Skin Classic Skin White Skin Black & Whilte Skin Default Adauga la Favorite (In contul carpati.org)
Cautare:

Calendar

Aprilie 2025
LMMJVSD
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930

Mai 2025
LMMJVSD
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Online

Vremea
Varful Rosu
Muntii Iezer-Papusa

Romania - prognoza pe 100 de ani

Desi o prognoza pe 100 de ani poate fi considerata ca hazardata, avertismentul trebuie luat in seama, avand in vedere atitudinea generala a omenirii de a nu se gandi la ziua de maine, de a astepta ca altcineva sa faca ceva sau de a scoate profit cu orice pret.


Lipsa ratiunii, reaua intentie, lacomia, desconsiderarea si lipsa iubirii fata de semeni, nu in ultimul rand egoismul poate duce la:


"PROGNOZA PE 100 DE ANI: TORNADE, VERI TROPICALE SI IERNI FARA ZAPADA


Romania va consemna o crestere cu peste doua grade a temperaturii medii in acest secol, avertizeaza meteorologii.
Media temperaturii anuale va creste, in Romania, cu valori cuprinse intre 1,8 si 2,5 grade Celsius pina la sfirsitul secolului, ceea ce echivaleaza cu cresterea frecventei fenomenelor extreme: seceta, inundatii, ierni calde si veri fierbinti. Concluziile sint incluse in ultimul raport ONU privind schimbarile climatice si au fost prezentate luni la Bucuresti.
"Acest raport se realizeaza o data la cinci ani si prezinta felul cum va evolua clima", a explicat pentru Cotidianul Constanta Boroneant, presedintele Societatii Romane de Meteorologie. Potrivit acesteia, intensitatea, dar si frecventa fenomenelor extreme vor creste in urmatorii ani din cauza poluarii cu gaze cu efect de sera. "Daca se va continua trendul actual de poluare, ne vom confrunta cu temperaturi tot mai ridicate vara si cu o crestere a frecventei valurilor de caldura. Cantitatile de precipitatii vor scadea, ceea ce va face ca perioadele de seceta sa fie tot mai indelungate. Si fenomenele extreme precum tornadele vor fi mai frecvente", a explicat Constanta Boroneant.
Potrivit meteorologilor, in anii urmatori vom asista la alternante bruste ale vremii. Astfel, intr-un interval scurt de timp, de citeva ore, temperaturile sau precipitatiile pot oscila de la o extrema la alta. Si rezerva de apa va fi afectata de schimbarile climatice, potrivit cercetatorilor. "Disponibilitatea apei scade de la un an la altul, mai ales in zonele joase. Acest lucru va duce la disparitia sau la modificarea zonei de vietuire a mai mult de 30% dintre specii", se precizeaza in raport.
*
CRACIUN FARA ZAPADA IN CAPITALA
Sansele ca bucurestenii sa aiba zapada de sarbatori sint slabe, potrivit meteorologilor. In schimb, locuitorii din zona de nord a tarii se vor putea bucura de zapada in cea de-a doua parte a lunii. Din punctul de vedere al temperaturilor, specialistii au declarat ca vom avea valori pozitive ziua si usor negative noaptea."


Sursa: ziarul "Cotidianul" 04-12-2007" autor: Antoaneta Etves



Marți, 4 decembrie 2007 - 09:25 
Afisari: 2,051 


Postari similare:





Comentariile membrilor (5)

