Skin Classic Skin White Skin Black & Whilte Skin Default Adauga la Favorite (In contul carpati.org)
Cautare:

Calendar

Septembrie 2024
LMMJVSD
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Octombrie 2024
LMMJVSD
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Online

Vremea
Varful Turnu
Muntii Piatra Craiului

Creasta Picaturii _3-4 martie 2007 (Muntii Bucegi)

Creasta Picaturii reprezinta unul dintre traseele clasice din Bucegi. Cum vara o parcursesem in cateva randuri si etape, o aveam in vedere si intr-o tura hivernala. Impreuna cu camaradul de munte Marius, am planificat aceasta tura. Ni s-a alaturat prietenul Dorin care a mai venit cu inca un coleg, Eugen.


Multumim Picatura, multumim ca ne-ai permis sa te vizitam !

Personal multumesc colegilor de echipa pentru aceasta superba tura pe care am parcurs-o impreuna! Totodata si celor care m-au ajutat direct sau indirect in cunoasterea zonei. Nu in ultimul rand un gand pios si respectuos Ininte-Mergatorilor (N. Baticu, N. Comanescu, Em. Cristea, s.a.) care prin stradaniile lor si prin insemnarile lasate ne permit noua, astazi, sa le calcam pe urme...

Mihai Cernat _Clubul Alpin Roman, sectia Bucuresti (membru fondator)



Miercuri, 7 martie 2007 - 18:39 
Afisari: 3,927 


Postari similare:





Comentariile membrilor (45)

lilian_marius
lilian_mariu..
Caraba
 
1
Frumos !!! Tot respectul !!!


Miercuri, 7 martie 2007 - 19:02  

mihai.telemark
mihai.telema..
Rucsac
 
2
De cate ori trebuie sa vi se spuna ca NICIODATA NU SE TINE PIOLETUL LEGAT DE MANA CU DRAGOANA ??? Mai bine îl pierzi dracului decât sa-ti sparga capul sau sa-ti strapunga ceva precum i s-a întâmplat lui Viorel Negoita la Bâlea !

Inca ceva : înainte de a va lansa pe creste, ati consultat buletinul nivologic pregatit de Narcisa Milian de la CMR TRANSILVANIA SUD care spune asta, pentru perioada 3-4 martie : " ...Riscul de avalansa va fi moderat (2) in:
Muntii Bucegi peste 1800m: stratul de zapada recenta (pana in 10-15 cm) prezinta aderenta scazuta la stratul mai vechi, de tip placa de vant, sub care se gasesc zone formate din cristale cu fete plane si tip cupa, cu rezistenta foarte scazuta. Se pot produce declansari spontane de curgeri si avalanse de suprafata, declansarea avalanselor fiind amplificata in conditii de supraincarcare (trecerea turistilor sau schiorilor, sau ruperea corniselor).
Sub 1800 m altitudine: Zapada veche este in general stabilizata, mai ales la altitudini mai scazute... Declansarile de avalanse sunt posibile mai ales la supraincari (trecerea turistilor sau schiorilor)..." La ce bun sa se strofoace câtiva daca ignorati cele mai elementare reguli de prudenta ? Ar trebui sa mai bagati altceva la cap : PE MUNTE RISCUL ZERO NU EXISTA !


Miercuri, 7 martie 2007 - 19:56  

pruncu
pruncu

 
3
Scuzama prietene,cred ca ar fi indicate cateva cuvinte de lauda,inaintea sirului neintrerupt de mustrari,crede-ma ca experienta alpina,pe care toti cei ce au efectuat aceasta tura,ne-a permis sa executam escalada in conditii de siguranta deplina.
In alta ordine de ideei,eu zic ca in principiu,unul dintre elemetele intotdeauna valabile pe munte,este imprevizibilul,iar o adevarata aventura presupune existenta anumitor variabile pe care nu le poti controla,chiar daca acesta se intampla in conditii de vara sa hivernale.Sincer sa fiu,cred ca ar trebuii sa incercati si dumneavoastra parcurgerea unei creste alpine de grad superior,in conditii hivernale,inainte de a eticheta pe anumiti alpinisti,si mai ales pe acei alpinisti cu experienta care au numeroase trasee la activ,atat in tara cat si in strainatate.Deci inca o data,cred ca se impune putin mai mult respect,iar daca aveti ceva sa ne comunicati,ar fi cazul sa o face-ti intr-un mod cat mai politicos,pentruca cel putin eu nu accept sa imi spuna cineva ca ar trebuii sa imi baga ceva la cap,pentruca stiu din propie experienta ce inseamna alpinismul hivernal.Multumesc.


