Atentie! Nu toate descrierile cuprinse în ghid au fost actualizate. Unele dintre acestea pot contine greseli. Înainte de a efectua o drumetie în zona, va rugam sa contactati reprezentantii locali ai Serviciului Salvamont, pentru detalii.
De asemenea, daca la întoarcerea din tura puteti furniza informatii actuale despre trasee, cabane sau refugii (inclusiv fotografii cu preturi, numere de telefon etc.), va rugam sa le transmiteti prin e-mail (carpati AT carpati PUNCT org), în vederea actualizarii informatiilor din Ghid. Astfel, veti reusi sa ajutati alte persoane, iar voi, la rândul vostru, veti putea beneficia de informatiile transmise de catre alti membri.
Ghid montan Muntii Stanisoarei - Munceii Neamtului
Prezentare
Munții Stânișoarei sunt așezați în nord-estul României la exteriorul arcului Carpaților Orientali, având o direcție generală nord-vest sud-est cale de aproximativ 60 de km și ocupă o suprafață de peste 2100 km² ceea ce reprezintă circa 4% din întreaga arie a lanțului muntos oriental. Administrativ sunt așezați pe teritoriul a două județe, Neamț respectiv Suceava.
Principalele limite geografice sunt date de văile unor râuri. Astfel limita
nord-vestică este dată de culoarul Valea Puzdrea - Depresiunea Ostra cu valea pârâului Brăteasa - valea Suha.
După alte opinii, aliniamentul nord-vestic începe de la Chiril pe valea pârâului omonim, pentru a se continua prin Curmătura Prislop spre văile Hogea și Gemenea până la Stulpicani și mai departe pe valea Suha.
Spre nord-est, se învecinează - parțial cu Râul Moldova, la est cu Depresiunea Neamțului - situată pe terasa Râului Ozana, la nivelul grupei sudice cu Depresiunea Cracău-Bistrița și la vest și sud cu Rîul Bistrița.
Pricipalii vecini sunt în partea de nord Obcinele Bucovinei (limita sudică a acestora - respectiv Obcina Voronețului) si Masivul Rarău, la est Subcarpații Moldovei, în sud dincolo de valea Bistriței - Munții Tarcăului și la vest Munții Bistriței și Masivul Ceahlău.
Diviziuni:
- Munții Suhei, cuprinși între limita nordică aflată pe axa văilor Puzdrea - Pasul Tarnița - Brăteasa și ce sudică aflată pe cea a văilor Sabasa - Pasul Stânișoara - Suha Mare
- Munții Sabasei, cuprinși între trecătorile Stânișoara și Petru Vodă - reprezintă grupa centrală și au cele mai mari înalțimi
- Munții Neamțului, cuprinși între axa văilor Largu - Pasul Petru Vodă - Ozana și Valea Bistriței.
Data actualizarii: 25.05.2014