predeal
predeal

 
1
1) “Cel de-al patrulea raport al grupului interguvernamental de experti al ONU demonstreaza tendinta generala de incalzire. Astfel, la nivel global, pana la sfarsitul secolului, cresterea temperaturii va fi de patru grade anual, iar, in privinta Romaniei, valoarea cresterii va fi cuprinsa intre 1,8 și 2,5 grade Celsius. Desi, probabil, aceste valori pot parea nesemnificative, impactul este unul major, avand in vedere faptul ca, la nivelul secolului trecut, cresterea mediei temperaturii a fost de 0,6 grade Celsius”, a declarat, astazi, presedintele Societatii Meteorologice Române (SMR), Constanta Boroneant.
Potrivit acesteia, cresterile de temperatura vor fi insotite de cresteri ale frecventei fenomenelor meteorologice extreme – seceta si inundatii, ierni calde, cu tot mai putina zapada, veri fierbinti, alternante bruste intre vremea rece și cea calda.
In acest sens, oficialul SMR a afirmat ca aceste prognoze sunt confirmate de evolutia fenomenelor meteorologice din ultimii ani. Astfel, in ceea ce priveste anul 2007, temperatura maxima absoluta a fost depasita pe parcursul celor trei luni de vara, in iulie inregistrandu-se 148 de cazuri de depasiri ale maximei de 40 de grade Celsius. De asemenea, iulie a fost luna cu numarul record de zile consecutive caniculare – zece zile la Calarasi, Bucuresti-Filaret si Drobeta Turnu Severin. “Privita sub aceste aspecte, vara din 2007 a fost comparabila ca intensitate medie pe tară cu cea din 1946”, a mai spus Constanta Boroneant.
Totodata, aceasta a explicat ca aceste cresteri de temperatura prognozate de grupul de experti pentru schimbari climatice iau în calcul cel mai pesimist scenariu, conform caruia statele vor mentine acelasi nivel de emisii de gaze cu efect de sera.
In acest sens, presedintele SMR a aratat ca un nou acord international privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera ar trebui sa stabileasca tinte mai putin drastice decat cele prevazute de Protocolul de la Kyoto, astfel incat angajamentul sa fie asumat si de catre marile puteri industriale, cum este cazul Statelor Unite ale Americii care nu au ratificat acordul de la Kyoto.
Specialistii SMR si ai Administratiei Nationale de Meteorologie (ANM) au prezentat, luni, cel de-al patrulea raport al Grupului de experti interguvernamental pentru schimbari climatice, organism stiintific international fondat în 1998 de Organizatia Meteorologica Mondiala si de Programul Natiunilor Unite pentru Mediu.
Conculziile raportorului, laureat al premiului Nobel pentru pace in acest an, arata ca schimbarea climatica este provocata aproape sigur de om, cresterea temperaturilor ar putea atinge pana la 6,4 grade în 2100 în raport cu 1990 - mai sigur se va situa între 1,8 și 4 grade - si canicula, seceta si indundatiile se vor intensifica. De asemenea, raportul arata ca efectele acestor schimbari risca sa fie "bruste sau ireversibile”.
In urma acestor concluzii, Uniunea Europeana a anuntat ca vrea ca anul 2009 sa reprezinte data finalizarii negocierilor la nivel international pentru incheierea unui acord privitor la schimbarile climatice, în conditiile in care prima faza a angajamentelor referitoare la emisiile de poluare prin Protocolul Kyoto se finalizeaza in 2012. Astfel, prioritatea Uniunii Europene este aceea de a se asigura că, la conferința de la Bali, se va ajunge la un consens în privința lansării negocierilor pentru un acord privind schimbările climatice, care să se aplice după anul 2012. In acest fel, sfarsitul anului 2009 ar putea fi stabilit drept termen limita pentru finalizarea negocierilor in acest sens. Astfel, acordul ar putea fi ratificat si implementat la timp, asa incat, odata cu expirarea primei faze de angajament a Protocolului de la Kyoto, în 2012, ar fi posibila trecerea la aplicarea prevederilor.
Ministrii mediului si expertii lor se reunesc în perioada 3-18 decembrie in Indonezia, la Bali, pentru a discuta despre urmarea Protocolului de la Kyoto, a carui prima faza de angajament expira în 2012.
Sursa: ROL.ro