Miercuri, 7 martie 2007 - 20:31  

cezar
cezar

 
4
Bravo!!!
Frumoasa tura!!
Felicitari!!

ps si pentru ca nu va plac prea mult criticile...
-Ce te-ai fi facut Mihaie daca coechierii se rataceau.., daca tu te rataceai ... sau ceilalti ar fi procedat la fel ca tine (sa merga in noapte fiecere de capul lui) si s-ar fi ratacit... considerand ca cel mai bun drum il stie el???

Va rog nu mi-o luati in nume de rau dar un sfat (credeti-ma pe cuvant ca sunt in msura s-o fac) nu strica si sa luam ce e bun din fiecare vorba...

Inca odata FELICITARI!


Miercuri, 7 martie 2007 - 20:55  

octavian67
octavian67
Caraba
 
5
Felicitari pentru reusita turei.
Toate cele bune!



Miercuri, 7 martie 2007 - 21:54  

mihai.telemark
mihai.telema..
Rucsac
 
6
Da, ai dreptate, Pruncule, trebuia sa te laud pentru egoismul de care ai dat dovada abandonânduti coechipierii în plina noapte ( chiar si ziua, tot asa te-as fi felicitat ! ). Trebuia sa te laud pentru cunoasterea vaii Albe, pe care ai parcurs-o atât de multe ori si vara si iarna, si care ti-a jucat fite de data asta ! Trebuia sa te felicit si pentru grija pe care ai aratat-o fata de munca celor care scot buletine de risc de avalansa în care arata clar existenta placilor de vânt. Da, întradevar, eu care mi-am faurit experienta prin Mont Blanc, ar trebui sa încerc sa fac o creasta alpina de grad superior înainte de a-mi da parerea. Intradevar, ar trebui sa fiu mai politicos cand ma adresez unui alpinist hivernal cu experienta CARE NU STIE CA RISCUL ZERO NU EXISTA PE MUNTE !


Miercuri, 7 martie 2007 - 22:48  

alexm
alexm

 
7
Pruncu e printre cei ramasi in urma, deoarece au ales traseul direct - horn si porma ultima fata, care e destul de nasoala - nu exista pitoane. Mihai a afcut traverseul prin stanga, iesind din tunel. I-a intrebat din saua gemenelor dc e totul ok si a asteptat pana a inghetat. Nu cred ca poate fi acuzat asa usor. Cu Pruncu am facut zeci de ture pe zapada (nu are rost sa insir ce si cum) iar Mihai umbla iarna pe vai alpine de ani de zile aproape uikend de uikend. Eu cel putin, care merg des cu pruncu, ma uit de fiecare data la buletinele care apar pe net. Ne-am retras de multe ori din traseu deoarece zapada nu prezenta incredere. etc etc. Pe carn iarna in general se coboara prin dreapta (stanga cum urci) deoarece in partea cealalta se poate un scurge un valcel cu expunere sudica. De obicei te astepti la un culoar destul de inghetat si abrupt cu care rezolvi rapid cu aceasta zona. Din ce am mai vb cu baietii, avalansa nu a fost chiar de la o placa de vant, ci se pare ca de la toata placa care acopera carnul si care avea gol sub ea. Uikendul trecut am avut de furca cu asa ceva pe albisoara gemenelor, colegu de tura disparand pana la gat intr-o astfel de capcana. Din pacate iarna asta a fost cumplita: prea cald, prea putina zapada.

In final as vrea sa rog pe toata lumea sa foloseasca un ton civilizat. Performantele anterioare nu reflecta nici cat de bun esti si nici cat noroc ai. Cu tot respectul datorat unui admin, as zice ca se putea folosi alt ton. Iar Pruncu putea sa raspunda cu mai multa diplomatie. ma rog..nu uitati va rog ca suntem in aceeasi tabara !


Miercuri, 7 martie 2007 - 23:42  

catalinaoana
catalinaoana..

 
8
Foarte mult pentru o singura tura...si da,atat timp cat plecati impreuna ar trebui sa ramaneti grupati.
La coborare,chiar daca era cel mai scurt drum,zapada era instabila si ati riscat cam mult.Se anuntase ca la peste 1800 m era foarte periculos voi erati la 2300!!!!


Joi, 8 martie 2007 - 12:28  

irinaiordan
irinaiordan

 
9
Felicitari! Traieste clipa! Dar nu uita: fara prieteni nu existi!


Joi, 8 martie 2007 - 12:32  

lilian_marius
lilian_mariu..
Caraba
 
10
Eu cred ca baietii stiau ce fac cand s-au bagat sa faca Creasta Picaturii si deasemenea stiau ca exista posibilitatea generarii de avalanse pe Valea Alba ; pe doi dintre ei (Dorin si Eugen) ii cunosc foarte bine si stiu cu nu s-ar baga aiurea intr-un traseu doar de dragul de a-l face ; daca ar fi sa mergem pe munte doar cand gradul de avalansa ar fi anuntat minim adica 1 , ar insemna sa stam acasa toata perioada de iarna ;
In muntii inalti (peste 4000 m) este zapada tot timpul anului si exista risul de avalansa pe tot parcursul anului - asta nu inseamna ca alpinistii nu ii catara , asumandu-si riscurile ;

