Hidrografie
Ariesul strabate muntii Trascau de la vest spre est, formand un semicerc cu cocoasa indreptata spre nord. In bazinul superior, el se aduna din doua
paraie, Ariesul Mare si Ariesul Mic, amandoua izvorand de sub varful Curcubata Mare, 1849m, cel mai inalt varf din muntii Bihor. Dupa unirea acestora, in dreptul localitatii Mihoiesti, Ariesul ajunge la Campeni. Isi sporeste apele cu Posaga, care vine din partea stanga a Trascaului,care la randul lui are doi afluenti-Incesti si Sagagea. Tot de pe partea stanga avem raul Ocolis si Ocolisel.
Cu putin inainte de intrarea in comuna Buru, in Aries se varsa, venind din versantul stang, cel mai mare afluent al lui, raul Iara, care izvoraste de sub varful Muntelui Mare si care isi sporeste unda cu aportul paraielor Ierta, Soimul si Sarulesti. Aval de la cabana Buru, la 550m, se gaseste defileul foarte spectaculos si salbatic al paraului Berchis sau Borzesti. Tot in dreptul localitatii Buru se varsa in Aries raul Remetea.
Ariesul, scapat din stransoarea muntelui, iese la larg, in campie, unde, inainte de a strabate municipiul Turda, primeste apa raului Hasdatele, valea constructor
al Cheilor Turzii. Raul Hasdate se intinde pe o distanta de 31 km si o suprafata de 215kmp. Isi imbogateste apele cu ajutorul mai multor paraie, venite din versantul stang si drept.din cel stang se aduna vaile Salicea, Ciurila, Saliste, Micusu si Negoteasa, iar din cel drept paraiele Hasmas, Schiopi, Valea Mare si Valea dupa Deal. La iesirea din Chei, Hasdate isi schimba directia de curgere si se indreapta spre sud, catre satul Cornesti, unde se varsa in Aries.
Dincolo de confluenta cu valea Hasdate, Ariesul mai primeste din imprejurimile Cheilor Turzii doua paraie: Pordeiul si Sandulesti. In municipiul Turda, in Aries isi varsa apele Calda Mare, unita cu paraul Racilor.
In vecinatatea Cheilor Turzii se evidentiaza existenta unor lacuri, unele naturale si altele antropice. In randul lacurilor naturale, mentionam lacul de la Cheia Turda, cantonat in gipsurile miocene. Din categoria lacurilor antropice fac parte lacurile din jurul localitatii Turda, formate prin prabusirea tavanelor vechilor exploatari de sare. Dintre ele, lacul Roman este cel mai mare.
Data actualizarii: 01.06.2014