful Piatra Iorgovanului
Muntii Retezat

Voluntar in Carpati

Homepage

Lista de discutii
Atentie! Nu toate descrierile cuprinse în ghid au fost actualizate. Unele dintre acestea pot contine greseli. Înainte de a efectua o drumetie în zona, va rugam sa contactati reprezentantii locali ai Serviciului Salvamont, pentru detalii.

De asemenea, daca la întoarcerea din tura puteti furniza informatii actuale despre trasee, cabane sau refugii (inclusiv fotografii cu preturi, numere de telefon etc.), va rugam sa le transmiteti prin e-mail (carpati AT carpati PUNCT org), în vederea actualizarii informatiilor din Ghid. Astfel, veti reusi sa ajutati alte persoane, iar voi, la rândul vostru, veti putea beneficia de informatiile transmise de catre alti membri.

Trasee Muntii Bucegi

Traseul din Cabana Poiana Izvoarelor spre Cabana Vârful Omu

Marcaj: Marcaj
Durata: 4.25 ore.
CAB. POIANA IZVOARELOR - ȘAUA CĂPĂȚÂNII PORCULUI - BUCȘOIU - CAB. VF. OMU
Traseu nerecomandabil pe timp nefavorabil.

De la Cabana Poiana Izvoarelor (1 455 m) poteca se îndreaptă către SV, trece printr-un pâlc de molidiș și după circa 5 min. iese într-o poiană situată pe botul de munte ce desparte V. Șipotului (spre V) de afluența acesteia, V. Porcului. Din acest punct se deschide o impresionantă perspectivă asupra Crestei Morarului, cu silueta caracteristică a Colților Morarului, dincolo de care, spre S, se ridică abruptul nordic al Coșlilei, cu văile și crestele sale deosebit de clar conturate. De aici, prin rariștile de molid de la poalele sudice ale vârfului Căpățâna Porcului (1 597 m), drumul, aproape orizontal, ne conduce curând în altă poiană largă, în Șaua Căpățânii Porcului, la răscrucea de drumuri „Pichetul Roșu" (1 445 m)
înainte, spre Cab. Diham, 30-40 min, marcaj punct roșu (traseu 8 B); la dreapta, spre Cab. Poiana Izvoarelor, 15 min., marcaj bandă roșie (traseu 8 C).
Drumul nostru se continuă către V de-a lungul coamei. Curând intrăm în molidișul de pe flancul nordic al Bucșoiului Mic, prin care urcăm continuu și în 20-30 min ieșim în Poiana Bucșoiului.
De aici se deschide perspectiva asupra Văii Bucșoiului și a crestelor stâncoase ce mărginesc valea (stânga, Creasta Bucșoiul Mic sau Creasta Balaurului; dreapta, Creasta Văii Rele). În mijlocul poienii poteca traversează firul Văii Bucșoiului (1 615 m), apoi descriind o curbă largă către dreapta, traversează Vâlceaua Bucșoaia și printr-un pâlc de molidiș pătrunde în alta poiană întinsă la poalele Crestei Văii Rele.
De la marginea poienii, urcăm ușor prin pădure și curând atingem o mică creastă cu covor de iarbă fragedă și mușchi, „La Bătaia Cocoșilor" , de unde, coborând de partea cealaltă, nu departe traversăm V. Rea (1 625 m). De aici, drumul continuă printr-un molidiș des, urcând și coborând de-a coasta, traversează Vâlcelul Îndrăcit și apoi urcă pieptiș prin câteva serpentine, conducându-ne, după circa 1/2 oră de la ramificație, la limita superioară a pădurii, în poiana de pe creștetul aproape orizontal al unui pinten, în punctul „La Prepeleac" (1 750 m). Deasupra se ridică fața de NE a Bucșoiului, cu întinse tufărișuri de jneapăn, anin de munte etc. și exemplare răzlețe de molid, larice și scoruș de munte. Dincolo de pinten se deschide adâncitura Vâlcelului Prepeleacului.
Lăsăm în dreapta poteca veche spre fosta Cabană Mălăiești și la circa 30 pași mai sus găsim stâlpul indicator de la ramificația drumurilor.
Ramificația 3: înainte, de-a coasta, spre Cab. Mălăiești, l oră, marcaj triunghi roșu (traseu 8 A).
Traseul nostru (marcat cu bandă roșie) continuă œ la stânga în urcuș pronunțat pe o cărare ce se strecoară printre tufărișurile de jnepeni și anin de munte care acoperă aici întreaga față de NE a Bucșoiului. După circa œ oră de la Prepeleac, jnepenii încep să se rărească și poteca urcă pieptiș pe trepte de stâncă, printre covoare de smârdar și pajiști presărate cu tufe scunde de jnepeni. La 2 040 m alt. traversăm o brână lată, care conduce spre stânga către V. Rea (Brâna lui Stănilă) , apoi continuăm urcușul în pantă accentuată pe o față stâncoasă cu brâne înierbate și după 1 oră de la Prepeleac ajungem pe o muchie „La Cununa Bucșoiului" (2 120 m).

