Atentie! Nu toate descrierile cuprinse în ghid au fost actualizate. Unele dintre acestea pot contine greseli. Înainte de a efectua o drumetie în zona, va rugam sa contactati reprezentantii locali ai Serviciului Salvamont, pentru detalii.
De asemenea, daca la întoarcerea din tura puteti furniza informatii actuale despre trasee, cabane sau refugii (inclusiv fotografii cu preturi, numere de telefon etc.), va rugam sa le transmiteti prin e-mail (carpati AT carpati PUNCT org), în vederea actualizarii informatiilor din Ghid. Astfel, veti reusi sa ajutati alte persoane, iar voi, la rândul vostru, veti putea beneficia de informatiile transmise de catre alti membri.
Ghid montan Muntii Retezat
Clima
În Munții Retezat nu există stații meteorologice, clima fiind determinată prin interpolarea datelor obținute la stațiile meteo Parâng, Petroșani și Hunedoara.
Munții Retezat se caracterizează printr-o climă de munte, aspră și umedă. Temperatura medie anuală în zonele ce depășesc 2000 m este de -2 grade Celsius. Temperatura medie în iulie în zonele de peste 2000 m este de cca. +6 grade Celsius, iar temperatura medie în ianuarie în zonele de peste 2000m este de cca. -10 grade Celsius.Temperatura minimă coboară în ianuarie uneori până la -35 grade Celsius, mai ales în văile unde aerul rece stagnează vreme mai îndelungată. Temperatura maximă urcă în iulie până la 30 grade Celsius, mai ales în Retezatul calcaros.
Numărul zilelor cu îngheț este de cca. 250. În sezonul estival apare înghețul nocturn, sesizat lesne de turiștii care înnoptează în cort la o altitudine de peste 2000 m. Numărul de zile cu ninsoare poate depăși 80 anual în zonele de peste 1400 m altitudine. Durata stratului de zăpadă însumează anual peste 160 zile. Topirea zăpezii în zona alpină începe în luna mai, deși în iunie munții au încă întinse suprafețe de zăpadă, mai ales pe versanții nordici și pe văile umbrite.
Data actualizarii: 20.05.2014