Skin Classic Skin White Skin Black & Whilte Skin Default Adauga la Favorite (In contul carpati.org)
Cautare:

Calendar

Martie 2025
LMMJVSD
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

Aprilie 2025
LMMJVSD
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930

Online

Vremea
Varful Giumalau
Muntii Rarau-Giumalau

Tura in Iezer 13-14 octombrie 2007 (Muntii Iezer - Papusa)

La tura au participat 8 revolutionari ce au hotarat sa ignore avertismentul cu cod galben al INM-ului pornind la 8 dimineata catre cabana Voina imbarcati in doua autovehicule 4x4 nerabdatoare sa dea piept cu sosele si drumurile argesene. Pe parcurs ne-am oprit putin la Pitesti pentru o vizita la magazinul Craimont pentru a ne dota cu diverse accesorii pe care le ochisem studiind oferta lor de pe net. Pana spre Campulung Muscel vremea e superba cu un soare zglobiu si temperatura in jur de 14 grade. Pe la ora 12 ajungem la barajul Rausor moment in care nori negri incep sa se stranga in fata noastra prevestind schimbarea vremii. Vantul bate cu putere asa ca ne pregatim sufleteste pentru o dupa amiaza extrem de interesanta pe culmile Iezerului.


Carpati.org


Ajunsi la cabana hotel (o stea) Voina aflam ca cei doi colegi ai nostri ce ar fi vrut sa inopteze la Voina ca sa vada meciul Romania Olanda vor trebui sa-si puna pofta in cui deoarece toata cabana e rezervata de oamenii muncii si elevii patriei ;), drept pentru care incepem cu totii sa urcam muntele Vacarea surprinsi oarecum de pantele abrupte ale acestuia. Drumul forestier cleios si vegetatia cam anemica ne insotesc pana aproape de intrarea pe pajistea alpina care ne intampina cu o stana cocheta pe partea dreapta cum urcam ;)


Carpati.org


 Urcam pe muntele Vacarea cam in nestire preferand sa urmam drumul accesibil auto ce urca spre creasta ocolind varfurile. Observam ca odata cu inserarea frigul si vantul devin cam agresive asa ca ne putem problema innoptarii la refugiu pentru cei doi care nu aveau sac de dormit. De la un brad cazut reusim sa procuram niste toiage din lemn numai bune de sprijin dar carora le prevedem un viitor luminos, vor fi puse pe foc la Refugiul Iezer. Apusul ne surprinde cu imaginile sale halucinante si ca un bonus binemeritat incepe sa fulguiasca viscolit moment in care cagula devine o necesitate pentru suava mea faptura ;)


Carpati.org


 Trecem pe langa Crucea Ateneului si la 50 metri dam de semnul ce ne spune sa coboram la refugiul Iezer. Cu luminile frontalelor saltand zglobiu in noapte coboram repede pe bolovanis spre gazda noastra primitoare, pe care o speram sa fie singura acasa. Si asa a fost, in refugiu nu mai era nimeni. Bucurosi nevoie mare inspectam noua noastra resedinta de vacanta si tragem cateva poze. Apoi urmeaza dezbracarea deoarece hainele de pe noi erau ude de transpiratie. Le agatam pe unde putem in speranta ca se vor usca cumva pe timpul noptii. Punem pe noi haine uscate din rucsac si trecem la probleme importante: aprins foc in soba, incalzire apa pe primus pentru ceai si supa, pregatit locul de somn, etc. Meciul de fotbal Romania Olanda ne capteaza partial atentia dar spre final golul lui Goian ma face sa ies afara in frig si sa strig "Goool" ca sa stie toata fauna din zona ca suntem pe cale de a bate Olanda.


