Clima
Clima este continental-moderata, cu diferentieri in functie de relief. Climatul caracteristic Munților Rodnei este cel al munților înalți. Situarea masivului într-o zonă în care latitudinea variază între 47 și 48 grade, orientarea crestei principale și direcțiile culmilor secundare, cît și diferențele mari de altitudine fac ca topoclimatul Munților Rodnei sa poată fi considerat drept „subpolar" (climă aspră, umedă, vînturi persistente etc.).
Volumul precipitațiilor este ridicat: peste l 200 mm anual. Cele mai multe ploi cad aici în perioada mai-iulie; golul alpin din imediata apropiere a piscurilor înalte primește o cantitate redusă de precipitații sub formă de ploaie, dar se îmbracă în groase cojoace de omăt în timpul iernii.
Abundența zăpezilor și persistența lor pe înălțimi, dincolo de limitele clasice ale iernii (pînă către sfîrșitul lunii iulie), favorizează mult practicarea sporturilor de iarnă. De asemenea, nu rareori, drumețul poate fi șfichiuit, în plină vară și pe culme, de lapovițe reci sau de ninsori capricioase.
Temperaturile medii înregistrate în Munții Rodnei ating valori deosebite de cele semnalate în alte regiuni carpatice românești (0°C, media anuală; -9°C în ianuarie; 4 .. 10°C în iulie).
Vînturile predominante sînt cele ce suflă din NV și NE. Din unele observații făcute în masiv rezultă că direcția din care bat vînturile indică suficient de bine mersul vremii. Astfel, vînturile dinspre E prevestesc timp frumos; cele dinspre N și NE aduc vreme friguroasă, iar vînturile care suflă dinspre V sau de la SE aduc ploi abundente. Vînturile locale bat, dimineața, dinspre vale către vîrf; seara, ele suflă în direcția opusă.
Data actualizarii: 20.05.2014