Skin Classic Skin White Skin Black & Whilte Skin Default Adauga la Favorite (In contul carpati.org)
Cautare:

Calendar

Aprilie 2025
LMMJVSD
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930

Mai 2025
LMMJVSD
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Online

Vremea
Varful Sandru Mare
Muntii Nemira

Cu bicicleta la Carnic (Muntii Retezat)

19 iulie 2006

O tura care trece prin doua masive muntoase: Poiana Rusca si Retezat. Nu am gandit-o ca o tura exclusiv ciclista(ceea ce nu fac niciodata). Ci una cu caracter mai mult informativ, prin vizitarea unor obiective turistice de pe traseu.

Dupa cateva zile dogoratoare de vara, dorul de Retezat isi spune cuvantul si avand doar o zi libera, singura sansa se a vedea muntii era o tura cu bicicleta.

Traseul ales: Deva - Santuhalm - Hunedoara - Hateg - Ohaba de sub Piatra - Carnic; iar pentru intoarcere: Carnic - Ohaba de sub Piatra - Hateg - Calan - Simeria - Santuhalm - Deva. In total aproximativ 180 km.


Carpati.org


Carpati.org

Fiind in timpul saptamanii, nu am gasit nici un tovaras de drum. Asadar, inarmat cu tot ce trebuie pentru o astfel de calatorie, am pornit in jur de ora 10 a.m. Drumul de la Deva la Santuhalm(DN 7), ca de obicei este foarte aglomerat, mersul cu bicicleta pe acest tronson fiind foarte periculos(nu il recomand nimanui). Dupa cca. 15 minute, ajung la Santuhalm la intersectia cu drumul spre Hunedoara. Virez la dreapta si vreme de 35 de minute traversez satele Barcea Mica, Cristur si Pestisul Mic. La ora 11 sunt in Hunedoara, unde imi refac provizia de apa, dogoarea verii reclamand o mare cantitate de apa la un astfel de traseu. Traversez orasul incepe urcusul la iesirea din Hunedoara spre Hateg. O panta cu inclinatie destul de mare deschide seria catararilor de astazi. La capatul acestei pante, drumul curge lin prin satul Hasdat, dupa care incep serpentinele care duc spre Silvas. Urcusul este dur, dar fiind la inceputul zilei, il trec destul de usor. Trec pe langa groapa de gunoi a Hunedoarei, fumeganda, si ies pe coama dealului, unde mi se dezvaluie o priveliste minunata. Fac o mica pauza pentru hidratare si poze.

Carpati.org

Halda de zgura

Carpati.org

Comuna Ghelar, cocotata la peste 900 m alt.

Carpati.org

In departare, se vad crestele Retezatului

Pornesc mai departe, drumul este cand in urcare, cand in coborare, avand timp sa admir  peisajul.

Carpati.org

Intersectia cu drumul ce coboara la Calan

Dupa aceasta intersectie, urmeaza o usoara coborare, iar apoi o lunga urcare.


Carpati.org

Carpati.org

Carpati.org

Stana in Muntii Poiana Rusca

Carpati.org

Carpati.org

Carpati.org

Carpati.org

Carpati.org

Carpati.org

Carpati.org

Dupa aceasta lunga si chinuitoare urcare, drumul continua pe coama dealului, privelistea fiind de o frumusete rar intalnita. 

Carpati.org

Carpati.org

Apoi drumul trece printr-o padure, unde ma racoresc putin de dogoarea soarelui.

Carpati.org


Carpati.org

Apoi din nou in soare, cu panorame largi in dreapta, vazandu-se in departare Lacul Cincis. In zare se vede releul, semn ca ma apropii de izvor, unde trebvuie sa fac aprovizionarea cu apa. 

Carpati.org

Carpati.org

Carpati.org


Carpati.org

Priveliste cu partea de nord a muntilor Poiana Rusca

Carpati.org

Popas la izvor

Carpati.org

Inca departe...

Dupa binemeritata pauza de la izvor, incepe o coborare vertiginoasa de circa 5 km, ajung la Silvasul de Jos, unde mananc o ciocolata si fac cateva poze. Este ora 12.37.

