Skin Classic Skin White Skin Black & Whilte Skin Default Adauga la Favorite (In contul carpati.org)
Cautare:

Calendar

Februarie 2024
LMMJVSD
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
26272829

Martie 2024
LMMJVSD
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Online

Vremea
Varful Paltina
Muntii Godeanu
Atentie! Nu toate descrierile cuprinse în ghid au fost actualizate. Unele dintre acestea pot contine greseli. Înainte de a efectua o drumetie în zona, va rugam sa contactati reprezentantii locali ai Serviciului Salvamont, pentru detalii.

De asemenea, daca la întoarcerea din tura puteti furniza informatii actuale despre trasee, cabane sau refugii (inclusiv fotografii cu preturi, numere de telefon etc.), va rugam sa le transmiteti prin e-mail (carpati AT carpati PUNCT org), în vederea actualizarii informatiilor din Ghid. Astfel, veti reusi sa ajutati alte persoane, iar voi, la rândul vostru, veti putea beneficia de informatiile transmise de catre alti membri.

Trasee Muntii Bucegi

Traseul din Cabana Caraiman spre Bușteni

Marcaj: Marcaj
Durata: 2.5 ore.
CAB. CARAIMAN - V. JEPILOR - BUȘTENl
Traseul străbate zona științifică „Jepi-Caraiman” a rezervației naturale „Bucegi" în care recoltarea plantelor de orice fel și părăsirea potecii marcate sunt strict interzise.

De la Cabana Caraiman (2 025 m) poteca se angajează imediat în coborâș de-a lungul unui vâlcel stâncos (Vâlcelul Zăpezilor), afluent al Văii Jepilor; trece apoi repede pe coastele înierbate de pe fața sudică a Caraimanului, unde descrie 4 serpentine, la capătul cărora, după o porțiune săpată în stâncă și prevăzută cu cablu, atinge iarăși firul vâlcelului, ieșind din nou pe fața din stânga, după câteva serpentine scurte ajungem deasupra unei mari rupturi de pantă a văii. Coborim direct printr-un mic horn abrupt cu trepte naturale de stâncă și cu cablu de siguranță, de la baza căruia poteca se îndreaptă brusc către dreapta, de-a coasta și săpată în stâncă, reintrând în firul stâncos și umed al Vâlcelului Zăpezilor. De aici (după 2030 min. de la cabană) intrăm într-un buruieniș compact de ștevie de munte (Rumex alpinus) instalat pe locul unei vechi târle la baza rupturii de pantă (1 810 m) lângă Cascada Caraimanului (dreapta), impresionantă mai ales primăvara și la începutul verii când valea are debit mare de apă. Din acest punct, către stânga porneste pe fața Caraimanului largul pridvor înierbat Brâna Portiței.
Continuând coborâșul în serpentine, poteca străbate buruienișul, trece apoi pe coama dintre firul văii și Vâlcelul Brânei Portiței și traversează firul bolovănos al acestui vâlcel. În dreapta, peste vale, se ridică versantul nordic, abrupt, al Jepilor Mici cu vegetație bogată, specifică „dosurilor" de munte subalpine și alcătuite din pâlcuri de larice, de molid și din tufărișuri de jneapăn și anin de munte.
Poteca se prezintă de-a coasta și curând (prevăzută cu cabluri coboară o zonă abruptă mai întâi printr-o serpentină tăiată în stâncă apoi pe o scară de piatră.
De la baza scării (1680 m) coborâm repede prin câteva serpentine pe coasta acoperită cu pajiști bogat înflorite, până în firul Văii Jepilor (1 600 m). Traversăm valea, trecând astfel de pe Caraiman pe Jepii Mici și continuăm coborșul, mai întâi printr-un horn stâncos, apoi de-a coasta pe sub stâncării. Traversăm apoi din nou firul văii (1 560 m) și urcăm puțin pe malul opus, unde drumul continuă pe o față cu pajiști și pâlcuri de larice, descrie o serpentină și ne conduce la limita superioară a pădurii, în marginea unei rariști de larice, molid și paltin de munte, cu exemplare răzlețe de fag (1 485 m). Coborâșul continuă prin rariște, apoi în serpentine printr-un făget și după circa 20 min. de la limita pădurii traversăm din nou valea (1 300 m).
Drumul continuă pe versantul nordic al Jepilor Mici, împădurit și puternic înclinat, mai întâi de-a coasta, apoi în numeroase serpentine. După ce am trecut o porțiune în care poteca este săpată în stâncă și prevăzută cu cablu de siguranță, ajungem lângă un izvor ce iese din stâncă (1 140 m). Spre stânga, pe malul opus al văii se observă cascadele formate de numeroasele și bogatele izvoare din V. Spumoasă.
Drumul continuă în coborâș continuu de-a coasta, apoi direct prin pădure și ne conduce în drumul carosabil, lîngă casa fostelor cariere. Urmăm spre dreapta acest drum, în lungul conductei de apă și după cîteva minute ieșim la marginea pădurii, lângă incinta fabricii de celuloză (1 000 m). Drumul, intrând în Bușteni, se continuă cu str. Industriei și dupa circa 15 min. ne conduce în Bd. Libertății (șoseaua națională), lângă fabrica de hârtie Bușteni. De aici la stânga, pe bulevard, spre gara Bușteni (750 m distanță, circa 10 min.).

