Prezentare
Tarcu-Muntele Mic ocupa regiunea de nord-vest a Carpatilor Meridionali. Suprafata este asemenea unui triunghi dreptunghic, cu catetele aproape egale, spre vaile Timisului si Bistrei, si cu ipotenuza formata din cele doua vai cu directii opuse, raul Rece si raul Ses, continuat de raul Mare.
Limita acestui masiv, catre culoarele depresionare, poate fi urmarita aproximativ de aliniamentul localitatilor Rusca, Fenes, Ilova, Varciorova, Borlova, Var, Magura, Marga si Clopotiva. In partea de sud-est , muntii Tarcu se opresc la Raul Rece, Raul Ses si Raul Mare, care ii despart de muntii Cernei, Godeanu si Retezat.
Masivul Tarcu, cuprins intre cursul superior al Raului Rece, Scheiu si Suculetu, Sucu superior si Raul Lung. Cele mai mari inaltimi sunt proeminentele platformei ce niveleaza masivul, si anume vf.Tarcu - 2190m, vf.Bodea - 2169m, vf.Caleanu - 2190m. In jurul
platoului sunt caldarile glaciare Groapa Caleanului si Caldarea Suculetului, in nord, Seiul si Caldarea Izvorului, la sud-est, Mutatoarea, Groapa, Oboroace si Gropita, in vest.
Masivul Muntele Mic are o pozitie laterala fata de culmea pricipala a muntilor Tarcu si este cuprins intre Bistra Marului, Sucu, Bratonia si izvoarele Sebesului Mare. In partea de vest, pante repezi domina culmile scunde, indreptate spre depresiunea Caransebes. Crestetul sau usor bombat, rest al suprafetei de netezire Borascu, atinge inaltimea de 1802m. Datorita altitudinii sale mai reduse, Muntele Mic este impadurit in cea mai mare parte. Legatura cu muntii Tarcu se face prin Culmea Jigorei. Spre depresiunile Caransebes si Bistra relieful muntos scade in inaltime, constituind treapta mijlocie si joasa a muntilor Tarcu, si prezentand culmi rotunjite si impadurite.
Data actualizarii: 01.06.2014