Valea Cormaia din Muntii Rodnei. (Muntii Rodnei)
Dupa o noapte linistita petrecuta la Cabana Farmecul Padurii, in zori m-am aventurat in susul Vaii Cormaia, alaturi de partenera mea de viata. La scurt timp, peisajul montan deosebit de pitoresc pe o suprafata ce include numeroase raritati, o determina sa fredoneze cantecel dupa cantecel. Ma fac ca ploua...
Cormaia este unul dintre afluentii de dreapta ai Somesului Mare, cu izvoarele in partea central - sudica a Muntilor Rodnei. Isi aduna apele din cristalinul acestui horst inalt si se varsa in Somesul Mare amonte de Sangeorz Bai.
Inainte de a ajunge la cabana, valea, cu aspect de defileu, se ingusteaza in cateva locuri primind aspect de chei, peretii cristalini apropiindu-se foarte mult unul de altul, stramtorand valea si drumul, adesea rupt de navalirea apelor. Din stanga, amonte cu 2 km de afluentul Cormaitei, Valea Vinului, Cormaita primeste un afluent de dreapta care formeaza cascada "Detunata". La cca. 100 m amonte de cabana se afla o alta cascada, formata de un afluent de dreapta al Cormaitei, care mai de care mai frumoasa. Mai sus pe vale, tot pe malul drept intalnim alte paraie in cascade, ce ferestruiesc pe grosimi diferite rocile cristaline. Zgomotul lor orchestreaza, cantecelul partenerei mele ca intr-o simfonie. Culege zmeura si ma intreaba in graba daca sunt ursi pe vale.
Vaile Cormaia, Cormaita, Vinului si Pietrelor, au un curs rapid, involburat si inspumat de numeroasele blocuri de stanca, desprinse de pe versantii ce le marginesc si care stau sa le domoleasca apele. Topaim pe ele pe cursul apei, inundati de razele soarelui. Ajungem la cariera de marmura alba, acum inchisa, spre bucuria noastra si a vaii si a muntelui si a naturii si a vulturilor din inaltul stancilor ce si-au gasit iar cuibar. De aici valea se stramteaza tot mai mult, iar padurile acopera in intregime versantii. Ne continuam drumul pe Cormaita pana la cascada de pe Coasta Neteda. In continuare ne continuam urcusul pana in pajistea alpina ce se continua spre varfurile Cormaia si Repedea.
In dreapta apar stancariile semete din vf.Nedeia (1855m) si Repedea, iar in fata, piramidala creasta a vf.Cormaia (2044m). Pe stancarii zarim floarea reginei, pe sector inalt cu ierburi si bolovanisuri apar palcuri de jnepeni, iar coborand mai jos intalnim bulbucii de munte. De altfel, in pajistea alpina si pe stancariile crestei muntilor Rodnei se afla multe specii ocrotite.
Duminică, 23 martie 2008 - 23:22
Afisari: 4,691
minel
Marți, 25 martie 2008 - 14:30