Fauna
Sălbăticiunile care trăiesc în Munții Rodnei sînt destul de numeroase; între acestea, ursul este un soi de „vedetă" a masivului. Nu lipsesc nici lupul, fiară sîngeroasă, și nici vulpea vicleană și mare nimicitoare a puietului vietăților mai mărunte. Mistrețul trăiește mai ales în făget, iar pisica sălbatică, dihorul și vidra fac parte dintre animalele care însuflețesc desișul pădurilor și malurilor apelor.
Dacă cerbul este destul de răspîndit în Munții Rodnei, capra neagră a dispărut cu desăvîrșire, atît din cauza primului război mondial, cît și a braconajului practicat în trecut fără menajamente. Pentru repopularea munților Rodnei cu capre negre s-au întreprins (începînd din anul 1964) o serie de acțiuni ce se speră a fi încununate de succes., preconizîndu-se ca în 10-15 ani efectivul de capre negre din Munții Rodnei sa se ridice la circa 150 de exemplare. Notăm astfel existența unui țarc (16 hectare) amenajat în rezervația naturală „Pietrosul Mare" în care, sub îngrijirea paznicilor de specialitate trăiesc iezii de capră neagră prinși în ultimii doi ani în Retezat.
După acomodarea cu noul lor mediu de viață, iezii aceștia, cît și cei ce vor fi aduși aici în viitor, vor fi puși în libertate pentru a spori, și din punct de vedere faunistic, comoara de pitoresc a Munților Rodnei.
Intre păsările ce trăiesc în masiv, cocoșul de mesteacăn (Lyrurus tetrix) și pajurile sînt adevărate podoabe ale Munților Rodnei; primul nu se întîlnește în masivii limitrofi. Zavoaiele si luncile raurilor adapostesc pasari ce incanta auzul si vazul: cucul, ciocarlia, mierla, pupaza, cotofana, barza, randunica, vrabia.
In undele repezi ale pîraielor Rodnei, ca și în apele reci ale „ochiurilor de mare", adăpostite în fundul Zănoagelor glaciare, săgetează numeroși păstrăvi, iar Vișăul este unul dintre cele două rîuri din țară (Vișău și Bistrița) în care mai trăiește lostrița. Raurile contin o mare varietate de pesti: clean, mreana, scobar, stiuca, biban si pastrav.
Data actualizarii: 20.05.2014