Skin Classic Skin White Skin Black & Whilte Skin Default Adauga la Favorite (In contul carpati.org)
Cautare:

Calendar

Septembrie 2023
LMMJVSD
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

Octombrie 2023
LMMJVSD
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Online

Vremea
Varful Ursu
Muntii Capatinii

Primavara de Parang - tura scurtata de sac (Muntii Parang)


De mult vroiam sa parcurg Parangul, iarna, o traversare pe creasta, cu intrare de la Petrosani si cu iesire... unde puteam ajunge! Evident, varianta cu ajungere la Salvamont era exclusa :P.


Pastele anul asta a cazut bine din punct de vedere al zilelor libere, fiind aproape de 1 mai. Asa ca ne gandiram, ne invartiram si dupa ce ne vorbiram, am luat decizia plecarii.


Ne-am gandit ca cea mai buna plecare ar fi marti, pe 29 aprilie. Am dat anuntul turii pe unde stiam ca se asculta si dupa cateva tentative (au fost oameni care au vrut dar nu aveau cum sa ajunga...), ne-am constituit intr-o echipa de patru persoane: eu si Cristina, Vali (toti 3 din Craiova) si Ervan (Baia Mare).


De cam cu 2-3saptamani inainte, ne tot uitam la starea zapezii si evolutiile temperaturilor in zona. De mare ajutor a fost si camera live, care din fericire este orientata pe directia Parangul Mic - Mare.


Eu cu Cristina eram la prima tura pe zapada (evident ca nu am pus la socoteala iesirile la schi...), insa ne-am dat seama ca nu aveam echipamenul necesar. Drept urmare, ne-am apucat sa dam de veste pe la prieteni si usor, usor am facut rost de 2 saci de puf, o pereche de bocanci de iarna pentru Cristina si 3 perechi de coltari (plus una facuta la un prieten aci in Craiova) ca sa fie pentru toata lumea.


Ne-am dat intalnire in Petrosani, cat mai aproape de trenul lui Ervan (un singur tren este direct de la Cluj spre Bucuresti prin Craiova, deci pe Valea Jiului), care tren era pe la 15:20. Stiam ca nu mai apucam ultimul telescaun si am inceput sa sun cu o seara inainte, sa vedem cine ne urca si pe noi cat mai aproape de ANEFS cu masina. Am reusit pana la urma sa ne intalnim toti in taxiul care urma sa ne duca cat mai sus... Nea' Breban ne-a urcat pana aproape de cabana Parang (aproape unde se intalneste drumul forestier cu telescaunul - unde este de obicei o bariera...cunoscut celor care au mai fost deja).


Vremea? De vis: un pic de vant dar un soare frumos si cald, insa panta, care iarna e partie, ne-a cam dat de gandit mie si Cristinei...


Ne treceau ganduri de genul "ce bine ar fi fost daca eram mai bine antrenati" sau "sansele reale sa incheiem tura la Horezu, asa cum doream, sunt spre zero... Am abandonat gandurile astea si am urcat, cam chinuit, spre ANEFS. Am ajuns transpirati, dar fericiti de o priveliste minunata, un apus superb.


Pentru a doua zi am renegociat ora de trezire (Vali si Cristina au imbratisat ideea unei treziri mai spre 8 decat mai spre 5 cum vroiam eu).


Trezirea a fost usoara pentru unii si mai grea pentru altii: Vali abia a dormit, imbracat cu toate hainele in sacul cam subtirel... Cristina acuzand si ea un pic frigul (am testat sacii fiind imprumutati, dormind cat mai subtire posibil). Daca ne miscam mai cu talent am fi plecat mai devreme, insa eu si Cristina am ramas in urma la facut bagajul si mai tarziu decat ne gandisem noi seara am inceput urcusul.


Inca de la primii pasi pe panta ce urca de la ANEFS catre Parangul Mic (si aceasta iarna este partie de schi) mi-am dat seama ca am luat prea multa mancare... dar era cam tarzior pentru a recalcula cantitatile :D.


Ajunsi la intersectia cu curba de nivel am hotarat ca este suficient de putina zapada ca sa nu avem surprize de avalansa pe acel culoar si am luat-o la pas pe poteca de vara - adica curba de nivel.


Decizia s-a dovedit a fi una buna pentru ca am scurtat destul de mult si, exceptand unele mici portiuni, zapada a fost acceptabila. Aceasta portiune ne-a reconfirmat ca fiind veriga slaba (eu si Cristina) a grupului – ce-i drept si ritmul era un pic cam rapid...


Am ajuns pe creasta, la intersectia cu poteca ce vine de pe Parangul Mic si am gasit pe Vali si pe Ervan punandu-si coltarii - mai mult de idee decat de necesitate, intrucat zapada incepea sa dea cu ochii de soare si se cam topea.


Fara mari dificultati am ajuns la refugiul de sub Carja, sau poate pe langa el... pentru ca nu l-am gasit, si a trebuit sa ne regandim planul: pe drum ne hotarasem ca nu putem ajunge la Parangul Mare in aceeasi zi, iar sacul lui Vali nu ar fi rezistat peste noapte temperaturilor scazute (sau mai degraba Vali nu ar fi rezistat). Sperasem sa putem intra in refugiu si sa ne incalzim mai bine acolo decat in cort.


Din nefericire a trebuit sa luam dureroasa hotarare: dormim la ANEFS...


Am mancat, ne-am topit niste apa si am luat-o inapoi, pe drumul pe care facusem aproape 6 ore!


Ritmul a fost mai putin alert, insa curand incepeau sa se simta eforturile de pana atunci. La un moment dat Cristina a facut o mica intindere si a trebuit sa merem si mai incet.