CAB. CARAIMAN V. URLĂTORILOR BUȘTENI (sau POIANA ȚAPULUI )

Marcaj: punct albastru pînă în drumul de la Babele, bandă galbenă pe stâlpi de lemn pînă la Ramificație, triunghi roșu pînă la cantonul „Jepi", apoi triunghi albastru pînă la Bușteni (de la cascada Urlătoarea la Poiana Țapului, punct albastru). Timp: La Bușteni 3œ4 ore; la Poiana Țapului 44œ ore.
De la cabana Caraiman (2 025 m) poteca se îndreaptă către S în coborâș, traversează imediat firul văii Jepilor (trecând astfel de pe Caraiman pe Jepii Mici) și urcă apoi pieptiș coasta din dreapta văii. După 510 min. ajungem pe un prag larg în drumul carosabil, pe care continuăm în urcuș ușor de-a coasta și ieșim curând în marginea platoului Jepilor Mici, într-o șa, unde întâlnim drumul dinspre Cab. Babele (2 120 m).

De aici se observă: spre ESE, Vf. Jepii Mici (2 143 m); spre SE, Vf. Jepii Mari (2 075 m), acoperit cu jnepenișuri; spre S, Vf. Furnica (2102 m); spre SSV și SV, V. Izvorul Dorului și dincolo de vale, Creasta Cocorei.

Continuăm spre S drumul (marcaj bandă galbenă pe stâlpi de lemn) în coborâș ușor pe întinsul platoului Jepilor Mici1G. După 1520 min. de mers pe această câmpie înaltă și monotonă, drumul trece pe la obârșia din platou a Văii Urlătoarea Mare (stânga) și continua de-a coasta pe sub Vf. Ciocârlia (2 056 m). Curând ieșim pe un tăpșan la S de acest vârf, la o ramificație de drumuri (2 025 m).
Ramificație: œ la dreapta spre Cab. Piatra Arsă (1015 min., marcaj bandă galbenă pe stâlpi de lemn).
Traseul nostru (marcaj triunghi roșu) părăsește drumul carosabil și urmează œ la stânga poteca la început în coborâș de-a lungul Văii Urlătoarea Mare, apoi în urcuș ușor printr-un coridor deschis prin jnepeniș și după circa 10 min. ajungem în marginea platoului, la cantonul funicularului Jepi" (1 960 m).

De aici se observă: spre N, Crucea Eroilor de pe Caraiman, la stânga acesteia, în fund, Vf. Caraiman (2 384 m) și în primul plan, dincolo de V. Urlătoarea Mare, Vf. Jepii Mici (2 143 m); din acest vârf spre dreapta Creasta Vârfului Jepilor Mici; spre NNE, Claia Mare; spre NE, în V. Prahovei, orașul Bușteni; spre SE, Sinaia.Comentariile membrilor (0)

Nu exista niciun comentariu
 

 
Trebuie sa te autentifici pentru a putea adauga un comentariuGhid montan

Trasee

Cazare

Harti

Fotografii / Poze

Stiri

Jurnale

Salvamont
 
0,0362 secunde

Deblocari usi Bucuresti | GetaMap.org | Maps from all over the world | ro | fr | es | de | Calculator distante
ViewWeather.com - A new way to view the weather | nl.ViewWeather.com | sv.ViewWeather.com
Regulament carpati.org
© copyright (2004 - 2024) www.carpati.org