Insusi Lionel Terray , un mare alpinist francez , si deschizator de drumuri in traseele tehnice de prin Alpi spunea in cadrul cartii sale "Cuceritorii Inutilului" : "Alpinistul care ar respecta intocmai toate regulile de prudenta din manuale ar fi practic condamnat la inactivitate;expunerea la primejdii nu costituie obiectul jocului,dar face parte din joc" ;

Eu personal ii felicit inca o data pentru realizare (traseu + jurnal) - mai dinamizeaza din cand in cand lista de jurnale si asa plictisitoare de pe site , si in loc de felicitari , un pic de respect sau macar vorbe de bine , sunt atacati si condamnati "ca au tinut pioletul legat cu dragonul de mana... etc"





Joi, 8 martie 2007 - 13:16  

mariusluca
mariusluca

 
11
A fost o tura din care fiecare am avut de invatat cate ceva, individual si la nivel de grup.

Va asigur dle. mihai.telemark, ca am consultat cu atentie buletinul nivologic, asa cum fac la fiecare iesire la munte. Apreciez foarte mult munca celor care ne ofera aceste informatii atat de pretioase.

Atat urcarea pe Valcelul Spalat, cat si coborarea pe Valea Alba s-a facut dupa evaluarea la fata locului a stratului de zapada. Pe Valea Alba, intr-adevar, stratul era mult mai instabil, insa am decis sa ne asumam acest risc. Dimpotriva, tocmai informatiile din buletinul nivologic ne-au facut mult mai prudenti la coborare, evaluand in permanenta riscul declansarii unei avalanse. Eu personal chiar am sapat in zapada sa observ depunerea straturilor.

Alexm a explicat foarte bine incidentul de la saritoarea carnului, deci nu mai detaliez.

In ceea ce priveste plecarea lui Mihai inaintea noastra, s-a dovedit un act providential, in aceasta situatie. A ajuns la cabana inainte de instalarea negurei si a calcat inadins stratul mai adanc de zapada, pentru a nu fi acoperite urmele. Daca generalizam, intr-adevar, lucrurile puteau sa ia alta turnura, insa, realitatea este formata din decizii de moment, de inspiratie. Iar in acest caz, o astfel de decizie a fost salutara.

Lilian_marius a punctat,de asemenea, foarte bine, prin citatul din Lionel Terray, faptul ca asumarea riscului, desi nu este obiectul jocului, face parte din joc.

Incercand sa fim constructivi, apreciez, astfel, toate observatiile pertinente, pentru care va si multumesc (mihai.telemark, cezar, catalinaioana) la fel cum apreciez si suportul celorlalti.

In incheiere, ca si la inceput, repet, consider ca fiecare a invatat ceva din aceasta tura, ceea ce este cel mai important in desfasurarea turelor ce vor sa vina.

Ture insorite tuturor!


Joi, 8 martie 2007 - 14:33  

griz
griz

 
12
Felicitari pentru tura si pentru RT , tura si povestire , cred ca post-ul lui Alex a exprimat cel mai bine lucrurile deoarece ii cunoaste personal pe participantii la tura.

La cat mai multe RT-uri cu ture tehnice!!

In acelasi timp un ton mai calm in purtarea discutiilor ar fi de dorit.


Joi, 8 martie 2007 - 14:37  

mvc
mvc
Caraba
 
13
Multumesc tuturor celor care au apreciat tura noastra ! Multumesc colegilor de echipa! Dorin si Marius au explicat foarte clar cum am procedat. La fel si Alexm. Nu are rost sa ma mai repet.
Deciziile luate atat de mine, cat si de coechipieri, au fost in cunostinta de cauza. Nu s-a pus problema egoismului sau ignorantei in vreun moment ! Prietenii stiu bine ceea ce spun !

Voi ignora tonul virulent exprimat de unii de pe lista...
Precizez ca "numai cine nu munceste, nu greseste !"