Carpati.org


 Trecem la culcare in sacii de dormit (unii la parter altii la cucurigu) si observam cu placare ca in refugiu este chiar cald si confortul chiar exista pentru cei care venisera dotati cu izopren. Cei fara dac primesc loc de culcare pe cele doua bucati groase de burete care mai exista fiind dotati cu o folie de supravietuire pentru situatia in care le-ar fi frig. Unii adorm repede dar altii stau la vorbe pana spre ora 2 schimband impresii si glumind pe seama concertului de sforaituri oferit gratis. Afara se auzea vantul batand cu putere. Spre Ora 3 incepe sa scada temperatura in Refugiu spre un minim de 2 grade cu plus. Inchidem sacii de dormit asa cum trebuie si in sfarsit incepem sa sforaim si noi trupa de insomniaci ramasa de veghe involuntar.


 Dimineata la 8 observam ca toata zona lacului Iezer este cuprinsa intr-o ceata groasa de care speram sa scapam inainte de ora 11. Oricum doi dintre noi se hotarasc sa coboare spre Voina la ora 10 si sa ne astepte acolo pana seara pe cei care incercam sa strabatem o buna parte din creasta.


Carpati.org


 In sfarsit ceata incepe sa se ridice din caldarea Iezerului si noi pornim cu voiosie spre creasta sperand ca vom avea o zi frumoasa si fara incidente neplacute pe traseu.


Carpati.org


 Surprindem cu coada ochiului o imagine stralucitoare a lacului Iezer pentru care ne oprim cateva minute, nu se poate sa pierzi asa ceva ;)


Carpati.org


 Ajunsi in creasta observam ca au aparut noi specii vegetale de culoare alba pe care ne grabim sa le surprindem pentru eternitate spre neuitarea fragilelor cristale.


Carpati.org


 Unii mai curajosi se urca pe stancile aflate in buza prapastiei incercand sa atinga cu mana plafonul de nori ce inca stationa pe varful muntilor. Vantul puternic ce-si facea de cap in creasta ne dadea insa sperante ca va reusi sa curete cerul de perdeaua de nori ce ne obtura privirea.


Carpati.org


 Crucea Ateneului a ramas singura in urma noastra in rascrucea drumurilor ce traverseaza masivul, o ultima privire spre ea si apoi o taiem spre varful Iezerul Mare.


Carpati.org




Varful Iezerul Mare (2462 m) vazut dinspre traseul de urcare spre Vf. Rosu.


Carpati.org


 Zona inalta a Iezerului vazuta dinspre Varful Rosu.


Carpati.org


 Varful Moldoveanu din Fagaras vazut dinspre Iezer folosind puterea zoomului. De observat diferenta de nivel imensa din tre varf si baza muntelui, peste 900 m.


Carpati.org


 De pe varful Iezerul Mare privim prin norii zdrentuiti spre varful Rosu (2469 m).


Carpati.org


 Tablitele indicatoare de pe varful Rosu arata calea spre Fagaras dar si spre varfurile Batrana si Papusa. In acel moment ne dam seama ca nu vom ajunge pe varful Papusa. Hotaram in unanimitate sa coboram de pe varful Batrana spre cabana Voina.


Carpati.org


Carpati.org


Pe plaiul lui Patru ne oprim cam 10 minute pentru a testa calitatile ierbii grase cu picioarele goale fortati de oboseala ce incepuse sa ne apese pe toti. Ne frapeaza aspectul de partie de schi al plaiului desi se vede clar ca e folosita doar pentru oierit si nu la sporturi de iarna.


Carpati.org


 Aruncam spre stanga cum coboram o privire admirativa spre senzuala Papusa cu a ei spintecatura si ii promitem ca o vom vizita cu prima ocazie cand mai trecem pe la poarta ei ;)


Carpati.org


Nu am reusit sa respectam timpii trecuti pe tablite din motive obiective ;) adica datorita vantului ce pusese jos cam jumate din puterea aflata pe sensul nostru de coborare.


Carpati.org


 Coborarea in drumul din amonte de Voina se petrece in curtea unei vile proaspat construite ;( bine ca nu ne-a asteptat vreun caine acolo sa ne muste de fund cand saream gardul :)


Carpati.org


 Poza la final de tura, noaptea deja era stapana la poale de munte.