Vali si Ervan au sugerat ca la intoarcere sa merem pe Parangul Mic si sa lasam curba ne nivel. Insa perspectiva unui urcus, chiar el micut, a fost pentru intinderea Cristinei prea mult si din pacate a trebuit sa ne separam de colegii nostrii si sa alegem curba de nivel. Nu a fost o decizie prea inspirata: zapada care dimineata ne tinuse binisor, acum era topita, facandu-ne uneori sa intram pana la brau in zapada! Dupa cativa zeci de metrii ne-am dat seama ca decizia nu a fost minunata...


Din fericire am avut si momente de bucurie: multe urme de copite, mai mari si mai mici, multe pasarele si cateva urme de urs, care urcau pe aceeasi directie cu cele de copite - spre Parangul Mic.


Iar privelistea, absolut superba !


Am ajuns pe lumina jos la ANEFS, unde baietii deja se cazasera, am luat hotararea sa dormim intr-un pat, din motive de bocanci uzi (imi cazusera parazapezile pe undeva pe curba de nivel si nu am simtit decat la un popas, cand s-a instalat un pic de frig in zona...) si oboseala accentuata, mai ales ca Vali nu reusise sa doarma in noaptea precedenta cu acel sac de dormit.


Cam asta a fost mica noastra incursiune prin Parang, in incercarea noastra de a traversa, in bocanci, frumosul masiv.




galerie foto : http://www.carpati.org/album/primavara_de_parang_-_tura_scurtata_de_sac/4221/



Miercuri, 2 iulie 2008 - 16:56 
Afisari: 2,486 


Postari similare:





Comentariile membrilor (7)

mike
mike
Rucsac
 
1
Salut...refugiul de sub carja e bine ascuns si e un loc in care se pune zapada in general....nu aveati nici o sansa fara lopata si daca ati acuzat probleme la ANEFS, mai sus sigur era mult mai frig noaptea. Ultima data cand am fost acolo nu erau priciuri se dormea direct pe jos


Marți, 27 mai 2008 - 23:31  

stefalexe
stefalexe
Busola
 
2
Deci ati realizat tura propusa in Planificatorul carpati.org! Carpati.org

Incursiunea voastra sunt sigur ca isi are invatamintele ei, de care veti profita in viitor! Acum aveti niste informatii despre mersul iarna pe munte, despre echipamentul si pregatirea necesare, despre durata unui traseu care pe harta pare mic si altfel veti privi aceste aspecte!

Refugiul Carja este intr-un caus, intotdeauna se acopera integral cu zapada. Ar trebui pus un catarg ceva, sa stii unde sa sapi dupa el. Oricum, temperaturile sunt extrem de scazute noaptea si nu cred ca era o solutie buna pentru voi! Mult succes in continuare! Ceva poze aveti?


Miercuri, 28 mai 2008 - 02:18  

conu_ionut
conu_ionut

 
3
Am realizat o parte din ce doream. Tocmai ca sa invete si altii am pus aci Jurnalul - pentru ca este mai degraba de ne-laudat . Noi ne-am invatat lectia, din fericire fara evenimente. Pozele o sa le pun si pe ele si voi pune link la sfarsitul jurnalului.


Miercuri, 28 mai 2008 - 09:28  

mike
mike
Rucsac
 
4
Nu e vorba de ne-laudat...nu e nici o rusine sa stii cand sa te intorci....noroc ca a fost asa cum ati zis si voi fara ev. neplacute...
In alta ordine de idei nu va sfiiti sa citit/intrebati nelamuriri legate de turele de iarna care sunt total diferite ca echipament, greutate, gestiune a timpului etc Carpati.org. Bucurati-va in continuare de munte si daca doriti sa reveniti in Parang la iarna parcurgeti-l vara asta cu ochi de iarna (inclusiv cautarea refugiului Carpati.org


Miercuri, 28 mai 2008 - 10:53  

mvc
mvc
Caraba
 
5
La vreo 2 zile de voi, am venit noi, o echipa de bucuresteni, care am urcat pana pe Vf Paringu Mare 2519m.

Refugiul de sub Carja e bine "camuflat" Carpati.org pe timp de iarna intrucat nu se vede absolut nimic unde ar fi... Ideea cu catargul a colegului stefalexe mi se pare adecvata !

Inteleg ca la voi vremea a fost excelenta ; noi am urcat pe Parangu Mare pe vant, ninsoare si white-out in cea mai mare parte. Tot timpul a trebuit sa mergem cu atentie fata de cornisele mari de pe parcursul crestei.

Insa, mai jos, am avut parte si de Soare.
A fost o tura frumoasa !


Miercuri, 28 mai 2008 - 11:24  

luna
luna
Busola
 
6
Eu in urma cu ceva ani am vrut sa parcurg macar o parte din traseul acesta cu echipament 0 (sau pe acolo), doar cu o lanterna breloc de chei si un radio mic portabil, fara rucsac, apa, mancare, manusi, etc. Singurul lucru care m-a oprit a fost ca nu aveam nici o sansa ma intorc acasa in acceasi zi.


Marți, 17 iunie 2008 - 05:26  

avampire196
avampire196

 
7
Coane, am gasit RT-ul asta dupa 8 ani Carpati.org
Din pacate fara poze, vad ca nu mai e nimic postat, le mai ai cumva ?


Miercuri, 11 mai 2016 - 23:40  


 




Trebuie sa te autentifici pentru a putea adauga un comentariu

 
0,0568 secunde

GetaMap.org | Maps from all over the world | ro | fr | es | de | Calculator distante
ViewWeather.com - A new way to view the weather | nl.ViewWeather.com | sv.ViewWeather.com
Regulament carpati.org
© copyright (2004 - 2023) www.carpati.org