2) ZIARUL "Gandul" : Sfarsitul secolului - la fel de fierbinte ca anul 2007
Nu toti anii vor fi la fel de secetosi ca 2007. In urmatorii zeci de ani, temperaturile normale vor alterna cu anomaliile climatologice
Sfarsitul secolului (anii 2070 - 2099) va semana izbitor, din punctul de vedere al climei, cu anul 2007, se precizeaza in al patrulea raport al IPCC, dar publicitatii ieri, de catre ANM. IPCC este un organism stiintific interguvernamental, fondat in 1988 de Organizatia Meteorologica Mondiala.
"Chiar daca 2007 seamana cu scenariile sfarsitului de secol, asta nu inseamna ca toti anii vor fi la fel de secetosi. In intervalul acesta vom avea si ierni autentice, urmate de ierni calde. Noi numim asta, variabilitatea climei. Sfarsitul secolului va repeta, astfel, si precipitatiile lui 2007, nu numai seceta", a spus Constanta Boroneant, presedinta Societatii Meteorologice Romane.
IPCC baga mana in foc ca omul a declansat incalzirea globala
Raportul IPCC demonteaza teoriile cum ca incalzirea globala este un fenomen pur natural, iar activitatile umane nu au avut aici nici o influenta. "Raportul demonstreaza stiintific ca activitatile umane au fost cauza principala a schimbarilor climatice. Sigur, un procent se datoreaza si naturii, dar asta este valabil intr-o proportie foarte mica. Teoria sustinuta in studiu este foarte bine documentata, bazandu-se pe date culese de la sol, dar si cu ajutorul unor sateliti mult mai buni decat inainte, mult mai performanti", a adaugat Constanta Boroneant.
Ce ne aduce viitorul
La inaltimi va ploua mai mult, iar regiunile subtropicale se vor "usca". Astfel, se asteapta fenomenul de migratie a populatiei catre zonele mai inalte. Va continua tendinta de crestere a temperaturilor extreme, precum si a frecventei valurilor de caldura. Durata si intensitatea secetelor este in crestere, pe suprafete extinse, incepand din deceniul al optulea al secolului trecut, mai ales in zonele tropicale si subtropicale. Viitorul ne va aduce si "efectul insulei de caldura", ca o consecinta fireasca a schimbarilor viitoare. Asta inseamna ca in orase temperaturile vor fi mai mari decat in afara lor, cu valori considerabile. Cercetatorii spun ca intre centrul si periferia unui oras pot sa existe diferente de temperaturi si de 4 grade. De asemenea, sunt asteptate si cresteri ale frecventei ciclonilor tropicali intensi.
Climatul tropical castiga teren
Climatul tropical, umed si cald, a inaintat cu 2,5 grade in latitudine, in medie. Asta inseamna peste 277 de kilometri, informeaza AFP. Consecinta: zone din ce in ce mai vaste sunt expuse ciclonilor, impingand ariditatea subtropicala spre regiuni foarte populate (exemple: Mediterana si sud-vestul SUA). In perioada 1979-2005, "tropicele au castigat terenul pe care modelele statistice l-au prevazut pentru un secol", se arata intr-un studiu publicat in Nature Geoscience de patru climatologi care lucreaza in laboratoarele in SUA. Extinderea climatului tropical "ar putea aduce cu sine o largire a zonelor afectate de cicloni, modificarea regiunilor de formare a acestora si a parcursului lor", se mai arata in studiu.
Pentru mai multe informatii vizitati ziarul Gandul

COD GALBEN DE INUNDATII PENTRU SAPTE JUDETE - SITUATIE "NORMALA (PENTRU UNII)" PENTRU LUNA DECEMBRIE
Centrul Operativ pentru Situatii de Urgenta din Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile a transmis, marti, o avertizare hidrologica cu cod galben pentru sapte prefecturi, potrivit careia, incepand de la ora 10.00, pana miercuri la ora 20.00, exista riscul cresterii debitelor pe mai multe rauri. Judetele vizate sunt: Alba, Arad, Bihor, Caras-Severin, Hunedoara, Timis, Maramures.
Sunt asteptate cresteri de niveluri si debite, cu depasirea cotelor de atentie, pentru raurile Lapus, Crisul Negru, Crisul Alb, Aries, bazinele superioare ale raurilor Bega, Timis si Jiu, de marti, de la ora 10.00, pana miercuri la ora 20.00.
Potrivit avertizarii, din cauza precipitatiilor abundente din ultimele 12 ore si a topirii zapezii s-au inregistrat cresteri importante de debite si niveluri, cu depasiri ale cotelor de atentie, in bazinele superioare ale raurilor: Crisul Negru, Crisul Alb si Timis.
Potrivit comunicatului, pentru urmatorul interval se prognozeaza cresteri importante de niveluri si debite, ca urmare a topirii zapezii, cu depasiri ale cotelor de atentie, pe raurile din bazinele hidrografice Lapus, Crisul Negru, Crisul Alb, Aries, bazinele superioare ale raurilor Bega, Timis si Jiu.
Sursa : ziarul Romania Libera 04-12-2007

P.S. In Bucuresti, azi 04-12-2007 ora 13.10 este cald si ploua. Altadata, la vremea aceasta era zapada si copiii asteptau venirea lui "Mos Nicolaie". Dar toate acestea sunt prostii…
In incheiere dedic o poezie de George Cosbuc celor care vor sa lupte pentru viata dar si celor fricosi (sau inconstienti) care vor plange candva:

George Cosbuc - 1894 Fire de tort
Lupta vietii

Copiii nu-nteleg ce vor:
A plange-i cumintia lor.
Dar lucrul cel mai las in lume
E un barbat tanguietor.

Nimic nu-i mai de ris ca plansul
In ochii unui luptator.
O lupta-i viata; deci te lupta
Cu dragoste de ea, cu dor.

Pe seama cui? Esti un nemernic
Cand n-ai un tel hotarator.
Tu ai pe-ai tai! De n-ai pe nimeni,
Te lupti pe seama tuturor.

E tragedie-naltatoare
Cand, biruiti, ostenii mor.
Dar sant eroi de epopee
Cand bratul li-e biruitor.