Ture frumoase !
Mihai Cernat





Joi, 8 martie 2007 - 15:39  

pruncu
pruncu

 
14
Dupa cum am relatat si mai sus,cel mai sigur lucru in viata este incertitudinea,insasi acea variabila ce da valoare existentei noastre infime,sentimentul ce inspira si in acelasi timp denota unda de mister,fara de care viata ar putea fi prea banala si lipsita de farmec,iar daca este sa analizam situatia,in cele din urma,adevarata aventura presupune un final imprevizibil,deoarece adesea in domeniul alpinismului,trebuie sa fii cu capul in nori si cu picioarele pe pamand,niciodata sa nu uiti sa visezi,dar tot timpul sa fii constient de realitatea in care traiesti,pentruca in cele din urma imposibilul exista doar pentruca nu incercam sa il facem posibil. Omul din greseli invata,pentruca daca nu ar exista gresala,nici evolutia nu ar fi posibila,actiunile noastre din prezent ne reflecta viitorul,deoarece pur si simplu nu poate exista noapte fara zi,alb fara negru,bine fara de rau,asea ca in cele din urma pot trage urmatoare concluzie,cuvantul cheie in viata este echilibru,reflectat prin afirmatii,actiuni,si in cele din urma repercursiuni.Nu condamnati pe cei ce prin actiunile lor incearca sa atinga unele vise,ce unora le pot parea prea inalte,pentruca turele de genul acesta reprezinta un cumul de evenimente,atat pozitive cat si negative,iar daca balanta inclina in favoarea beneficului,atunci poti spune cu adevarat ca intotdeuna mai poti face un pas.


Joi, 8 martie 2007 - 15:58  

pruncu
pruncu

 
15
As mai avea o mica adaugare in privinta experientei alpine personale,pentru a elimina anumite nelamuriri pe care unele persoane le au.

Romania:

Bucegi:

Valea Comorilor – iarna
Valea Urlatorii Mici – iarna
Valea Seaca dintre Clai – vara
Valea Seaca a Caraimanului – iarna
Creasta Picaturii – vara
Albisoara Gemenelor – iarna
Albisoara Crucii – iarna
Valea Alba – iarna
Valea Costilei – iarna
Creasta Costila-Galbinele – vara
Valea Galbinele – iarna
Hornul Coamei – vara
Valea Coltilor – iarna
Valea Hornului – vara
Valea Malinului – iarna
Creasta Malinului – vara
Valea Urzicii – iarna
Valea Tapului – vara
Valea Caprelor – iarna
Valea Priponului – iarna
Valea Caldarilor – iarna
Creasta Morarului – vara
Rapa Mare – iarna
Rapa Crucii – iarna
Valea Morarului – iarna
Creasta Balaurului – iarna
Valcelul Portitelor – iarna
Valcelul Grohotisului – iarna
Valea Bucsoiului – iarna




Piatra Craiului:

Creasta Pietrei Craiului – iarna

Braul de Mijloc – vara

Padina lui Calinet – vara

Fagaras:

Creasta Fagarasului – iarna

Creasta Vartopel-Arpasel – vara

Hornul Caltunului – iarna

Creasta Lespezi-Caltun – iarna

Muchia Urlea – iarna

Muchia Dragusului – iarna

Coltul Balaceni - iarna

Retezat:

Traseul “25 octombrie” – iarna

Hornul Bucura II – iarna

Varful Retezat – iarna

Strainatate:

Italia – Masivul Monte Bianco

Ruta italiana a varfului Mont Blanc 4810m,desfasurata pe parcursul morenei Miage, respective Ghetarul Dome-Creasta Aiguille Grises-Varful Mont Blanc 4810.

Varful Aiguille Du TreLaTete 4100m

Bulgaria – Masivul Rila si Masivul Pirin

Varful Musala 2950m – iarna
Vardul Vihren 2914m – iarna
Creasta Maica Musala – iarna



Joi, 8 martie 2007 - 16:34  

emi.cristea
emi.cristea
Caraba
 
16
Acu` o sarit si moshu cam ars, ca sunt de acord ca nu asta era reactia normala. Intr-adevar pioletul poate deveni arma periculoasa, legat cu dragonul de mana, in caz de avalansa. Au fost incidente cand s-a murit din cauza asta.
Unii dintre noi am avut ocazia sa-l cunoastem si sa-l insotim pe munte pe Viorel Negoita, cel ce a murit in decembrie 2004, in avalansa din Valea Doamnei, in care desi au fost dusi la suprafata, si neingropati complet in zapada, pioletul i-a sectionat vena femurala lui Viorel, acesta murind in drum spre spital ...

Am o apreciere deosebita pentru baietii din acest jurnal; pe unii ii cunosc, si nu pun la indoiala faptul ca stiau ce riscuri isi asuma in momentul cand au plecat in acest traseu. Este mult mai important sa faci ture, stiind ce risc iti asumi, decat sa faci ture din naivitate (chiar daca-ti iese). Ei au facut o tura cu niste riscuri asumate dinainte. Pe de alta parte, daca informatiile ar circula mai usor intre oamenii de munte, le-ar fi fost utila si cea ca, acum doua saptamani au coborat Duracell si cu Crisa pe Alba, si spuneau ca sunt foarte multe placi de vant, si pana jos cobori cu o teama permanenta ca la un momendat se va rupe ... asta e iarna 2007; cea a placilor de vant ... un mare risc ... asumat/neasumat.