De aici se observă: spre N și NE în fund, jos, Câmpia Bârsei; spre NNE, Postăvaru; spre NE, Piatra Mare și jos, în primul plan, Cabana Diham; spre NV, la orizont masivul Piatra Craiului, jos V. Mălăiești și dincolo de vale, Creasta Padina Crucii; spre V și NV în ultimul plan, Culmea Țigănești; spre VSV, Culmea Scara; spre SSV și SV, Coama Bucșoiu Mare.

Din acest punct, poteca se angajează pe o muchie care desparte obârșiile Văii Rele (stânga) de adânca depresiune glaciară a Văii Mălăiești (dreapta), ocolește o ruptură de pantă a crestei, trecând pe flancul nordic al acesteia și după încă circa œ oră, ne conduce într-o șa stâncoasă (2 285 m).
Ramificația 4: La dreapta, spre Cab. Mălăiești pe Brâna Caprelor, circa 1 oră, marcaj triunghi albastru (vezi traseul 68, punctul Ramificația l, pag. 184).
Spre stânga pornește Brâna Mare a Bucșoiului care se continuă peste creasta vecină, până în V. Bucșoiului. Se observă aici ultimele exemplare de jneapăn care ne arată că suntem la limita dintre etajul alpin inferior și cel alpin superior.
Traseul continuă în urcuș pieptiș pe fețe stâncoase și poteca devine slab vizibilă (atenție la marcaj, în special pe vreme de ceață!). După 15-20 min, de la Brâna Caprelor atingem o șa (2 425 m), de unde se profilează înainte vârful mamelonar al Bucșoiului . Nu departe mai sus de această șa, creasta pe care urmează drumul nostru se orientează către S, spre Vf. Bucșoiului (în acest punct, 2 445 m). Spre V apare silueta masivă a Muntelui Scara care se prelungește către N cu coama Muntelui Țigănești iar jos, căldarea superioară a Văii Mălăești . Continuăm urcușul pe coamă și curând ajungem în Vf. Bucșoiu (2 492 m).

De aici se observă: spre SSV, Vf. Omu; spre S, Creasta Morarului, spre SSE, Vf. Coștila (2489 m).

Din acest punct coborâm repede pe coama stâncoasă, sudică a vârfului, lăsând în stânga obârșiile abrupte ale Văii Bucșoiului, dincolo de care, de la baza piramidei ce formeaza Vf. Bucșoiu se desprinde tot către stânga coama, la început bine înierbată, ce formează Bucșoiu Mic sau Creasta Balaurului și care desparte V. Bucșoiului de V. Morarului. Drumul continuă pe creastă și după circa 10 min. din vârf ajungem într-o primă șa, Curmătura Bucșoiului (2 385 m), pe cumpăna dintre bazinul superior al Văii Morarului (stânga) și cel al Văii Mălăești (dreapta). Urcăm apoi tot în lungul crestei, printre bolovănișuri și ieșim pe un prag orizontal . Lăsînd la stânga larga căldare superioară a Văii Morarului, drumul pe creastă coboară ușor și curând ne conduce în Curmătura Morarului (2 430 m).De aici, după 10 min. de urcuș spre SV, pe coama largă ce se lasă din platoul Vârfului Omu, atingem extremitatea nordică a acestui platou, de unde după 3�5 min de mers către S, aproape pe orizontală, ajungem la Cabana Vf. Omu (2507 m).

Legături de la Cab. Vf. Omu spre: Bușteni prin V. Cerbului (69); Crucea Eroilor - Cab. Caraiman (70); Cab. Babele (71); Cab. Peștera prin V. Obârșiei (72); Cab. Padina (și Peștera) prin Colții Țapului - Șaua Strunga (73); Bran prin V. Gaura (74); Bran prin Ciubotea (75); Bran prin Clincea (76); Cab. Mălăiești (67); Cab. Diham prin Bucșoiu (68 A); Cab. Poiana Izvoarelor prin Bucșoiu (68 B).Comentariile membrilor (0)

Nu exista niciun comentariu
 

 
Trebuie sa te autentifici pentru a putea adauga un comentariuGhid montan

Trasee

Cazare

Harti

Fotografii / Poze

Stiri

Jurnale

Salvamont
 
0,0494 secunde

GetaMap.org | Maps from all over the world | ro | fr | es | de | Calculator distante
ViewWeather.com - A new way to view the weather | nl.ViewWeather.com | sv.ViewWeather.com
Regulament carpati.org
© copyright (2004 - 2022) www.carpati.org