Prezentare
Muntii Vrancei se incadreaza laturii externe a grupei de Curbura, apartinand Carpatilor Orientali, in cuprinsul careia, laolalta cu muntii Bretcului si muntii Buzaului, alcatuiesc sectorul estic. Acesta este marginit de depresiunea intramontana a Brasovului, la nord, de Subcarpatii Curburii, la est, si de valea carpatica a Buzaului, la sud-vest.
Spre est, teritoriul montan vine in contact cu depresiunea Vrancei, de-a lungul unei limite transante marcata de localitatile Soveja, la nord, pe valea Susitei, Tulnici-pe Putna, Nereju-pe Zabala, si Vintileasca, la sud, pe Ramnicu Sarat.
La nord-vest sunt marginiti de marea depresiune a Brasovului, reprezentata in acest sector prin compartimentul sau nord-estic, Targu Secuiesc.
In partea noedica, limita muntilor Vrancei este trasata in mod obisnuit in lungul vaii Oituzului, incluzandu-se acestora si culmile coborate ale Magurii Casin-1165 m.
Sub raport administrativ-teritorial, zona apartine judetelor Vrancea-cea mai mare parte, Bacau-sectorul nordic, Buzau-marginea de sud-vest si Covasna-latura nord-vestica, avand o suprafata de aproximativ 1500 kmp.
Muntii Vrancei au inaltimi mai mari de 1100 m, culminand la 1785 m in vf.Goru. Acest nivel este dominat de numeroase varfuri care se apropie sau depasesc cu putin 1600 m, cele mai inalte trecand de 1700 m altitudine: vf.Lacauti-1777 m, Arisoara-1725 m, Giurgiu-1721 m.
Data actualizarii: 01.06.2014