Carpati.org

Carpati.org

      Manastirea Prislop e pe drumul care se face la dreapta

Dupa iesirea din Silvasul de Jos, incepe marea urcare in Dealul Hategului, lunga si obositoare. Si pe urma, o binemeritata coborare pana in Hateg. In Hateg nu zabovesc prea mult, imi cumpar ce mai trebuie(ciocolata, suc) si plec mai departe. Dupa 2 km, ajung la Santamaria Orlea, sat vechi din Tara Hategului, unde vizitez Biserica Monument Istoric.

Carpati.org

Aceasta biserica are un aspect interesant si o istorie la fel. A fost construita la sfarsitul secolului XIII ca biserica ortodoxa romana. A fost pictata in interior cu o frumoasa fresca in 1311. Biserica este compusa din clopotnita, nava si absida, acoperisul vechi de sindrila fiind inlocuit. Acoperisul clopotnitei este in forma de piramida octogonala. La clopotnita se pot deosebi trei etaje despartite la exterior prin ciubucuri.Zidurile navei si ale absidei sunt simple. Usa principala se afla in zidul de vest al clopotnitei avand un frumos arc, iar deasupra are o pajura sculptata in piatra.

Carpati.org

Carpati.org

                                                Clopotnita

Carpati.org

Carpati.org

Carpati.org

Urme de pictura veche

Carpati.org

Fereastra in stil gotic

Carpati.org

In curtea bisericii

Dupa ce curentul Reformei a patruns in Transilvania, biserica a fost transformata intr-una reformata.       

Carpati.org

Dupa vizitarea bisericii(in interior nu am intrat, era inchis), am purces din nou la drum.Era deja ora 13.30 si mult drum inainte. Gonesc pe soseaua Hateg - Petrosani, si dupa 20 de min. ajung la Ohaba de sub Piatra. 

Carpati.org

Spre Ohaba de sub Piatra

Carpati.org

Stancarii la Ohaba

Carpati.org

De aici drumul continua in urcus usor, dar continuu. Trec in viteza de Salasul de Jos, iar la ora 14.20 sunt in Salasul de Sus. Opresc pentru vizitarea ruinelor medievale de aici(Curte Cneziala a lui Iaroslav-Iarul)construite in secolul XIV. Iaroslav a fost un cneaz local roman, care se inrudea probabil cu vestita familie Candea(mai tarziu maghiarizat: Kendeffy). Este o locuinta inconjurata de ziduri puternice care s-a pastrat in unele locuri. Este dificil de vizitat, locul fiind napadit de tufe spinoase.Se poate distinge inca destul de bine turnul capelei.

Carpati.org

Carpati.org

Carpati.org

Fortificatii medievale la Salasu de Sus

Carpati.org

Carpati.org

Dupa ce am cercetat indeaproape ruinele curtii nobiliare de la Salas, pornesc mai departe. Caldura devine insuportabila, acum in miezul zilei, si inghit mari cantitati de

apa. Ajung la Malaiesti, care la aceasta ora pare un sat pustiu. Dupa un timp dau de o femeie pe care o intreb unde este cetatea. Dupa ce primesc indicatiile, o pornesc pe un drum de tara prafuit, traversez un parau, apoi pe un drumeag mai ingust.Deodata in fata imi apare cetatea pe care demult visam sa o vizitez. Foarte interesante, dar imi scapa rolul pe care l-a avut in aceasta zona.

Carpati.org

Aceasta cetate a fost construita de familia Saracin, nobili locali aflat in concurenta cu familia Candea din Raul de Mori. Turnul - locuinta este pastrat destul de bine. De asemenea, mai poete fi vazuta o parte a curtinei ce inconjura cladirea.

Carpati.org

Carpati.org

Carpati.org

Carpati.org

Carpati.org

In interiorul turnului

Carpati.org

Carpati.org

Nu ma pot abtine sa admir multa vreme aceasta constructie care a rezistat vremii atatea veacuri(sec XIV). Ar trebui introdusa in circuitul turistic, nefiind cu nimic mai prejos decat celelalte obiective turistice din zona.

Constat ca timpul se scurge tot mai repede, asa ca...incalecarea si...la drum. Continua urcarea, si pe la 15.30 posesc in Nucsoara. Aici, din graba, fac o mare greseala: nu imi incarc bidoanele cu apa. Dupa ce ies din Nucsoara, constat ca nu mai am apa, si doar cu gandul asta in minte, caut dupa izvoare. Dar, nimic... In dreapra se deschide o ampla panorama cu Valea Nucsoarei, si in curand ajung la podul care o traverseaza.

