Skin Classic Skin White Skin Black & Whilte Skin Default Adauga la Favorite (In contul carpati.org)
Cautare:

Calendar

Aprilie 2025
LMMJVSD
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930

Mai 2025
LMMJVSD
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Online

Vremea
Varful Vraju
Muntii Macinului

Prin Costila (Muntii Bucegi)

Am plecat din Bucuresti pe la 7 si la 9:15 eram la Caminul Alpin. Planul era sa urca pe valcelul blidul uriasilor si sa cobor pe creasta vaii albe. Curand am fost in valea Alba la verdeata, dupa ce trecusem sa vad si starea refugiului din valea Alba. Era complet distrus, probabil in urma unui incendiu. Ar merita reconstruit.


?


De la verdeata mi-am pus coltarii peste bocancii semirigizi cu care urcasem si am inceput sa urc la betet pe limba de zapada. Intrarea pe valcelul blidul uriasilor nu era abordabila direct din cauza unui pod de zapada care parea foarte fragil. Intre perete si zapada era o distanta cam de un metru si ar fi trebuit sa cobor cativa metri si apoi sa urca pe fetze mazgoase, lucru care nu m-a tentat. Mai era o varianta la stanga intrarii sa urc pe niste praguri cu jnepeni, dar mi-a fost lene. Asa incat am continuat urcusul spre saritoarea carnului, cu gandul ca poate gasesc vreo brana mai comoda care sa ma treaca spre valcelul blidului.


?


Am intrat pe valcelul din dreapta saritorii si dupa un pic de catzarare am incercat o brana la dreapta. Se ingusta si iesea intr-o creasta cam abrupta, asa ca m-am intors in valcel, l-am parcurs pana sus, si in loc sa ies in v. alba la stanga, am facut dreapta pe o brana orizontala mai consistenta. Dupa un timp brana s-a terminat in niste jnepeni solizi, pe care m-am tractionat nitzel in sus si am iesit la baza un uriase brane ascendente (30 m latime, cam 300 lugime, in urcus 150m diferenta de nivel sus-dreapta). In jur o gramada de capre, unele pe creasta care desparte valcelul blidului de valea alba, altele mai nebune pe stancile de deasupra branei mari a Costilei.


?


La finele branei ascendente iesi chiar deasupra valcelului blidului. M-am apropiat de marginea crestei sa ma uit in jos spre vale: vreo 300 m gaura. Palpitant. Ma uit si mai la stanga, spre partea superioara a valcelului blidului si vad ca sunt o multime de branege inguste orizontale pe o panta de 80 de grade care te scot chiar sub brana mare a Costilei, in partea superioara a valcelului blidului. Ma abtin de la un astfel de traverseu si mai caut variante. In jos si usor stanga se lasa parca in sepentine branege mai late, cam de 1.5 m fiecare. Cobor putin sa vad cam despre ce e vorba: pare sa mearga. Urc, iau rucsacul si cobor din nou. Dupa vreo 20-30m de coborare prind un braneag stancos orizontal care ma scoate la mijlocul unei saritori in firul valcelului blidului.


?


Stanca usca indeamna la catarare, dar cu rucsac nu prea merge, ma simt nesigur. Las rucsacul, il leg cu cordelina si cu celalalt capat in dinti, pentru ca rucsacul era pe un prag cam nesigur si ar fi putut sa o ia la vale, urc un mic diedru si apoi trag rucsacul. Mai departe urmeaza inca o saritoare, merge lejer cu tot cu rucsac jumatate, dar pentru trecerea unei portiuni la aderenta repet miscare cu cordelina in dinti.


?


Dupa aceste pasaje sunt la acceasi inaltime cu locul de unde incepusem coborarea din creasta unde ma scosese brana ascendenta. Incepe sa ploua maruntel si multumesc Celui de Sus ca nu plouase mai inainte.


?


Ies curand in brana mare a Costilei si ma uit cat de distrus e pasajul din brana mare?care face intrarea spre valcelul blidului venind dinspre valea alba. Sau cel putin asa se vede de aici. Ma intreb cum o fi iarna, fara asigurare cred ca e cam dur. Dar niste capre alearga pe stanci pe deasupra zonei expuse ca pe bulevard.


?


Merg fara probleme pe brana mare spre coltul lui Gelepeanu, in drum intalnesc niste alpinisti care tocmai iesisera dintr-un traseu dificil in dreptul pintenului vaii albe. Micuti si slabi, numai vana, un el si o ea, ne salutam. Coboram impreuna pe creasta vaii albe, de la brana aeriana ei baga viteza, eu mai incetisor, mi se pare ca brana s-a ingustat, ca s-a distrus o parte. Probabil ca e doar?o impresie din cauza oboselii.


?


Dupa hornurile mazgoase si abrupte?parcurse la vale prin ploaia maruntica coborarea prin padure e plimbare prin parc. In jur pasarile canta de parca ar fi dimineata, desi e trecut de 7 seara.


?


?



Luni, 4 iunie 2007 - 11:03 
Afisari: 1,718 


Postari similare:





Comentariile membrilor (5)

ultrasro
ultrasro
Busola
 
1
Altii au prins ploaie serioasa si cu mazariche!


Luni, 4 iunie 2007 - 14:46  

satov
satov
Caraba
 
2
Fain traseu, bine scris si placut de citit jurnalul.


Luni, 4 iunie 2007 - 15:45  

marasb
marasb
Busola
 
3
Jurnale din astea mi-ar placea sa citesc mai des...tare mult mi-ar placea chiar daca nu am fost niciodata in bucegi. Dar modul in care e scris si traseul in sine are parfum de vremuri apuse cand era frumos peste tot la munte si nu erau grataristi si manele si atv-uri si alte animale Carpati.org


Vineri, 8 ianuarie 2010 - 14:40  

leovit
leovit
Busola
 
4
Salutare @Virgiliord eu ies cu un coleg de vro 10 ani si nu l am convins sa mergem impreuna in Bucegi ,ca sint multi pantofari etc,etc...Ieri l-am luat pe la mine si 3 ore i-am tot aratat diverse RT din Bucegi.Am baut doua sprituri si am ajuns sa ne certam ,asta (oprea) este bolnav de Fagaras..


Marți, 15 februarie 2011 - 16:56  

virgiliordache
virgiliordac..

 
5
Salut Leo ! Au si Bucegii partile lor faine, e drept insa ca o data ajuns in zona inalta dai si de pantofari. Dar pentru mine care-s din Bucuresti ramane o destinatie convenabila.


Marți, 15 februarie 2011 - 17:39  


 




Trebuie sa te autentifici pentru a putea adauga un comentariu

 
0,1547 secunde

Deblocari usi Bucuresti | GetaMap.org | Maps from all over the world | ro | fr | es | de | Calculator distante
ViewWeather.com - A new way to view the weather | nl.ViewWeather.com | sv.ViewWeather.com
Regulament carpati.org
© copyright (2004 - 2025) www.carpati.org