Clima
Teritoriul muntilor Trascau, se incadreaza in sectorul cu clima temperat-continentala moderata. Partea vestica a acestui teritoriu apartine domeniului climatic al muntilor cu altitudini medii, acoperiti cu paduri, iar partea estica-domeniului climatic specific Podisului Transilvaniei. Pe latura de est se indivisualizeaza nuanta topoclimatica de versanti adapostiti, cu frecvente efecte fohnale; acestea sunt determinate de circulatia maselor
de aer dinspre vest, dupa ce depasesc creasta principala a masivului Bihor si coboara spre zona depresionara Turda-Campia Turzii. Efectul de fohn aduce dupa sine incalzirea aerului si scaderea apreciabila a cantitatilor de precipitatii.
Temperatura prezinta o mare nuantare de la vest catre est, datorita conditiilor specifice ale reliefului local. Media anuala variaza de la mai puti de 2 gradeC pana la peste 8 gradeC, putand atinge si valori de 8-9 gradeC. Radiatia solara globala insumeaza valori medii anuale de 110-115 kcal/cm. Iarna se mentine cel putin patru luni pe an, in perioada decembrie-martie, cu geruri deosebite in lunile ianuarie-februarie. Racirile excesive din timpul iernii sunt datorate inversiunilor de temperatura, care constituie o trasatura evidenta pentru zonele depresionare.
Nebulozitatea este mai accentuata in zonele
mai inalte, cam de 6,1 zecimi si de 5,7 in zonele depresionare. Cea mai noroasa luna in zonele montane este mai, iar in zonele depresionare este decembrie.
Umiditatea in Cheile Turzii se mentine destul de ridicata, chiar si in circumstantele unor precipitatii sarace, si aceasta din cauza morfologiei specifice, cu pereti inalti si deschideri inguste intre versanti. Repartitia precipitatiilor este inegala, in functie de fenomenul de fohnizare a aerului descendent din Bihor. Repartitia lunara a precipitatiilor, care ating maximul in luna iunie si minimul in februarie confirma tipul de regim caracteristic transilvanean in Cheile Turzii.
Cantitatile medii ale lunii februarie sunt cuprinse intre 20 si 60 mm, aceasta fiind o luna saraca in precipitatii, mai ales in partea de est; in luna iulie, luna cea mai calduroasa, cantitatile medii se inscriu intre 70 si 110 mm, celelalte luni avand valori intermediare. Ninsorile se manifesta intre 40 si 80 zile pe an in perimetrul montan si 25-35 zile in zonele depresionare. Stratul de zapada persista in Cheile Turzii intre 65-100 zile, de la sfarsitul lunii noiembrie pana la jumatatea lui martie.
Vanturile au o circulatie specific zonala, cea mai mare frecventa o au vanturile dinspre nord-vest si dinspre vest. In perioada calda a anului se evidentiaza si frecventa brizelor.
Data actualizarii: 01.06.2014