Skin Classic Skin White Skin Black & Whilte Skin Default Adauga la Favorite (In contul carpati.org)
Cautare:

Calendar

Martie 2023
LMMJVSD
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Aprilie 2023
LMMJVSD
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Online

Vremea
Varful Iesul
Muntii Parang

A Paște Fericit


A PaÂște Fericit

Am călătorit împreună aproape un veac prin Ceahlăul drag nouă, pe când poienile-i erau vaste și pline de stâne, pe când Piatra cu Apă era doar o poliță golașă numită Piatra cu Apă, pe Polițele cu Crini pline de zadă pe care zburdau mioarele până în buza prăpăstiilor de deasupra Fundului Ghedeon și unde păstorii se odihneau doinind și privind spre satele natale, pe când platoul era o întindere aproape lină și fără jnepeni, pe când Ocolașele nu erau vârfuri, ci doar niște ocoale pe care pășunau și pe unde își mânau ciobanii oile, încât și astăzi, neobosiți, încă ne-am dori să știm cum arăta acest munte, nu numai la jumătatea în secolul XX sau pe la sfârșitul secolului XIX, ci și mai înainte. (Nu sunt o specialistă în domeniu, dar cred că prezența lacului de acumulare o avut o influență anume asupra transformărilor suportate în ultimele decenii de acest munte). Despre existența celor două lacuri pe terasa superioară a Ceahlăului astăzi nu mai știe nimeni nimic… O referire la prezența lor a fost făcută de preotul arheolog C-tin Matasă în volumul "Palatul Cnejilor", Ed. Cartea Românească, București 1935, pag. 9, unde cita dintr-un hrisov de la 1641 a lui Vasile Lupu "Am miluit pe călugării de la Sfânta mănăstire Pionul care s’a chemai mai înainte schitul lui Silvestru a lor drept hotar și s’a hotărât cu semne începând din malul Bistriței […] până la obârșia Răpciuniței tot în sus, pe deasupra Fântânelelor prin Panghia în sus în vârful Ceahlăului într’un lac, din lac prin ocolașele Ceahlăului drept în turnul Budului […] ” Mult mai târziu, după 13 ani de studii aprofundate și în teren, un alt cercetător își nota în însemnările sale: "Prin tasare nivală, la nord de Bâtca lui Ghedeon, s-au format în depozitele eluviale două microdepresiuni care au funcționat ca lacuri până acum 400-500 de ani. (Perimetrul celui de al doilea lac a fost descoperit și delimitat prin sondaje)." - după cum reiese și din schița pe care a întocmit-o în anul 1973. Transhumanță în Ceahlău, foto: Constantin Panaite - 1984, scanare: Ionuț Panaite, prelucrare foto și creare colaj: Daniela.

Note administratori: 3 notari

 
daniela
daniela
Coarda
Informatii despre fotografie:

Muntii: Ceahlau
Categorie: Galeria personala / Documentare
Aparat: ScanĂŁri
Dimensiune: 241 KB
X: 800px
Y: 483px
Adaugata: Luni, 2 mai 2011
Album: daniela / Monografii
Afisari: 1,724
Informatii tehnice:


Trebuie sa te autentifici pentru a putea nota o fotografie!

   


Comentariile membrilor (10)

daniela
daniela
Coarda
 
1
Hristos a Inviat!
Pentru a nu încărca și mai mult decât atât descrierea, continuarea ei o voi adăuga aici, sub forma unui comentariu:

Domnul să le dea poieni de Lumină și lor - merită să-i amintim: Moș Cerbu "primul care a încropit un fel de bordei cu pereți din piatră pe la 1880"; ciobanul V. Chirilă, "om la 88 de ani în 1958"; baciul Udrea întâlnit de Vasile Alecsandri "la o stâncă", ciobanul Dumitru Savu din satul Izvorul Alb, "cunoscătorul versantului estic al Ceahlăului", ciobanul Dragomir Găină din satul Ceahlău, "cel mai bun cunoscător al versantului nord-vestic și sudic, umblând cu oile de la 14 ani până la 83 de ani, Dumitru Butunoi, I. Chirilă, D. Paleu, Gh. Budacă, N. Ciubotaru, Ilie Ciucanel, Dandu Ion, Ion Calistru, Grigore Radutu zis a Cucului și nu în ultimul rând, ciobanii care au dat numele celor trei (din șase) Polițe Cu Crini, Pârhan, Cozma și Prună.

