Skin Classic Skin White Skin Black & Whilte Skin Default Adauga la Favorite (In contul carpati.org)
Cautare:

Calendar

Martie 2023
LMMJVSD
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Aprilie 2023
LMMJVSD
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Online

Vremea
Varful Gargalau
Muntii Rodnei
Atentie! Nu toate descrierile cuprinse în ghid au fost actualizate. Unele dintre acestea pot contine greseli. Înainte de a efectua o drumetie în zona, va rugam sa contactati reprezentantii locali ai Serviciului Salvamont, pentru detalii.

De asemenea, daca la întoarcerea din tura puteti furniza informatii actuale despre trasee, cabane sau refugii (inclusiv fotografii cu preturi, numere de telefon etc.), va rugam sa le transmiteti prin e-mail (carpati AT carpati PUNCT org), în vederea actualizarii informatiilor din Ghid. Astfel, veti reusi sa ajutati alte persoane, iar voi, la rândul vostru, veti putea beneficia de informatiile transmise de catre alti membri.

Ghid montan Muntii Rodnei

Geologie

Muntii Rodnei se remarca prin inaltime si masivitate, asemeni Muntilor Fagaras, caracteristici determinate in primul rand de constructia geologica fiind cea mai proeminenta unitate muntoasa din Carpatii Rasariteni. Ca și restul catenei carpatice, Munții Rodnei s-au înălțat în perioada marilor cutări ale scoarței pămîntului, în era secundară, pătrunzînd ca un pinten lat spre V, între Depresiunea Bîrgaelor și cea a Maramureșului. Alcătuirea și aspectul orografic al masivului au cunoscut, după aceea, modificări continue, frămîntările de mai tîrziu ale scoarței și acțiunea agenților fizici, aducînd și ele însemnate prefaceri în înfățișarea pe care Munții Rodnei o căpătaseră încă din prima fază de orogeneză. In terțiar (miocen) s-au produs, de exemplu, deplasările de strate care, Între altele, au dat naștere faliilor din sudul și nordul masivului; adînca ruptură din N (falia Dragoș Vodă) a imprimat Munților Rodnei caracterul de horst, hotărîtor pentru aspectul sălbatic al versantului în cauză.


În linii mari, relieful actual al Munților Rodnei a fost modelat în pliocen și cuaternar. Fundamentul masivului este alcătuit din șisturi cristaline de epizonă, iar cuvertura este formată în mare parte tot din șisturi cristaline (mezozonale, de data aceasta). Toate aceste șisturi (fundament și cuvertură) sînt străbătute de diorite, gnaisuri, granițe etc.


O mare varietate de roci prezintă cuvertura, mai ales În zonele vestice și sudice ale masivului,

unde rocile eruptive mai noi (dacite, andezite etc.) sînt însoțite de roci sedimentare (marne, gresii, calcare etc.): în zona Inăului întîlnim importante masive de parasnaisuri, micașisturi și cloroșisturi. Merită a fi menționate conglomeratele cu cuarț alb și gresiile calcaroase din V (Piatra cea Oneroasă), calcarele numulitice și recifale (Fundul Izei și Izvorul Bătrîna), șisturile argilo și marno-calcaroase (Valea Carelor și valea Sălăuța, către Romuli).


Prezența rocilor eruptive noi este atestată de numeroasele „măguri" pe care le întîlnim atît de des în lungul faliei sudice (valea superioară a Someșului Mare) și care imprimă peisajului din această parte a Munților Rodnei un caracter aparte.


De un farmec deosebit - elemente de mare atracție turistică - sînt și celelalte vestigii ale acțiunii ghețarilor din Munții Rodnei. Este vorba de numeroase lacuri glaciare, iezere sau „ochiuri de mare", risipite în căldările superioare ale masivului. Dintre ele, iezerele Buhăescului (lacuri de vale) și tăul Lala Mare (lac de Zănoaga) sînt cele a căror înfățișare este mai plină de poezie și de frumusețe.



Data actualizarii: 20.05.2014



Ghid montan

Trasee

Cazare

Harti

Fotografii / Poze

Stiri

Jurnale

Salvamont
 
0,0318 secunde

GetaMap.org | Maps from all over the world | ro | fr | es | de | Calculator distante
ViewWeather.com - A new way to view the weather | nl.ViewWeather.com | sv.ViewWeather.com
Regulament carpati.org
© copyright (2004 - 2023) www.carpati.org