Prezentare
Muntii Tarcau fac parte din asa-numita subunitate a muntilor Flisului, de pe latura estica, mai coborata, a grupei centrale din Carpatii Orientali. Ei sunt clar delimitati de regiunile montane vecine prin vai importante, astfel, in nord, valea Bicazului, dupa ce scapa din incorsetarea cheilor si pana la localitatea Bicaz,
ii separa de culmile muntoase periferice ale masivului Ceahlau, iar apoi valea larga a Bistritei ii delimiteaza, pana la Piatra Neamt, de muntii Stanisoarei.
La vest, tot doua vai, a Damucului, pe o lungime de circa 20 km, si Valea Rece, principal afluent al Trotusului in cursul superior, separa muntii Tarcau de regiunea montana a Hasmasului.
Limita sudica este data de valea Trotusului, veche cale de legatura intre Moldova si Transilvania.
In est, pe aliniamentul localitatilor Piatra Neamt-Solont-Moinesti, muntii Trascau vin in contact cu dealurile subcarpatice, mai coborate, ale depresiunilor Bistrita si Tazlau, pe care le domina printr-un abrupt de 200-300 m.
Regiunea montana a Tarcaului se extinde pe teritoriul a doua judete-in extremitatea de sud-vest a judetului Neamt si in partea de nord-vest a judetului Bacau-avand lungimea maxima in zona axiala, de-a lungul vailor Tarcaului si Asaului, de aproximativ 65 km si o latime medie de 40 km. Prin suprafata sa, de circaa 1810 kmp, depaseste cu mult suprafata bazinului hidrografic al raului de la care si-a primit numele.
Data actualizarii: 01.06.2014