Regulament foto
Pentru a putea înscrie fotografii pe site-ul carpati.org, aveți nevoie de un cont de utilizator. Acesta poate fi creat la rubrica înregistrare, din partea stângă a paginii. După introducerea datelor, veți primi un e-mail de activare a contului. După accesarea link-ului, vă puteți autentifica în meniul din partea stângă.
Pasul următor este de a adăuga unul sau mai multe albume, în care se vor introduce fotografiile.
Fotografiile înscrise trebuie să aibă, în primul rând, legătură cu muntele și, în al doilea rând, să fie încadrate cât mai bine în categoria corespunzătoare. Există 12 categorii - Cabane, Diverse, Documentare, Ecologie, Faună, Floră, Panorame, Peisaje, Persoane, Refugii, Scanate, Speologie. De asemenea, fotografiile trebuie să aibă o calitate adecvată din punct de vedere tehnic.
CABANE - Cabane, nu hoteluri sau pensiuni luxoase din sate/orașe/stațiuni.
DIVERSE - Fotografii ce au ca subiect - spre exemplu - o mănăstire la poalele muntelui, o stație meteo sau un drum forestier.
DOCUMENTARE - Panouri informative (de ex. regulile ce trebuie respectate într-o arie protejată, indicații privind un anumit traseu etc.), indicatoare, hărți sau fotografii pe care s-a "scris", pentru a explica cu exactitate ceea ce se vede.
ECOLOGIE - Defrișări, gunoaie, tabere de salubrizare.
FAUNĂ - Animale sălbatice care trăiesc la munte, nu animale domestice. Vă rugam să înscrieți imaginile cu animale domestice în categoriile "diverse" sau "peisaje" (dacă animalul respectiv nu constituie subiectul principal).
FLORĂ - Flori sau arbori.
PANORAME - Colaje de cel puțin 2 fotografii (nu "Panoramă de la Cruce înspre Bușteni").
PEISAJE - Imagini de ansamblu, care în general au mai multe subiecte.
PERSOANE - Fotografii în care subiectul îl constituie una sau mai multe persoane. Nu se acceptă mai multe fotografii similare cu aceeași persoana ("eu la refugiu", "eu pe vârf", "eu în vale")! Ne dorim o bază de date cu informații utile, nu o galerie de profiluri.
REFUGII - Refugii, nu hoteluri sau pensiuni luxoase din sate/orașe/stațiuni.
SCANATE - În cazul în care calitatea unei fotografii nu este extraordinară, însă aceasta are caracter documentar (sau valoare sentimentală), aceasta poate fi înscrisă aici. Vor fi acceptate fotografiile mai vechi, făcute pe film, în limita în care se poate distinge subiectul și dacă acestea nu au o bandă albă ori neagră pe una sau mai multe dintre laturi, rezultată în urma scanării (aceasta se poate elimina folosind opțiunea crop din orice program de editare a fotografiilor).
SPEOLOGIE - Fotografii realizate în peșteri.
Fotografiile din străinătate se vor încadra la categoria corespunzătoare (peisaje, cabane etc.) - "Munți din afara României".
Fotografiile înscrise în categoria CONCURS se supun regulamentului specific și nu pot fi șterse după înscriere:
http://www.carpati.org/regulament_concurs_foto/
Fiecare membru poate înscrie cel mult 7 fotografii zilnic.
Dimensiunea fișierului este de cel mult 500 KB, iar lățimea unei fotografii trebuie să de fie minim 500px (pentru o bună vizualizare a acesteia pe monitor și pentru evitarea unei comprimări excesive, lățimea ideală este de 700px).
ATENȚIE! Se pot înscrie fotografii cu ramă, însă aceasta nu trebuie să depășească 15% din fotografie (sau 50px).
ATENȚIE! Nu se acceptă fotografii cu prelucrări exagerate sau care denaturează realitatea văzută de către autor la fața locului. Se acceptă prelucrări de strălucire, contrast, crop sau corecturi minore de geometrie (orizont strâmb sau deformații puternice date de obiectivele ultra-wide) și mici ajustări de culoare.
