Skin Classic Skin White Skin Black & Whilte Skin Default Adauga la Favorite (In contul carpati.org)
Cautare:

Calendar

Februarie 2024
LMMJVSD
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
26272829

Martie 2024
LMMJVSD
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Online

Vremea
Varful Pades
Muntii Poiana Rusca
Atentie! Nu toate descrierile cuprinse în ghid au fost actualizate. Unele dintre acestea pot contine greseli. Înainte de a efectua o drumetie în zona, va rugam sa contactati reprezentantii locali ai Serviciului Salvamont, pentru detalii.

De asemenea, daca la întoarcerea din tura puteti furniza informatii actuale despre trasee, cabane sau refugii (inclusiv fotografii cu preturi, numere de telefon etc.), va rugam sa le transmiteti prin e-mail (carpati AT carpati PUNCT org), în vederea actualizarii informatiilor din Ghid. Astfel, veti reusi sa ajutati alte persoane, iar voi, la rândul vostru, veti putea beneficia de informatiile transmise de catre alti membri.

Trasee Muntii Bucegi

Traseul din Bran spre Cabana Peștera

Marcaj: Marcaj
Durata: 7 ore.
BRAN - GUȚANU - ȘAUA STRUNGA - CAB. PADINA - CAB. PEȘTERA

Din Bran (castel) urmăm șoseaua națională Brașov-Câmpulung spre vest circa 1 km până la podul peste V. Șimonului. De aici părăsim șoseaua și continuăm la stânga spre sud pe drumul care străbate satul Șimon de-a lungul Văii Șimonului. După circa 5 km, ajungem la capătul satului în dreptul confluenței văii Șimonului cu V. lui Lambă (910 m). De aici părăsim valea și prindem la dreapta drumul în urcuș prin pădure pe Plaiul lui Lom. Dupa circa 45 min. drumul ne conduce pe culmea Plaiul Pleașa care desparte V. Șimonului de V. Bângălesei (spre V) și unde întâlnim drumul ce vine dinspre Moieciu de Sus și Moieciu de Jos. Continuăm spre SE în lungul acestei culmi și după circa 3,5 km de urcuș ușor prin molidișul întrerupt de poieni ieșim la gol în Poiana Guțanului. În stânga jos se află V. Guțanului care împreună cu V. Gaura formează V. Șimonului (sau V. Cățunului). Curând ajungem la casa de vînătoare Bângăleasa (1 459 m), de unde se deschide o largă perspectivă:

Spre NE căldările Văii Gaura și Culmea Scara; între ENE și SE abruptul vestic al Munților Cuțanu și Grohotișu; spre SSE în creastă, larga adâncitură semicirculară, Șaua Strunga.

De aici drumul se îndreaptă spre E în urcuș direct mai puțin de 1 km, până la cota 1550 de unde se orientează către S, trece printr-un molidiș și apoi printre rariști de molid și bolovănișuri, traversează firul Văii Grohotișului angajându-se de-a coasta pe sub abruptul muntelui Grohotișu, în întregime din calcare jurasice, la baza căruia se întind mari grohotișuri mobile . Având în dreapta depresiunea adâncă a Văii Bângăleasa, drumul se apropie treptat de poalele abruptului și după circa 1œ oră de la casa de vânătoare ne conduce printre bolovănișuri în Șaua Strunga din creasta muntelui Strungele Mari, unde urcușul ia sfârșit (1 909 m).
În mijlocul trecătorii se află o bornă de ciment iar puțin mai spre dreapta, pe flancul estic al crestei, urmele clădirii fostului pichet de grăniceri și al vămii.
Din acest punct, drumul coboară spre SE prin pajiști largi în lungul unei ravene apoi curând se îndreaptă către stânga, de-a coasta pe sub stâncării de calcare albe, dezagregate de eroziuni. În dreapta sus, Muntele Tătaru, iar în stânga coama muntelui Colții Padinei. După circa l2 min. lăsăm în dreapta traseul marcat care coboară direct în lungul unei depresiuni largi, înierbate (varianta de iarnă) și ținem drumul de-a coasta pe flancul sudic al muntelui Colții. În dreapta jos, dincolo de larga platformă înierbată se observă V. Coteanului și peste aceasta, piciorul muntelui Coteanu desprins din Vf. Tătaru.
După 4045 min. din Șaua Strunga ajungem în dreptul Brânei Colții (1 690 m). Reîntâlnim marcajul apoi coborâm repede prin pajiști pe muchia Padina Strungii, îndreptându-se brusc către dreapta și înapoi drumul iese pe fața Văii Coteanului, unde după ce descrie o serpentină, continuă de-a coasta pe sub stâncării de conglomerate pe care apar primele pâlcuri de molid; se orientează apoi către N și intră în rariștea de molid. Din dreptul pârîului cu captarea de apă a cabanei coborâm direct și curând ajungem în spatele cabanei Padina (1 535 m).

Legături de la Cab. Padina spre: Cab. Zănoaga sau Bolboci (44); Cab Vf. cu Dor (43).

Spre Cab. Peștera urmăm drumul către N în coborâș ușor prin marginea de sus a padinei largi din lungul Văii Ialomița și curând intrăm în drumul ce vine din dreapta, dinspre Bolboci (marcat cu cruce albastră). Traversăm pe podeț V. Horoabei, trecând astfel pe Muntele Bătrîna și printr-un pâlc de molidiș ieșim în Poiana Horoaba 50, în marginea rezervației naturale împrejmuite (1 520 m).
Spre NV se observă zona de stâncării abrupte din calcare de deasupra Văii Horoaba, cu Turnul Seciului profilat pe peretele Bătrânei și despărțit de acesta printr-o șa adâncă.
De aici, drumul se îndreaptă către NE paralel cu apa Ialomiței. Lăsăm în stânga poteca ce conduce în urcuș ușor pe sub stâncării spre Peștera Ialomiței 59 (5 min.) și apoi imediat traversăm pe podeț V. Ialomiței la ieșirea acesteia din Cheile Peșterii, trecând astfel pe Muntele Cocora. Urcăm pe trepte de piatră prin Cheița Cocorei și ajungem în dreptul așezărilor Mânăstirii Peștera. Drumul ocolește prin dreapta incinta mânăstirii și pătrunde în pădurea Cocora, unde imediat întâlnim șoseaua dinspre Sinaia. Urmăm la stânga șoseaua prin Poiana Crucii (rezervație naturală împrejmuită) și ocolind această poiană pe la V și N, după circa 30 min. de la Padina ajungem la Cabana Peștera (1 610 m).

Legături de la Cab. Peștera spre: Cab. Vf. Omu prin V. Obîrșiei (46); Cab. Vf. Omu prin Șaua Strunga Colții Țapului (51 A); Cab. Babele (47); Cab. Piatra Arsă (48); Cab. Vf. cu Dor (49); Cab. Zănoaga și Bolboci (50).Comentariile membrilor (0)

Nu exista niciun comentariu
 

 
Trebuie sa te autentifici pentru a putea adauga un comentariuGhid montan

Trasee

Cazare

Harti

Fotografii / Poze

Stiri

Jurnale

Salvamont
 
0,0571 secunde

Deblocari usi Bucuresti | GetaMap.org | Maps from all over the world | ro | fr | es | de | Calculator distante
ViewWeather.com - A new way to view the weather | nl.ViewWeather.com | sv.ViewWeather.com
Regulament carpati.org
© copyright (2004 - 2024) www.carpati.org