Acces
Prin felul în care este așezat, masivul este accesibil din două direcții: Depresiunea Hațegului și Valea Jiului.
În Depresiune Hațegului se poate ajunge dinspre Deva, pe DN66 (Deva-Simeria-Hațeg) sau dinspre Caransebeș, pe DN68 (Caransebeș-Hațeg).
În Valea Jiului se ajunge dinspre Deva, pe DN66 (Deva-Simeria-Hațeg-Pui-Petroșani), sau dinspre Tg. Jiu, tot pe DN66 (Tg. Jiu-Filiași-Petroșani).
Din Hațeg și Petroșani există mai multe căi de acces în masiv.
Ca observație generală, în afară de Râușor, drumurile forestiere sau județene nemodernizate sunt inaccesibile auto iarna.
În afară de căile de acces descrise aici, mai există un drum forestier care urmează Râul Șes de la Gura Apei, însă a fost distrus de viitura din 1998 și sunt accesibili auto numai primii 5km. Drumul până la Cabana Metania este rupt în câteva locuri.
Transportul în comun este asigurat de firme private locale în zona Petroșani-Lupeni-Uricani-Câmpu lui Neag. De la Ohaba de Sub Piatră până la Cârnic transportul de persoane este asigurat de localnici din halta SNCFR.
Valea Jiului
În Valea Jiului se ajunge dinspre Deva, pe DN66 (Deva-Simeria-Hațeg-Pui-Petroșani), sau dinspre Tg. Jiu, tot pe DN66 (Tg. Jiu-Filiași-Petroșani). Din Petroșani există mai multe căi de acces în masiv.
Petroșani-Lupeni-Uricani-Câmpu lui Neag-Cheile Buții, pe DN66A până la Câmpu lui Neag (drum asfaltat), apoi pe drumul forestier (drum de pământ în stare bună).
Petroșani-Lupeni-Uricani-Câmpu lui Neag-Buta, pe DN66A până la Câmpu lui Neag (drum asfaltat), apoi pe drum forestier (drum de pământ în stare acceptabilă până în locul "La Beciuri", apoi drum forestier greu accesibil chiar și mașinilor de teren).
Petroșani-Lupeni-Uricani-Câmpu lui Neag-Câmpușel, pe DN66A (drum asfaltat până la Câmpu lui Neag, de unde drumul este în curs de modernizare până la Herculane).
Depresiunea Hațegului
În depresiune Hațegului se poate ajunge dinspre Deva, pe DN66 (Deva-Simeria-Hațeg) sau dinspre Caransebeș, pe DN68 (Caransebeș-Hațeg). Din Hațeg există mai multe căi de acces în masiv.
Hațeg-Totești-Ostrov-Ostrovu Mic-Brazi-Gura Zlata-Gura Apei-Rotunda-Poiana Pelegii, pe DN68 până la prima intersecție după Totești, pe DJ686A până la Gura Apei, apoi pe un drum forestier. Starea drumului este bună până la Brazi, de unde drumul este din plăci de beton, cu denivelări. De la Gura Apei până în Poiana Pelegii drumul forestier este accesibil.
Hațeg-Râu de Mori-Suseni (Cetatea de Colț, Mănăstirea Colț)-Râușor, drum județean până la Râușor. Drumul este asfaltat până dincolo de Suseni, iar între Suseni și Râușor este frecvent întreținut și în bună stare. Este accesibil auto tot timpul anului, cu excepția zilelor cu ninsoare puternică.
Hațeg (Petroșani)-Ohaba de Sub Piatră-Sălașu de Jos-Sălașu de Sus-Mălăiești-Nucșoara-Cârnic-Pietrele, pe E79 până la Ohaba de sub Piatră, drum județean până la Cârnic, apoi drum neamenajat. Drum asfaltat până la Nucșoara, apoi drum de pământ până la Cârnic. De la Cârnic la Pietrele este drum neamenajat, în stare proastă, pe care accesul auto este permis localnicilor cu proprietăți în parc (Romsilva, TCH/Hidroconstrucția, Poliția, Serviciul de salvare, Salvamont, cei care fac aprovizionarea, Administrația parcului și alte instituții cu drept de control, pe bază de delegație). Accesul auto pentru turiști este interzis prin regulament.
Hațeg-Pui-Râu Bărbat-Hobița-Baleia, pe E79 până la Pui, pe drum județean DJ667 până la Hobița, apoi pe drum forestier până la Baleia. Drum asfaltat până la Râu Bărbat, drum forestier dificil și lung (cam 2 ore de mers) până la Baleia. Este recomandabil accesul cu mașina de teren.
Hațeg-Pui-Râu Bărbat-Hobița-pe Râu Bărbat-Stâna de Râu, pe E79 până la Pui, pe drum județean DJ667 până la Hobița, apoi pe drumul forestier care urmărește Râul Bărbat până la Stâna de Râu. Drum asfaltat până la Râu Bărbat, drum forestier bun până la cca. 3km mai sus de intersecția cu Valea Murgușii, apoi drumul devine mai dificil.
Accesul pe calea ferată este posibil către Hațeg din Subcetate (gară, trenuri accelerate), Ohaba de Sub Piatră (haltă, tren personal) și Petroșani (gară, tren rapid sau accelerat). Calea ferată către Clopotiva este puțin circulată. Din Petroșani către Lupeni și Uricani trenurile circulă rar.
Data actualizarii: 20.05.2014