Fotografiile trebuie să conțină un titlu, opțional și o descriere. Vă rugăm nu folosiți exclusiv MAJUSCULE pentru titlul și pentru descrierea unei fotografii. Nu este permisă folosirea URL-urilor în titlul fotografiei!
La înscrierea unei fotografii, există opțiunea de a bifa dacă nu doriți ca aceasta să fie notată de către membri.
După înscriere, fotografiile vor apărea imediat în Galeria personală, putând fi vizualizate de către alți utilizatori carpati.org. Apoi, fotografiile vor primi o notă din intervalul 1-10 de la unul sau mai mulți dintre cei cinci administratori ai galeriei foto. În cazul în care fotografiile prezintă un grad ridicat al calității și al compoziției (încadrare, subiect, prelucrare), media aritmetică a notelor administratorilor va depăși nota 5, iar fotografia va fi mutată în mod automat în Galeria carpati.org.
Fotografiile din Galeria carpati.org cu peste 5 note din partea membrilor sunt înscrise automat în Topul foto lunar, în ordinea descrescătoare a mediilor aritmetice. Fotografiile pot figura în Top timp de 30 de zile de la înscriere. După aceea, fotografiile rămân în Galeria carpati.org. Acestea vor putea fi notate în continuare, însă nu vor mai figura în Top.
Cel de-al doilea top, Topul foto carpati.org, cuprinde toate fotografiile notate de către cel puțin 15 de membri, înscrise de la lansarea site-ului până în prezent.
Fotografiile din Galeria personală nu pot fi notate! Fotografiile din Galeria carpati.org pot fi notate cu note de la 5 la 10.
Utilizatorii pot modifica datele unei fotografii, atât în galeria personală, cât și în galeria carpati.org.
Comentariile pot fi adăugate atât la fotografiile din galeria personală, cât și la cele din galeria carpati.org. Administratorii își rezervă dreptul de a șterge comentariile care conțin cuvinte obscene, injurii sau atacuri directe la persoană ori cele care nu se referă direct la fotografia înscrisă.
Pentru a putea nota o fotografie, este de asemenea nevoie de un cont de utilizator. Membrii nu pot nota fotografii decât după o lună de la înregistrare. Dintr-un cont nu se poate nota de mai multe ori aceeași fotografie, iar un utilizator nu poate acorda note propriilor fotografii.
În cazul în care un membru își creează mai multe conturi pentru a-și putea nota propriile fotografii, administratorii pot inactiva TOATE conturile respective, inclusiv toate postările utilizatorilor în cauză, și bana IP-ul. O astfel de "schemă" este înjositoare. În plus, vă anunțăm că notele acordate "la negru" nu vă transformă în fotografi mai buni!
De asemenea, există posibilitatea ca unui membru să i se ridice definitiv dreptul de a nota fotografii, dacă se dovedește că acesta acordă note mici fotografiilor bune, doar pentru a le trage media în jos.
Toate fotografiile care nu respectă criteriile minime de calitate, care nu sunt încadrate corespunzător sau care nu conțin o descriere minimă pot fi respinse de către administratori. Cele neîncadrate corect vor fi inactivate!
Prin înscrierea fotografiilor pe site-ul carpati.org, vă dați acordul ca acestea să fie publicate în paginile site-ului.
În cazul în care identificați fotografii care nu aparțin persoanei care le-a înscris sau în cazul în care autorul sau deținătorul dreptului de copyright al imaginii nu este de acord ca acestea să fie publicate, vă rugăm să contactați administratorii, pentru a inactiva fotografia și pentru a lua măsurile cuvenite împotriva utilizatorului respectiv.
De asemenea, înainte de a pleca la munte și a surprinde diferite imagini pe aparat, vă recomandăm citirea Ghidului foto, redactat de către administratori. Astfel, veți putea evita situația neplăcută în care administratorii vă vor inactiva anumite fotografii ca urmare a calității slabe a acestora. Nu uitați ca acest site nu este un hard-disk unde putem stoca toate fotografiile pe care le avem. Este o GALERIE, unde trebuie să înscriem cele mai bune creații, și nu 2-3 fotografii aproape identice. Favorizați CALITATEA, nu CANTITATEA!
Vă dorim inspirație și succes!
Actualizat: 1 martie 2012
Echipa carpati.org