Skin Classic Skin White Skin Black & Whilte Skin Default Adauga la Favorite (In contul carpati.org)
Cautare:

Calendar

Decembrie 2023
LMMJVSD
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Ianuarie 2024
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Online

Vremea
Varful Turnu
Muntii Piatra Craiului

Deputati salvati din pestera (Muntii Padurea Craiului)

In perioada 9 - 11 septembrie 2005, Corpul Roman Salvaspeo - CORSA a organizat un Exercitiu de salvare din mediul subteran speologic - pesteri. Aceasta actiune face parte din activitatea Corpului Roman Salvaspeo - CORSA prin care se incearca realizarea unui proiect de lege pentru reglementarea activitatii de salvare din mediul subteran speologic. La aceasta actiune au fost invitati 5 deputati si senatori de Bihor, care si-au aratat interesul de a sprijini aceasta initiativa, dar si mass-media.

Au acceptat invitatia noastra, Eduard Hellvig de la PC si Claudiu Pop de la PSD.La inceput a fost prezentata necesitatea realizarii unui astfel de proiect de lege si a avut loc prezentarea operatiunii de salvare subterana care se va desfasura in zilele de sambata si duminica.

Pentru a introduce parlamentarii in acest cadru al savarilor din pestera acestia au fost invitati in Pestera Tunel situata pe Valea Daica pentru o prezentare a tehnicilor si a complexitatii unei actiuni de evacuare din mediul subteran speologic.Prima "victima" a fost Eduard Hellvig, echipa de salvare fiind ajutata la transportul targii si de Claudiu Pop. Dupa circa 150 m de galerie, cei doi deputati si-au schimbat rolurile, Hellvig ajutand echipa de transport a targii pe inca 150 m de galerii. Cu aceasta ocazie cei doi parlamentari su precizat inca o data sprijinul pe care doresc sa il acorde CORSA, alaturi de Cornel Popa de la PNL, Lakatos Peter de la UDMR si Radu Tarle de la PD, pentru a realiza aceasta initiativa legislativa.Dupa aceasta actiune, membrii Corpului Roman Salvaspeo - CORSA si-au continuat exercitiul de salvare din Pestera Pobraz, situata pe Valea Iadului. La actiune au participat 40 de speologi din Centrele Regionale CORSA Cluj, Bihor, Bucuresti, Arad si Timisoara.Evacuarea "accidentatului" s-a realiuzat de la cota de - 200m adancime. Pestera Pobraz este o cavitate foarte dificila din punct de vedere tehnic, numeroasele pasaje foarte stramte, blocuri de piatra instabile si cascade punand la incercare pregatirea speologilor.

In subteran au fost organizate: 1 echipa pentru montarea corzilor de progresie, 1 echipa pentru largirea stramtorilor si 3 echipe pentru evacurea targii. La exterior echipa de logistica formata din 6 speologi, a asigurat planificarea salvatorilor in subteran, pregatirea hranei pentru salvatori si intreaga coordonare a operatiunii de salvare. In subteran au participat peste 30 de speologi, care au petrecut peste 17 ore pentru evacuarea "victimei". Pentru a permite trecerea targii cu usurinta, echipa de dezobstructie a lucrat 10 ore in subteran. Prima echipa a intrat in pestera sambata la ora 14.00, evacuarea fiind finalizata duminica in jurul orelor 8 dimineata cand ultimul salvator a parasit pestera. Bugetul intregii actiunii a depasit 2.500 lei noi (25.000.000 lei vechi) toate aceste costuri fiind suportate de participantii la operatiune. Prin organizarea de astfel de exercitii de pregatire pentru interventia la accidentele din mediul subteran speologic, echipele de salvatori se omogenizeaza iar pesterile in care se defasora aceste actiuni raman echipate, timpul de interventie in cazul producerii de accidente speologice reale fiind mult diminuat. Asociatia Corpul Roman Salvaspeo-CORSA este o organizatie neguvernamentala ce a luat fiinta in anul 2001. CORSA are sediul in Oradea, fiind o asociatie constituita la nivel national, cu puncte de lucru in Cluj, Bucuresti, Resita, Arad, Timisoara.

Membrii CORSA sunt speologi cu experieta, ei lucrand ca si voluntari in cadrul asociatiei. La actiunile la care participa, ei isi suporta toate cheltuielile de cazare, masa, transport si echipament. De la infiintare pana in prezent, activitatea CORSA s-a axat pe prevenirea accidentelor speologice, organizarea de stagii salvaspeo nationale si internationale, antrenamente si interventii la accidente reale (6 accidente). Scopul CORSA este de a veni in sprijinul comunitatii prin supravegherea activitatilor din mediul subteran speologic si inlaturarea pericolului de producere a accidentelor legate de acest mediu.Pentru a-si atinge scopul de mai sus, Corpul Roman Salvaspeo are urmatoarele obiective:- prevenirea accidentelor din mediul subteran;- organizarea de stagii de formare tehnica (tehnicieni, sefi de echipa, specialisti dezobstructie, gestiune de suprafata etc..);- organizarea si gestionarea operatiunilor de salvare din mediul subteran.La nivelul judetului Bihor, membri Corpului Roman Salvaspeo - CORSA sunt specializati pe diferite domenii salvaspeo - sef de echipa, tehnician, gestionari, dezobstructie, diverse. Salvatorii care intervin in mediul subteran speologic sunt in masura sa indeplineasca urmatoarele tipuri de operatiuni:
- Recunoastere;
- Asistenta medicala;
- Utilizarea mijloacelor de comunicatie;
- Asistenta logistica;
- Evacuarea victimelor.

Documentele elaborate de catre CORSA - Manualul Salvatorului, alte documente specifice - sunt utilizate cu succes in cadrul stagiilor organizate si in desfasurarea operatiunilor de salvare subterana.

Ionut Latcu
Presedinte
Corpul Roman Salvaspeo - CORSA



Luni, 12 septembrie 2005 - 19:01 
Afisari: 1,049 


Postari similare:





Comentariile membrilor (0)

Nu exista niciun comentariu
 

 




Trebuie sa te autentifici pentru a putea adauga un comentariu

 
0,0546 secunde

Deblocari usi Bucuresti | GetaMap.org | Maps from all over the world | ro | fr | es | de | Calculator distante
ViewWeather.com - A new way to view the weather | nl.ViewWeather.com | sv.ViewWeather.com
Regulament carpati.org
© copyright (2004 - 2023) www.carpati.org