Am dat crezare legendelor, am acceptat toponimele, am strâns mărturii despre sihaștri, am adunat nume și am comemorat păstorii. Dar să nu uităm că prin aceste locuri nu au viețuit numai ciobani ori pustnici, ci și haiduci, poate și șamani sau solomonari. Mi-aduc aminte că unul dintre colegii noștri, Claudiu Bîrliba mi-a pomenit cândva de o (povestire despre o) întâlnire cu un solomonar. Nu prea am adăugat-o atunci pe lista convicțiunilor și posibil ca mine, au ignorat-o și alții.
M-am întrebat de ce despre aceste lacuri nu s-a vorbit și nu s-a amintit nimic. Domnul Panaite spunea că exista ceva între Ocolaș și Bâtca Ghedeon, "aproape de izvorul de pe lângă bâtcă", dar tot cam la dimensiunile unei bălți, unde se opreau ciobanii și se adăpau oile, dar care, tot din explicațiile domniei sale, ori a secat ori din care rădăcinile jnepenișului pe-atunci în expansiune s-au alimentat însetate. Deși nu am ajuns până la izvorul acestui izvor, în sensul că nu l-am identificat și localizat cu precizie, plimbându-mă prin acele părți, am traversat / parcurs o zonă în care terenul era foarte moale, mustea de apă cam ca în Poiana Vesuri, deși nu era sezonul ploios.

Oare nu erau suficiente dovezi sau numărul celor care știau despre cele două lacuri era infinitezimal iar aceste persoane nu puteau fi considerate credibile și mărturiile lor verosimile?
S-a acceptat și s-a mers numai pe linia că Ceahlăul este un munte sacru și că vrăjitorii / solomonarii / șamanii n-au ce căuta printre cei sfinți? Despre Ceahlău s-a tot pomenit că a fost muntele vechilor daci, eu însămi am prezentat toponime de acest fel, iar cercetările arheologice din unele zone subalpine au confirmat complexe de locuire daco-gete și fragmente de ceramică lucrată manual.
Eugen Agrigoroaiei, definind casta lor ca fiind moștenire dacică, spune că solomonarii din tradiția folclorică sunt rezultatul unui "proces de zeificare a sacerdotului", el considerându-i pe aceștia niște "preoți initiați". La fel, Traian Herseni crede că tagma solomonarilor ar proveni din ordinul monastic al dacilor, ktistai, deoarece locuiau "în locuri solitare, în păduri sau aproape de lacurile montane".
Dar cum lacurile au dispărut iar Wikipedia e pentru unii îndoielnică…
Ar rămâne de stabilit originea, oarecum neclară până acum, a toponimelor Lacuri/Lacurilor.

Profilul din schița inserată de mine este, conform punctelor cardinale, unul estic, deci cu vedere dinspre malul Bistriței, zonă centrală, a satelor, de ex. Buhalnița- Ruginești. Dar nu putem ști cu certitudine dacă din aceleași locuri se vedeau lacurile și acum 500 de ani. În partea opusă, extrema dreaptă și dincolo de marginea fotografiei și de Poienile Stânele/Stănile, întâlnim Obcina Lacurilor și numit de unii "Lacu" sau cum începe să fie trecut pe hărți, "pârâul Lacului". Numele acestuia este pârâul Cintelnic, afluent al Bistrei Mari, de la obârșie până la confluență el fiind limita vestică a P. N. Ceahlău.
Cum au ajuns aceste denumiri acolo e greu de precizat. Nu speculăm, ci căutăm adevăruri care ne îndreptățesc să ducem mai departe aceste toponime ori să le păstrăm intangibile.

Zona Lacurilor, bătută în lung și-n lat de mine, este împădurită, probabil așa a fost și la începutul sec. XX ținând cont de exploatările forestiere existente, ușor decopertată în partea NV a ei din pricina unor doborâturi cauzate de o zăpadă udă din februarie acum 4 ani, actualmente în refacere neasteptat de bună. Nici urmă de lacuri ori bălți! Terenul este pietros, nicidecum apos, pe care să mustească apă, iar toate pâraiele/apele curg și se scurg spre valea Bistrei (Mari).
"Opcina" desemna acea "culme, coamă a munților, care continua lanțul de munți de la un pisc la altul și pe care se putea umbla cu carul". Obcina noastră este învecinată și cu altele, dar imposibil de străbătut astăzi cu carul, ci numai cu TAF-ul - dar să nu dăm idei!

Tot de la Teodor Porucic, pag. 25 citire, "obcinǎ și obscinǎ" defineau "cumpena [sic!] apelor în munți și în regiunea dealurilor" - am citat.
Mă întreb dacă (nu așa încărcată de vegetație precum e azi) Obcina Lacurilor nu era cumva singurul punct, printre singurele zone cu deschidere, vedere sau belvedere spre cele două lacuri existente pe terasa superioară sau cu alte cuvinte spus, 'locul de unde se zăresc/văd/vedeau/luceau lacurile'.