Joi, 8 martie 2007 - 16:45  

mihai.telemark
mihai.telema..
Rucsac
 
17
Iata-ma revenit de la lucru si-mi vad cutia plina de mesaje. Unii vorbesc de atacuri, altii sunt scandalizati de absenta de laude aduse protagonistilor acestei plimbari pe creste. Cum mie îmi place sa graiesc documentat, azi de dimineata am sunat-o pe Crisa Manof sa-mi dea ceva detalii despre creasta Picaturii. M-am linistit de-a binelea ! Si pentru a raspunde si mai documentat, am scos de la naftalina cartea lui Walter Kargel editata în 1976, TRASEE ALPINE IN CARPATI. Stiind ca timpul este scurt si costisitor, nu am s-o lalaiesc prea mult.

In interventia mea am abordat doar doua aspecte : purtatul pioletului legat de mâna – o enorma prostie caci pioletul se poate transforma în arma ucigasa în caz de avalansa sau de cadere / alunecare necontrolata, ceea ce a fost cazul aici – si lipsa de judecata în alegerea coborârii pe valea Alba în contextul de periculozitate descris amanuntit de prognoza nivologica din 3 - 4 martie. Cât despre laude, sunt zgârcit de felul meu. Ele merg adevaratelor realizari, unei fisuri de exemplu – oricare este culoarea ei - nicidecum unei plimbari pe creste de gradul 3 - din cele peste 8 cât comporta scala dificultatilor alpine - abordata cu pioleti de cascada.

Fiecare întelege ce vrea si cum vrea, dupa cum îl taie capul. Auto-educatia, trasatura de caracter tipic româneasca, are înca zile bune în fata ei, în ciuda greoaielor eforturi pe care le fac unii si altii. Tot înainte baieti !



Joi, 8 martie 2007 - 21:40  

alexm
alexm

 
18
In numele celor 4, imi cer scuze ca s-a prezentat o astfel de tura banala (plimbare) asa cum reiese din Kargel. Ce sa mai zic de enormitatea folosirii unor pioleti tehnici. Rusine ! Carpati.org Iar dragoanele sa fie interzise.

Scala dificultatilor alpine in ro e de la 1 la 6 parca, nu de peste 8. Si dc tot e sa ne vorbim cu fisura colorata, a fost vara, secund tras in bucle scaritze sau cap iarna rot ? Pe mine nu ma intereseaza catusi de putin, doar vreau sa subliniez ca e absolut inutil sa ajungem la concursuri cu cine ce a facut.
Nu trebuie sa fii zeul peretilor ca sa faci o observatie. Dar oricand oricum din orice pozitie o faci, trebuie sa fie in primul rand pe un ton amabil. E dreptul oricui sa critice sa dea sfaturi sa laude whatever, dar as fi preferat sa fie o treaba amabila, chat intre colegi etc. Chiar trebuie sa ajungem la batai in piept, ironii etc etc ?!?!?




Joi, 8 martie 2007 - 22:59  

cezar
cezar

 
19
Nu luati in seama ...
Faptul ca unora le-a placut descriera (printre care si mie) si ca din comentarii se mai poate invata cate ceva, sa va incurajeze in a face astfel de ture... si astfel de descrieri.

ps. ma tem ca daca pe ghiata (zapada tare) nu ai pioletul asigurat ... ai cam incurcat-o daca ramai fara el!!!!
Intrebarea e alta????? DE CE LA COBORARE AVEA NEVOIE DE 2?????? PIOLETI (banuiesc cate unul in fiecare mana??) nu stiu cum te poti opri la 2 pioleti...

Numai bine si ture faine!!


Vineri, 9 martie 2007 - 09:26  

alexm
alexm

 
20
Riscul de a pierde pioletul si a ramane efectiv in fundul gol pe munte e (pt mine cel putin) mai mare decat cel de avalansa, asa ca folosesc mereu dragonul.

Pe zapada tare am coborat si eu de mai multe ori cu 2 pioleti. Asta in general pt ca coboram vai abrupte unde de multe ori mergi cu fata la panta, sau chiar numai si numai cu fata la panta, si in cazul asta 2 pioleti sunt mult mai utili. In partea superioara a albei prefer sa merg cu fata la panta pe ici si colo, pt ca efectiv e mult mai sigur decat cob directa. Altii nu au decat sa rada si sa topaie la vale sau sa se dea pe fund Carpati.org Eu personal sunt obligat sa-mi menajez la maxim genunchii. Vara de exemplu cobor cu o incetineala exasperanta, altfel ma dor...

Coborarea pe carn e abrupta, o faci cu fata la panta asa ca 2 pioleti erau utili.