Comediant e cel ce plange
Si-i un neom, ca-i dezertor.
Oricare-ar fi sfarsitul luptei,
Sa stai luptand, caci esti dator.

Traiesc acei ce vor sa lupte,
Iar cei fricosi se plang si mor.
De-i vezi murind, sa-i lasi sa moara,
Caci moartea e menirea lor.


Marți, 4 decembrie 2007 - 13:24  

emi.cristea
emi.cristea
Caraba
 
2
Ce ti se pare anormal in faptul ca pe 4 decembrie 2007 in capitala ploua !?

Temperatura medie lunara (multianuala) pe decembrie este in jurul valorii de 0 grade (in Bucuresti, in timp ce in Brasov mi-e mai cunoscuta: -1,9 grade Celsius in decembrie si -3,8 grade Celsius in ianuarie). Asta inseamna ca media maximelor este de peste 0 grade, si daca mai tinem cont ca suntem si in prima decada a luni ...

Sa nu uitam ca nu mai departe de 2-3 ani (cred ca 2004-2005) a fost una din cele mai geroase ierni din ultima suta de ani (temperatura minima, in Brasov, a coborat 2 saptamani la rand sub -25 grade), iar iarna 2005-2006 a fost cunoscuta ca iarna cu cele mai mari precipitatii sub forma de zapada.

Daca iarna trecuta (2006-2007) a fost cunoscuta ca una cu precipitatii rare (sa nu uitam ca si 2000-2001 a intrat in aceeasi categorie), luna noiembrie 2007 a avut cele mai multe zile cu ninsoare din ultimii 20 de ani (in Brasov).

Mai tineti minte ca in 22 decembrie 1989 nu era zapada nicaieri in tara !? iar peste o saptamana stratul in Brasov depasea 40 cm (cu o durata de mentinere de aproximativ o luna)

Repet: faptul ca azi, 4 decembrie 2007, in Bucuresti este cald si ploua, nu are absolut nici o relevanta!

Relevanta au doar temperaturile medii anuale, care si ele variaza intre minime si maxime. De altfel temperatura medie multianuala este formata din media aritmetica.

Schimbarea este evidenta cand intr-o perioada se observa o tendinta (de exemplu in ultimii 5 ani au existat cei mai caldurosi 3 ani din ultima suta de ani: asta este o relevanta!)


Marți, 4 decembrie 2007 - 14:13  

cipicernat
cipicernat
(admin)

 
3
OFF-TOPIC: Marius.. parca te rugasem ceva. Lasa-i si pe altii sa traiasca si nu le mai lua textele in intregime!


Marți, 4 decembrie 2007 - 14:38  

predeal
predeal

 
4
Salut Emi,
Nu am zis ca este relavant faptul ca ploua acum in Bucuresti, exemplul era metaforic! Era o constatare care vroia sa arate totusi ca in luna decembrie la statia Bucuresti Filaret se inregistra o temperatura de + 10 grade Celsius si ca in tara s-a dat cod galben de inundatii in sapte judete.
Exemplul tau din final cred ca il consideri relevant, iar schimbarea climaterica este evidenta, fapt atentionat si in concluziile din raportul ONU. Cred ca esti de acord ca omul are o contributie evidenta si cred ca ai vazut proportiile evidente ale defrisarilor prin calatoriile numeroase pe care stiu ca le-ai facut si nu doar defrisarile contribuie la acest fenomen. Oricum si zicala "unde-s zapezile de altadata" are explicatia ei. Deci nu faptul ca am utilizat acea forma de final era deosebit de important, ci mesajul in sine de a face si nu de a constata doar. Cred ca esti de acord cu mine. Stiu ca-ti place muntele si natura in general, deci iubesti viata. Nu trebuie sa ne ascundem in spatele teoriilor conspiratiei si sa cadem in concluzii de inutilitate a oricarui demers.


Marți, 4 decembrie 2007 - 15:00  

gb_lyc
gb_lyc

 
5
adevarul e ... dincolo de noiCarpati.org
nu stiu voua... dar mie chiar mi-a placut "The Day After Tomorrow"... Carpati.org
la cat inteleg eu din echilibrul sistemelor, mi se pare pertinenta varianta...


Marți, 4 decembrie 2007 - 18:02  


 




Trebuie sa te autentifici pentru a putea adauga un comentariu

 
0,1005 secunde

Deblocari usi Bucuresti | GetaMap.org | Maps from all over the world | ro | fr | es | de | Calculator distante
ViewWeather.com - A new way to view the weather | nl.ViewWeather.com | sv.ViewWeather.com
Regulament carpati.org
© copyright (2004 - 2025) www.carpati.org