Carpati.org

Carpati.org

Carpati.org

Carpati.org

                                      La cativa kilometri...muntii

Carpati.org Carpati.org

Ma angajez cu ultimele forte pe drumul spre Carnic. Caldura este inabusitoare. Ce bine ar fi un pic de umbra! Dintr-o data apare un izvoras in dreapta drumului. Sar repede de pe bicicleta si ma adap ca un cal. Ce bine este! Acum pot sa-mi vad mai departe de drum.

Carpati.org

Lucrurile se complica, drumul e din ce in ce mai rau, in unele locuri trebuind chiar sa cobor de pe "cal", dar stiu ca nu mai e mult si asta imi reface fortele. Dupa cativa kilometri, apare inscriptia pe care o asteptam:

Carpati.org

Ajung la cabana la ora 16.50 cu gandul sa beau rapid o bere. Dar cabaniera nu avea acelasi gand cu mine, gasindu-si altceva de facut in acel timp. Dupa ce am asteptat vreo 20 de min. am zis ca ajunge, e buna si apa, asa ca mi-am umplut bidoanele si dupa ultimele poze facute aici, ii dau drumul in jos.

Carpati.org

Carpati.org

Carpati.org

Carpati.org

Locuri de camping la Carnic

Carpati.org

Cobor mai intai cu precautie, apoi cand drumul devine acceptabil, ma lansez intr-o coborare in mare viteza. Apoi trec podul si din nou satele Nucsoara, Malaiesti, Salasu. Ma opresc doar ca sa culeg cateva corcoduse de pe marginea drumului. Apoi, iar viteza, se apropie seara! Pe la ora 19. 30 ajung in Hateg, si incep ultima catarare importanta pe ziua aceasta: Dealul Hategului. Incet - incet ajung in varf si dupa o scurta pauza la cabana de acolo, incep coborarea. La sfarsitul ei, ma asteapta un drum aproximativ drept, fara urcusuri mari.

Carpati.org

Retezatul, vazut din Bretea Streiului

Pe la ora 21 ajung la Calan, de unde mai am inca 30 km de parcurs.

Carpati.org

Un catel

Carpati.org

Biserica monument istoric din Strei(sec XIiI - XIV)

Apoi se lasa noaptea. In sfarsit am scapat de arsita zilei! La ora 10 sunt la Simeria, unde intru pe vesnicul aglomerat DN7, ceea ce ma face sa circul mai cu prudenta, si , normal, cu viteza mai mica. Dupa inca o ora ajung acasa. Aveam sa aflu ca fusese cea mai calda zi din acel an de pana la data aceea(41 de grade). Dar ce mai conta! Mi-am realizat planul: sa vad Retezatul la el acasa.



Joi, 18 decembrie 2008 - 21:42 
Afisari: 6,166 


Postari similare:





Comentariile membrilor (4)

satov
satov
Caraba
 
1
Superba tura. Iar pozele alea cu drumul curat gol in fata trezesc oricui a iesit cu bicla la sosea chef de pedalat. Apropos de bicla, o frumusete, merita pozata Carpati.org). Ce e ?


Sâmbătă, 5 aprilie 2008 - 11:42  

xemax
xemax

 
2
Voi chiar ma infuriati !!! Carpati.org. Schiuri nu mi'am luat anu asta, da o tzoacla (bicicleta) tot imi iau!!! No asa! Carpati.org


Duminică, 6 aprilie 2008 - 13:59  

cipicernat
cipicernat
(admin)

 
3
Asa Em.. vii cu țoacla pe DN1 până în Brașov și dacă scapi te aștept cu un ceai cald sus în Piatra Mare.. Carpati.org

Am citit ieri jurnalul. Căldură mare monșer.

(Acum ce să mai zic, fac și eu ca Xemax, de anul ăsta trebuie neapărat să redevin ciclist.)


Duminică, 6 aprilie 2008 - 14:34  

silvique_ms
silvique_ms
Caraba
 
4
Foarte frumos!! Carpati.org


Luni, 7 aprilie 2008 - 14:13  


 




Trebuie sa te autentifici pentru a putea adauga un comentariu

 
0,0647 secunde

Deblocari usi Bucuresti | GetaMap.org | Maps from all over the world | ro | fr | es | de | Calculator distante
ViewWeather.com - A new way to view the weather | nl.ViewWeather.com | sv.ViewWeather.com
Regulament carpati.org
© copyright (2004 - 2025) www.carpati.org