Dar cum și aceasta este doar părere, vă mulțumesc!


Luni, 2 mai 2011 - 21:00  

kya
kya
Coarda
 
2
Zilele trecute a fost postat un jurnal plin de farmec, obiceiuri si traditii din Dobrogea, acum citesc cateva marturii despre vremuri de demult din Ceahlau.

Cine stie cate locuri de poveste nu ne vor mai fi dezvaluite datorita utilizatorilor nostri, carora le multumim la fiecare contributie de acest fel.


Luni, 2 mai 2011 - 21:09  

daniela
daniela
Coarda
 
3
Mulțumesc dragă Corina!
Ar fi o problemă: după cum se vede, înscriu rar fotografii și comentarii pentru ca "sunt lunga de vorba" cum se spune, cu greu ma opresc din a scrie... Si n-aș vrea să plictisesc pe nimeni cu atââât de muuulte rânduri și povești încât să renunțe să citească până la final... Carpati.org


Luni, 2 mai 2011 - 21:53  

kya
kya
Coarda
 
4
Nu-i bai! Nu putem multumi pe toata lumea Carpati.org

Desi distanta e cam mare, Ceahlaul si-a facut datoria si a fost dragoste la prima vedere. Nu ultima si nici prima, insa ramane acolo in suflet, in sertarasul ei.


Luni, 2 mai 2011 - 22:10  

claudiuiasi
claudiuiasi
Coarda
 
5
Mai, acum o sa creada lumea ca Ceahlaul este un munte plin de solomonari, poate nu te contrazic dar din aia care poarta echipament cu acelasi nume Carpati.org

Sunt multe legende dar si multe nazbatii, cu nu stiu ce energii si sinergii; de acord ca pentru unii Ceahlaul devine dependenta dar sa fim seriosi ca sunt si multe inflorituri si aici ma refer strict la partea cu solomonarii.


Luni, 2 mai 2011 - 22:11  

kya
kya
Coarda
 
6
Claudiu, mai avem nevoie si de povesti!

Cei care cred de obicei in povesti sunt convinsi ca Ceahlaul este bantuit in sus si in jos nu datorita acestor istorisiri, ci datorita faptului ca vor sa creada asa ceva Carpati.org
Cei care nu cred, vor intelege unde se termina legenda si unde incepe realitatea si vor visa mai putin (asta nu stiu daca este neaparat de bine Carpati.org )


Luni, 2 mai 2011 - 22:18  

claudiuiasi
claudiuiasi
Coarda
 
7
Asa e, Kya. Pai, daca nu ar fi, nu s-ar povesti. De acord cu crezutul, insa legendele trebuie sa le cauti un pic si sunt fantastice, cu adevarat .

Asa ca Daniela, bine faci daca le povestesti , oricum unele din ele raman fara raspuns dar ce farmec ar avea daca toate intrebarile ar avea raspuns?

E important ca se nasc intrebarile ca, dupa cate am vazut, multe raspunsuri, vin in timp si exact de unde nu te astepti.


Luni, 2 mai 2011 - 22:26  

mvc
mvc
Caraba
 
8
Daniela, aprecieri pt fotografiile si documentarele tale!

@claudiuiasi: sunt bine-venite legendele/povestile, cu sau fara inflorituri ! Cui nu-i place, e simplu, da pe alt canal ...
Trebuie vazuta/apreciata munca depusa pt a realiza aceste documentare.

Hristos a Inviat !


Marți, 10 mai 2011 - 08:40  

daniela
daniela
Coarda
 
9
Cu-Adevărat a Înviat!
Pe acest adevăr să ne întemeiem lumea!


Marți, 10 mai 2011 - 18:17  

daniela
daniela
Coarda
 
10
O precizare în plus: Am folosit în descriere numele/cuvântul "Panghia" și nu Panaghia - nu este o eroare de tastare din partea-mi, ci am preluat identic și la fel după cum era scris și în citatul la care am făcut referirea.


Miercuri, 11 mai 2011 - 16:06  


 




Trebuie sa te autentifici pentru a putea adauga un comentariu


 
0,1655 secunde

GetaMap.org | Maps from all over the world | ro | fr | es | de | Calculator distante
ViewWeather.com - A new way to view the weather | nl.ViewWeather.com | sv.ViewWeather.com
Regulament carpati.org
© copyright (2004 - 2023) www.carpati.org