Hidrografie
Muntii Postavaru sunt drenati de o retea hidrografica densa, ale carei particularitati reflecta conditiile fizico-geologice in care s-a format. Cea mai mare parte aa paraielor apartine bazinului hidrografic al Oltului. Numai in sud-est valea Rasnoavei si o serie de afluenti mai scurti apartin bazinului Prahovei. Paraiele de pe latura estica-Valea Lunga, Varna, Valea Draga sunt tributare Timisului.
Cele care se scurg spre vest - Valea Joaderului, Valea Hotarului, Valea Cetatii, Valea Carbunari, Valea Poienii si Valea Cheii se varsa in Ghimbasel.Poaina Brasov este drenata de manunchiul de afluenti ai Vaii Poienii. Pe aceasta vale este situat un lac de baraj artificial folosit pentru agrement. Paraiele din nordul muntilor Postavaru se varsa in canalul
Timis-Ghimbasel,care traverseaza orasul
Brasov.
Paraiele afluente Timisului si cele care coboara din masivul Postavaru spre Poiana Brasov isi au obarsia in jurul altitudinii de 1600 m. Cursurile superioare sunt intermitente, au caracter torential, prezentand in profil longitudinal numeroase cascade si rupturi de panta. In portiunile in care strabat calcare sau stive mai joase de grohotisuri se pierd in subteran pentru a apare in aval sub forma unor izvoare puternice.
Pe paraiele din Postavaru cele mai mari debite sunt inregistrate primavara, in aprilie si la inceputul verii, fiind datorate in primul rand topirii zapezilor si ploilor de lunga durata care gasesc solul saturat de apa. Vara, in timpul ploilor torentiale, se pot forma viituri scurte, dar puternice, care pot ingreuna accesul pe traseele de pe irul vailor. La sfarsitul verii si toamna paraiele au debitele cele mai scazute datorita cantitatilor reduse de precipitatii.
Data actualizarii: 20.05.2014