Cand cobor normal si am 2 pioleti, unul il folosesc in modul obisnuit; sunt mereu atent la ce pasi fac (asta pt ca nu am incredere deplina in genunchii mei, si pt ca sunt greu 85k plus echipament si stiu ca cu mine se rup usor chestii pe care cei usori trec fara probleme) iar in momentul in care simt ca imi pierd echilibrul (sau pur si simplu ca panta creste) mi-am format instinctul sa ma intorc imediat cu fata la panta si sa infig si al doilea piolet. Asta cel putin e felul meu de mers, cu care m-am obinsuit in jde coborari iarna pe vai de abrupt.


Vineri, 9 martie 2007 - 12:44  

emi.cristea
emi.cristea
Caraba
 
21
Uite d-le. Astfel de mesaje sunt mai mult decat utile, pentru ca fac parte din experienta fiecaruia, si de multe ori este necesar sa fie particularizate de la caz la caz ... nu trebuie intotdeauna generalizata tehnica ...


Vineri, 9 martie 2007 - 13:44  

silvique_ms
silvique_ms
Caraba
 
22
Personal, pot sa spun ca am avunt de invatat multe din jurnalul acesta si din intreaga discutie (mai ales). Asa ca ii felicit pe baieti pentru tura, si le multumesc celor care au participat la aceasta discutie.
Carpati.org


Vineri, 9 martie 2007 - 15:53  

mihai.telemark
mihai.telema..
Rucsac
 
23
Sapte grade de dificultate sunt mai aproape de realitate, scuze pentru eroare.
http://fr.wikipedia.org/wiki/Alpinisme, din pacate doar pentru francofili :-)


Vineri, 9 martie 2007 - 20:18  

mihai.telemark
mihai.telema..
Rucsac
 
24
Dar mai avem , pentru celelalte discipline ale muntelui , alte clasificari ale dificultatilor, tot pentru francofil. Toate lumea poate sa priceapa totusi :-)
http://montagnes.topos.free.fr/technique/cotations.htm#cota_alpin
isme


Vineri, 9 martie 2007 - 20:21  

mihai.telemark
mihai.telema..
Rucsac
 
25
http://www.carpati.org/articol_edit.php?id=151


Sâmbătă, 10 martie 2007 - 15:30  

mihai.telemark
mihai.telema..
Rucsac
 
26
Mea culpa, trimiterea corecta este aceasta : http://www.carpati.org/articol/scule_de_iarna_pioletul_si_coltari
i/151/


Sâmbătă, 10 martie 2007 - 15:33  

emils
emils

 
27
Superba tura.
Felicitari sincere.


Duminică, 11 martie 2007 - 15:39  

lenti
lenti

 
28
Stimabile Domn Mihai Telemark. Ar fi bine sa va vedeti de treaba...acesti copilasi au ajuns unde Dvs. nu a-ti vazut decat poze...asa ca nu o mai "balanganiti" cu povetele din carti, catarandu-va Dvs. cu pioleti nelegati de maini...sa vedem daca va tine...asa ca...multumim pentru sfaturi dar aplicati-le Dumneavostra...Cu respect, "unul cu pioleti legati de maini".

P.S. Foarte tara baieti...Foarte tare! FELICITARI!
Lenti


Luni, 12 martie 2007 - 10:07  

mihai.telemark
mihai.telema..
Rucsac
 
29
Problema cu voi astia specialistii vailor din Bucegi, este ca dandata ce vi se spune ceva, sariti ca arsii. M-am interesat sa stiu cine sunteti si ce ati facut, ca de mult v-am dibuit cu interventiile Dumneavoastra. M-am lamurit, mai ales dupa ce v-am vazut galeria foto. Impresionanta. In aceste conditii am sa ma multumesc sa va recomand sa continuati sa faceti vai, ca vad ca sunteti un mare specialist al lor. Si sa le coborati cu spatele, ca este mai sigur, si cu doi pioleti de cascada, unul în fiecare mâna, legati se întelege de ham sau de mânuri, ca este doua. Fara respect pentru un guraliv de genul Dumneavoastra !


Luni, 12 martie 2007 - 18:13  

pruncu
pruncu

 
30
Domnule Telemark,va rog sincer sa va masurati cuvintele,oare stiti dumneavoastra ce inseamna sa stati cu orele intr-un traseu de escalada,mai ales iarna,sa astepti rabdator intr-o regrupare,in timp ce vantul si viscolul iti mistuie respiratia,pe o perioada cand fiecare clipa pare rupta din eternitate,iar singura rasplata veritabila,ramane satisfactia realizarii unui traseu deosebit,implinirea dedusa din insasi faptul ca singura entitate cu adevarat perpetuata si intradevar inspirata,ramane natura propiului suflet.Nu judecati ceea ce nu intelegeti si pe cei ce isi risca viata pentru niste idealuri mai inalte,decat gandirea dogmatica a unui om,ce se complace in rigori batute in niste cuie peste care apa timpului a trecut de prea multe ori.Imi pare bine sa va spun,draga domnule,ca nici un om nu este la fel cu celalalt,nu suntem facuti dupa aceeasi matrita,ar fi prea monoton,in consecinta regulile stricte rareori se aplica in cazul unei subiectivitati atat de adanca,precum cea atribuita caracterului si indentitatii umane.Sa fi cu capul in nori si cu picioarele pe pamant,sa nu incetezi niciodata sa visezi,dar intotdeauna sau fii constient de realitatea in care traiesti,si mereu sa poti spune "Inca un pas,intotdeauna mai pot face un pas",asta inseamna sa traiesti cu adevarat.Carari insorite.