Carpati.org


 In Pitesti la Mc Donald lumea se rasfata cu "junk food" :)


Carpati.org


La final de tura pot sa spun ca a fost o deplasare de 5* si pe scurt o sa mai punctez ceva aspecte:


1. Toata trupa s-a comportat admirabil, felicitari tuturor pentru reusita acestei ture.


2. Pe muntele Vacarea ne-a deranjat numarul mare de drumuri forestiere ce-l brazdau si zgomotul utilajelor ce se auzeau pe timpul urcusului prin padure.


3. Unii dintre noi au carat inutil conserve metalice pana in varful muntelui, a fost o invatura de minte si pe viitor o sa le lase in magazin ;)


4. M-am convins ca o cagula este sfanta la munte pe vreme rece si vantoasa cu conditia sa nu uiti ochelarii acasa :)


5. Crestele si vaile glaciare sudice ale Fagarasului arata extrem de atragatoare cum le privim din Iezer, ar trebui sa le facem o vizita cat de curand.


 6. Pe Plaiul lui Patru poteca marcata cu triunghi rosu prin padure are momente in care dispare datorita numarului imens de copaci doborati de vant sau datorita taierii copacilor pe care existau marcajele noastre.


7. Cei de la cabana Voina nu prea sunt ospitalieri atunci cand cabana e plina dar sunt extrem de serviabili atunci cand bate vantul prin ea :))


Pe la miezul noptii am intrat in Bucuresti fericiti pentru zilele superbe petrecute in pustietate dar obositi morti si cu ochii rosii ca vampirii ;)


Sa aveti si voi ture superbe ca noi si sa ne povestiti tot... ca eu deja am incalecat pe o sa si mi-am sfarsit povestea mea :)



Vineri, 19 octombrie 2007 - 22:47 
Afisari: 2,453 


Postari similare:





Comentariile membrilor (14)

baltighost
baltighost
Coarda
 
1
Felicitari, ati avut o tura faina!

Am si eu 2 intrebari:
Care e starea drumului intre Cimpulung si Voina? Si cam citi km sunt?


Joi, 18 octombrie 2007 - 14:23  

ultrasro
ultrasro
Busola
 
2
Intre Campulung si Voina sunt cam 22 km iar drumul poate fi parcurs si cu masini de oras desi are cateva portiuni pe care asfaltul a fugit ca un las "care este" Carpati.org


Joi, 18 octombrie 2007 - 14:51  

andrei
andrei
Busola
 
3
Frumos. din poze se pare ca ati avut si destul soare...

Macar de n-am avea noi uichendu care vine vreme mai urata decat asta Carpati.org

Hai si cu continuarea sa vedem despre ce-a mai fost vorba Carpati.org


Joi, 18 octombrie 2007 - 15:19  

michael_rd31
michael_rd31..
Busola
 
4
Felicitari pentru jurnal! Ai talent de povestitor Carpati.org O sa urmeze si jurnalul meu, deoarece o zona asa deosebita merita mai multe jurnale...
Referitor la drum ( ca l-am facut de 2 ori in ultima luna)...este acceptabil. Are in jur de 20 km...10 pana la barajul Rausor si de acolo o luati INAINTE (nu la stanga) si dupa alti 10 km ajungeti la Cabana Voina.
Sunt unele portiuni asemanatoare cu drumul forestier spre Cabana Muntele Rosu. Iti recomand ca prin portiunile cele mai dificile sa mergi cu masina pe marginea drumului (ca este mai tasat)...mai bine zis in afara drumului. Dar in general drumul nu este asa de rau.Si inca ceva....dincolo de Cabana Voina este cam grava treaba...fara un 4x4 risti sa faci masina praf.
Oricum bafta si vreme nu foarte rea celor care vor merge in weekend acolo!


