Clima
Pozitia geografica a muntilor Postavaru in cadrul Carpatilor de Curbura, caracterizati printr-o mare diversitate a circulatiei maselor de aer, imprima trasaturi distincte elementelor climatice. In circulatia atmosferica se remarca intrepatrunderea maselor de aer mai umed din vest si nord-vest cu cele de nuanta continentala, din est. Elementele climatice se diferentiaza in primul rand in functie de altitudine(intre poale si varful cel mai inalt exista o diferenta de nivel de peste 1300m) si de caracteristicile suprafetei subiacente.
Culmea Postavarului este caracterizata prin temperaturi medii anuale cuprinse intre 0 si 2 gradeC. La nivelul Poienii Brasov si al muntilor Predealului situate la altitudini in jur de 1000m se inregistreaza temperaturi medii anuale de 4-6 gradeC. La poale, spre depresiunea Brasov, temperaturile medii anuale ajung la 6-8 gradeC. Pe culmile inalte, luna cea mai rece a anului este februarie, cu 6 si 8 grade, si ianuarie, -5 gradeC, la nivelul Poienii Brasov, Predealului si poalele muntelui. Iarna se produc frecvent inversiuni de temperatura, in depresiunea Brasov inregistrandu-se temperaturi mai scazute decat in rama montana inconjuratoare. In acest interval inaltimile muntoase de peste 1000 m se situeaza frecvent deasupra stratului de inversiune,
beneficiind de o luminozitate mai mare. Inversiunile de temperatura sunt insotite de persistenta mai indelungata a cetii pe fundul depresiunii. Adeseori, cand depresiunea Barsei este acoperita de ceata, in Poiana Brasov soarele straluceste din plin si aerul este mult mai cald. Scaderea temperaturii sub 0 gradeC este insotita de aparitia fenomenelor de inghet si de caderea precipitatiilor sub forma de lapovita si ninsoare. Primele ingheturi pot sa apara la inceputul lunii septembrie, iar ultimele s-au inregistrat chiar si in iunie. In partea superioara a muntelui iarna poate sa dureze 4-5 luni. Cele mai ridicate temperaturi medii lunare, intre 8 si 14 gradeC, se inregistreaza in iulie. La poalele muntelui, in Brasov, temperatura medie a lunii iulie este de 17,8 gradeC.
Cantitatile anuale de precipitatii sunt cuprinse intre 1100 mm in sectorul inalt al Postavarului si 700 mm la poale. Cele mai mari cantitati de precipitatii cad vara, in iunie(100-140 mm), iar cele mai reduse in septembrie si februarie.
In general, primavara si inceputul verii sunt perioadele cele mai ploioase. Desi primele ninsori se pot inregistra in unii ani din septembrie, stratul de zapada continuu se depune, de obicei, incepand cu luna octombrie. Stratul de zapada poate sa dureze pana la sfarsitul lunii martie la Brasov si pana la sfarsitul lunii aprilie in Predeal si Poiana Brasov. In partea inalta a Postavarului, zapezile se pot mentine circa 200 zile pe an.
Cele mai puternice vanturi se inregistreaza pe culme, directia lor dominanta fiind dinspre nord-vest si vest. La altitudini mai coborate directia si intensitatea vanturilor sunt influentate de conformatia reliefului. In lunile mai si iunie vanturile au cea mai mare frecventa si intensitate.
Data actualizarii: 20.05.2014