Au inflorit sanzienele.Se pregatesc pt sarbatoarea dedicata lor.Se spune ca in noaptea de sanziene,ielele(zane ale padurilor)vin si danseaza in pajistile cu flori.Cine le vede(mai ales barbatii)raman vrajite de frumusetea lor.Fetele de maritat fac coronite din sanziene si in ziua de sanziene le arunca pe casa.Daca raman coronitele pe casa se marita in acel an daca nu.....mai asteapta un an.
Sanzienele or fi inflorit, dar astea nu sunt asa ceva. Filipendula vulgaris sau Aglice. Sanzienele cresc in campie si pe podisuri, la alt. relativ mici (< 600-800 m)
S-ar putea sa ai dreptate dar sa stii ca sanzienele cresc si la munte,nu numai la campie si podis.Am vazut diferite tipuri de sanziene si sa stii ca difera de la o regiune la alta,dar parfumul este la fel.
Nu exista "diferite tipuri de sanziene". Sanzienele sunt galbene, miros (probabil) la fel cu aglicele (din care exista 2 specii) - deci, cam ca floarea de tei - si cresc, mai ales in Moldova, in jurul solstitiului de vara (sf. de iunie - inceput de iulie). Daca vrei sa vorbesti despre flori, trebuie sa le inveti denumirea stiintifica, altfel e ca si cum ai spune "Am vazut in padure niste animale. Erau f. frumoase !" :-). Uneori, nici denumirea stiintifica simpla (binomiala) nu e maxim de precisa, si atunci exista 'subsp. xxx". Ca la mure, sau la maces, de pilda, unde exista zeci de subspecii in Romania si probabil si mai multe in Europa.
Sunt si sanziene albe.Nu toti au preocuparea de a invata denumirea stiintifica a florilor,alti se bucura doar de ele.Felicitari daca le cunosti denumirea.Eu chiar sunt din moldova si-ti pot spune ca in ardeal am vazut si sanziene putin diferite de cele de la noi,atat albe cat si galbene.De fapt nu-s albe ci mai degraba o culoarea a untului.
Luni, 4 iulie 2011 - 19:14
Trebuie sa te autentifici pentru a putea adauga un comentariu
Duminicã, 3 iulie 2011 - 23:15