Lenti,tot respectul,multumesc pentru sustinere si aprecieri,numai bine.

As vrea deasemenea sa trag o mica concluzie.Eu sustin ca pentru a stinge un mare incediu,trebuie sa arunci cu o cantitatea enorma de apa peste acel foc,iar daca vei continua sa alimentezi acel incediu cu ajutorul unui eventual combustibil,nu vei face decat sa arda mai puternic,si fiecare dintre noi stie ce inseamna un foc mistuitor,seamana ura si dsitrugere,asea ca haideti sa tragem singuri concluzile,deoarece nici unul dintre noi nu mai suntem copii...


Luni, 12 martie 2007 - 20:51  

mihai.telemark
mihai.telema..
Rucsac
 
31
:-)))


Luni, 12 martie 2007 - 22:08  

ariciosu
ariciosu

 
32
Felicitari baieti!

Mihai, stii ca te simpatizez si ca imi iesti drag, dar in cazul de fatza esti usor neconstructiv Carpati.org

Intrebare prieteneasca: din descrierea facuta la profil reiese ca activitatea ta este legata de schi-alpinism, telemark, etc...totusi...cv-ul tau alpin contine vreo linie (sau mai multe) legate de parcurgerea de trasee de alpinism (clasic) in conditii de iarna, sau...vara?

Stiu alpinisti seriosi cu trasee facute iarna prin marii pereti ai costilei, care s-au intors iarna la refugiu desfigurati de frica, si profund marcati, din trasee de gradul 3.

Te intreb pentru ca nu stiu si vreau sa aflu.
In caz ca nu ai inghetat prea mult prin regrupari, comentariile tale legate de cat de simpla este o plimbare iarna pe gradul 3 sunt hazardate.

Sper sa nu te supere interventia mea.
Cu prietenie,

Matei Laudoniu









Miercuri, 14 martie 2007 - 23:18  

ariciosu
ariciosu

 
33
In legatura cu riscul de avalansa..si aici sigur o sa-mi sari in cap cum ca nu am dreptate...VA FI MARE PANA IN IULIE-AUGUST CAND VA RAMANE O PATA DE ZAPADA MURDARA SI PLINA DE NOROI PE VALEA TIGANESTI.

Am dreptate? ...prevad ca nu Carpati.org

Numai bine,

Matei




Miercuri, 14 martie 2007 - 23:28  

odie
odie

 
34
Foarte mijto tura, comentariile de asemenea, constructive (unele) iar unele... "made in romania" (vezi comentariile semnate mihai.telemark, unde ironia, vanitatea si dispretul sunt la ele acasa). Nici nu ma mai enerveaza, doar zambesc amar, am obosit sa ma enervez la reactii de genul. Se pare ca unii oameni nu invata niciodata... Am intrat pe site sa-mi mai delectez si eu ochii (pacat ca e doar un monitor) si vad mancarimea asta intr-un cerc in care nu ar trebui sa existe! Te duci pe munte ca-ti place, nu te duci doar ca sa ai cu ce te lauda! Dar de ce spun eu toate astea pentru ca unii raman batuti in cap. Si nici nu pot sa-i schimb in vreun fel... Cred ca nimeni nu poate sa faca lucrul asta, doar ei sunt cei care ar trebui sa reflecteze mai mult... In fine...

Dorine, buna treaba, ii salut si pe ceilalti membri ai echipei si la mai multe ture cu succes! Pentru carcotasi, exista o vorba spirituala: "ciocul mic si joc de glezne".
@ mihai.telemark: baga si tu un anunt la mica publicitate: "schimb sarcasm balcanic pe sfat competent si obiectiv".

Bafta! Salutari si tuturor cititorilor siteului, care au ochi sa priveasca frumosul... "Copilul este cel care te ia de mana si te-nvata sa privesti" Antoine de Saint-Exupery.


