Flora
In muntii Postavaru covorul vegetal este caracterizat printr-o mare diversitate, datorita etajarii pe verticala si varietatii conditiilor fizico-geografice. Padurile continua sa ocupe o pondere importanta desi, in unele sectoare, situate cu precadere in muntii Predealului si ai Poienii Brasov, locul lor a fost luat de pajisti secundare.
Fagetele, caracteristice etajului monatn inferior, ocupa suprafete relativ restranse in nordul muntilor
Postavaru si in vestul lor, pe versantul rasnovean. In patura ierbacee se gasesc numeroase plante cu flori: brebenei (Corudalis solida), viorele (Scilla bifolia), crucea voinicului (Hepatica transsilvanica), ciubotica cucului (Primula sp), floarea pastelui (Anemone nemorosa), nu-ma-uita (Myosotis silvestris) etc.
Cele mai intinse suprafete sunt ocupate de padurile de amestec alcatuite din brad (Abies alba), molid (Picea abies), fag (Fagus silvatica). Padurile de rasinoase (brad si molid) sunt situate la altitudini de peste 900 m, uneori chiar mai jos, pe versantii umbriti. Bradetele urca pana peste 1200-1300 m, patura lor ierbacee fiind formata din macrisul iepurelui (Oxalis acetosella) si diferite specii de ferigi.
Pajistile si fanetele de la poalele masivului, din muntii Predealului si cei ai Poienii Brasov au aspect placut datorita marii lor diversitati floristice. In componenta lor predomina paiusul rosu (Festuca rubra), iarba vantului (Agrostis tenuis) si teposica (Nardus stricta), dar se intalnesc si numeroase plante cu flori: margarete (Chrysantemum leucanthemum), clopotei (Campanula sp), gentiene (Gentiana sp.), branduse (Colchicum autumnale) etc.
Pe abrupturile stancoase din Postavaru se gasesc numeroase specii de plante de stancarie adaptate conditiilor mai vitrege din partea superioara a masivului. Spre varf, sunt intalnite smirdarul (Rhododendron kotschyi) si floarea de colt (Leontopodium alpinum), plante declarate monumente ale naturii.
Data actualizarii: 20.05.2014