Flora
In perimetrul rezervatiei naturale complexe Cheile Turzii apar si sunt ocrotite o multime de specii vegetale, intre ele multe fiind raritati floristice.
In Cheile Turzii vegetatia lemnoasa, care in alte zone geografice se distribuie in functie de altitudine, se dezvolta intercalat, astfel: esente specifice
marilor altitudini vor fi intalnite aici crescand laolalta cu specii caracteristice dealurilor si campiilor.
Culmea Petresti se situeaza la nivelul de crestere al gorunului (Quercus petraea), el amestecandu-se in acest loc cu fagul (Fagus silvatica). Pe malul drept al vaii Hasdate, in padurea Mischiului, gorunul alterneaza cu carpenul (Carpenus betulus), pe langa care mai traiesc fagul, teiul (Tilia Cordata), cornul (Cornus mas) si sangerul (Cornus sanquinea) cu fructe albastrui si frunzele ce se inrosesc cand vine toamna. Acestor copaci li se mai asociaza macesul (Rosa canina) si paducelul (Crataegnus monogyna).
Pozitia privilegiata a Cheilor Turzii, cu orientare generala nord-vest-sud-est, aparata de fronturile atmosferice reci din nord si aerul foarte uscat din sud, a favorizat dezvoltarea si pastrarea unor specii de plante intalnite foarte rar chiar si in alte parti ale continentului nostru: usturoiul salbatic (Allium obliqum), mararul pasaresc (Ferrula sadleriana), o umbelifera care creste numai in Campia Panonica.
Ceea ce a facut ca zona Cheilor Turzii sa fie proclamata si rezervatie botanica este prezenta unor plante endemice, ce nu cresc decat aici: o specie de omag (Aconitum callibotryon fissurae), cu flori albastre, planta otravitoare, delicatul stanjenel (Iris gurtleri), o specie de fetica (Valerianella zoltani), teposul spin zbarlit, vulturica (Hieracium substellatum tordanum). Cu ele coabiteaza si cateva specii endemice carpatine, cum sunt: garofita alba (Dianthus spiculifolius), tamaioara (Viola jooi), saponelul.
Data actualizarii: 01.06.2014