Joi, 15 martie 2007 - 17:09  

mihai.telemark
mihai.telema..
Rucsac
 
35
Charmoz-Grepon, NNE de l'M (solo), culoarul în Y Aig d'Argentiere, traversare Domes de Miage, creasta Mettrier - Domes de Miage (solo), traversare Tré-la-Tâte Tondu, Mont Blanc ( de vreo 10 ori, inclusiv cu schiurile ), pilastrul sud direct Platé, triunghiul din Mont Blanc du Tacul - stânga, Tour Ronde - culoarul Gervasuti, fata nordica Dome du Gouter ( prima coborâre în telemark - 7 iulie 1987 ), culoarul de la Selle - sub Tête Rousse - cu schiurile de fond, una dintre primele tentative de traversare a Alpilor cu schiurile de fond - 1/2 realizata Les Contamines Montjoie - Ceillac, traversarea de la nord la sud o Norvegiei, Bardufoss - Finse, aprilie-mai 1981. Ajunge, sau mai trebuie ?


Joi, 15 martie 2007 - 20:50  

mihai.telemark
mihai.telema..
Rucsac
 
36
INTERVALUL 15.03.2007 ora 20 - 16.03.2007 ora 20:
ESTIMAREA RISCULUI DE AVALANSA:

risc insemnat (3): in Bucegi la peste 1800m

Pentru restul perioadei, adica pâna în vara, se poate consulta regulat buletinul nivo-meteorologic aici pe Carpati. Nu uita, Matei, ca nu sunt previzionist, asa ca nu ma pot pronunta nici cum în privinta subiectului pe care l-ai abordat :-)). Fara nici o suparare, bine înteles !



Joi, 15 martie 2007 - 21:01  

odie
odie

 
37
Asa, iar noi, cu ochii ca Mowgli hipnotizat de Kaa: Oaaaa! Aplauze! Master!


Joi, 15 martie 2007 - 21:01  

cezar
cezar

 
38
La cele zise de Mihai T....., mai adug o carticica bine documentata si la obiect despre AVALANSE...
Certi-o ca merita!!!


Joi, 15 martie 2007 - 22:55  

ariciosu
ariciosu

 
39
Mihai,

Realizarile tale sunt apreciabile, jos palaria, dar, repet, sunt legate de schi-alpinism. Sa nu confundam schi-alpinismul cu parcurgerea in anotimpul cu zapada al crestelor de gradul 3. Totusi...nu cred ca schiezi prin peretii pe unde altii trag sforile in sus...

Daca ai tras sforile dupa tine prin pereti, incaltat in bocanci si dardaind prin regrupari, atunci ai dreptul ca consideri Picatura o treaba banala (cum de altfel si este, in contexul nivelului la care a ajuns alpinismul chiar si in Romania).

Daca nu, atunci te bagi intr-o zona pe care nu o controlezi.

Respecte,
Matei




Joi, 15 martie 2007 - 23:27  

mihai.telemark
mihai.telema..
Rucsac
 
40
Inseamna ca ai citit-o Cezare, nu ? Cand am sa revin in tara, mi-ar face placere sa-tu scriu o dedicatie. Ce zici ?


Joi, 15 martie 2007 - 23:27  

mihai.telemark
mihai.telema..
Rucsac
 
41
In atentia lui Odie : scuze, dar in graba, am omis il lista de mai sus, urmatoarele : Apuseni, Cindrel Lotrului, Parang, Fagarasi, Bucegi, Piatre Craiului, Obicinele Bucovinei, Kantzel, Piatra Mare, Cozia, Greweln ( nu ai de unde sa stii acest loc, e la Medias ), Ciuperca de la Oradea, niste dilme prin Danemarca, samd. :-)


Vineri, 16 martie 2007 - 00:24  

lenti
lenti

 
42
...esti bun Domnule, esti bun...dar nu esti cautat!


Vineri, 16 martie 2007 - 07:49  

djdmx
djdmx

 
43
Chiar mi-a placut traseul vostru Carpati.org vreau sa merg shi eu akolo Carpati.org


Vineri, 30 martie 2007 - 23:49  

milo
milo
Caraba
 
44
superb traseu! felicitari pentru tura si jurnal, deja visez.
restul nu conteaza.
la cat mai multe zile pe munte!


Duminică, 7 septembrie 2008 - 12:14  

ad078
ad078
(admin)

 
45
Salut, computerul tau nu are nimic, imaginile au fost "pierdute" in urma unei "defectiuni tehnice" a site-ului. Nu ramane de facut decat ca fiecare utilizator sa urce iar pozele.


Marți, 22 decembrie 2009 - 09:23  


 




Trebuie sa te autentifici pentru a putea adauga un comentariu

 
0,0788 secunde

Deblocari usi Bucuresti | GetaMap.org | Maps from all over the world | ro | fr | es | de | Calculator distante
ViewWeather.com - A new way to view the weather | nl.ViewWeather.com | sv.ViewWeather.com
Regulament carpati.org
© copyright (2004 - 2024) www.carpati.org