Vineri, 19 octombrie 2007 - 00:36  

silvique_ms
silvique_ms
Caraba
 
5
FrumosCarpati.org! Felicitari pt jurnal si pt tura, bineinteles!


Vineri, 19 octombrie 2007 - 09:50  

rond
rond

 
6
O intrebare: unde Dumnezeu ati vazut meciul la refugiu?


Vineri, 19 octombrie 2007 - 17:41  

ultrasro
ultrasro
Busola
 
7
La radioul FM de pe telefonul mobil cu ochii minti, dar tu ce credeai? Carpati.org


Vineri, 19 octombrie 2007 - 18:43  

michael_rd31
michael_rd31..
Busola
 
8
Dar ce frumos a fost sa ascultam meciul la refugiu...si sa mai bata si Romania Carpati.org Nu am fost asa inspirati sa luam un PDA si sa vedem meciul la el...
Dar oricum cred ca s-au speriat si ursii de noi si de Ilie Dobrea (comentatorul radio)....


Vineri, 19 octombrie 2007 - 22:38  

cosmin09
cosmin09

 
9
cabanierii de la voina sunt foarte ospitalieri mai ales cand am venit cu ditai rucsacu in spate inghetat ca un rahat de la frig si mi s-a spus sa las rucsacu afara cand sala de mese era goala....respeeect!!!! si la mai mare


Vineri, 19 octombrie 2007 - 22:59  

michael_rd31
michael_rd31..
Busola
 
10
Asa ai patit??? Nu am mai auzit asa ceva...nici macar la un hotel mai smecher...ce sa-i faci.. fel si fel de oameni si mentalitati


Vineri, 19 octombrie 2007 - 23:06  

ultrasro
ultrasro
Busola
 
11
Asa am patit si in Bulgaria la cabana Iavorov cand am intrat din prima cu rucsacii in sala de mese (absolut pustie) dar acolo era cald afara si nu ne-a prea afectat. Dar lipsa de ospitalitate gasim si la alte cefe groase si la noi si afara Carpati.org


Vineri, 19 octombrie 2007 - 23:26  

alina-maria
alina-maria
Caraba
 
12
pe noi ne-a intampinat la intrarea in cabana Izvorul Muntelui (in Ceahlau) un anunt mare de genu' "lasati rucsacii afara"... si n-am mai intrat, bineinteles, ce suflet sa ai sa-ti lasi "prietenii" afara Carpati.org
frumoasa tura si la fel si rt-ul!


Luni, 22 octombrie 2007 - 09:55  

varverica
varverica
(admin)

 
13
Anul trecut am ajuns dupa vreo 4 ore de viscol la Babele, venind din Padina. Nu am fi intrat, daca nu am fi fost super inghetati... batea un vant nebun. Cand am intrat in sala de mese - foarte goala, de altfel, exceptand mobilierul si personalul - ni s-a spus sa lasam rucsacii afara, ca stricam LAMBRIUL.

Si atat... ca mai mult nu e cazul...

Cam asa arata atunci cabana:
http://www.carpati.org/poze_fotografii/bucegi/babele_dupa_4_ore_d
e_viscol_din_padina/6459/

Foarte faina tura! Iezerul este un munte micut, dar frumos. Abia astept sa il vad si iarna.


Luni, 22 octombrie 2007 - 10:01  

michael_rd31
michael_rd31..
Busola
 
14
Eu as fi inteles sa las bocancii afara (poate le faceam mizerie), dar rucsacii...Daca nu au bani oamenii sa-si puna gresie pe josCarpati.org Fiecare cu proprietatea lui...Asa o fi si pe afara?

Cat despre Iezer...si eu as vrea sa-l vad iarna...cred ca este foarte frumos si nu foarte periculos.


Luni, 22 octombrie 2007 - 10:39  


 




Trebuie sa te autentifici pentru a putea adauga un comentariu

 
0,0597 secunde

Deblocari usi Bucuresti | GetaMap.org | Maps from all over the world | ro | fr | es | de | Calculator distante
ViewWeather.com - A new way to view the weather | nl.ViewWeather.com | sv.ViewWeather.com
Regulament carpati.org
© copyright (2004 - 2025) www.carpati.org