Hidrografie
Bazinul hidrografic al Muresului dreneaza pe o suprafata de 1452 kmp intreaga jumatate estica a muntilor Poiana Rusca. Principalele rauri colectoare din aceasta arie sunt Cerna, Streiul si Dobra.
Cerna este, dupa distanta pe care o parcurge prin
masiv, 65 km, si suprafata de colectare, 740 kmp, raul cel mai mare al masivului. Izvoraste de sub vf.Rusca, fiind cunoscut pana in amonte de localitatea Lunca Cernii sub denumirea de Valea Bordului. In aval de Lunca Cernii traverseaza Cheile Cernei, apoi sesul aluvial pe care se afla vetrele asezarilor Hasdau si Dobaca, pentru a ajunge, printr-o vale sapata adanc, in lacul de acumulare Cincis.
Streiul isi aduna apele din masiv prin cativa afluenti de pe stanga, situati intre localitatile Subcetate si Simeria. Lunca Streiului marcheaza limita estica a masivului. Din zona muntoasa primeste ape prin Valea Silvasului si Valea Galbena, vai accesibile pe drumuri forestiere si comunale.
Dobra-Batrana, dupa marime, 180 kmp suprafata drenata si 45 km lungime, este al doilea afluent al Muresului, care, pe intreaga sa lungime, curge prin muntii Poiana Rusca. Izvoraste din zona vf.Rusca. Ceilalti afluenti ai Muresului, care dreneaza partea de nord-est, nu depasesc 10 km lungime.
Bazinul hidrografic Bega colecteaza apele din partea de nord-vest a muntilor Poiana Rusca. In ordinea marimii, principalele bazine de drenare sunt cele ale vailor Bega Poienilor, Bega Luncanilor, Apa Gladnei si Sarazul.
Bega Poienilor se numeste bratul drept al vaii Bega, care curge prin localitatile Poieni, Crivina de Sus si Pietroasa.
Bega Luncanilor isi aduna apele din culmea Pades-Rusca, pentru a le purta spre zona de ses printr-o albie sinuoasa, adanc sapata in sisturi cristaline, calcare si dolomite.
Gladna este principalul afluent al raului Bega, care izvoraste din muntii Poiana Rusca.Cursul superior strabate zona muntoasa intre vf.Daia si localitatea Gladna Romana.
Sarazul, afluent mic al vaii Bega, curge prin localitatile Drinova, Juresti, Barna si Saceni, marcand limita dintre partea nord-vestica a zonei montane din Poiana Rusca si regiunea de dealuri din imprejurimile Lugojului.
Bistra marcheaza, prin lunca ei larga, limita sudica a muntilor Poiana Rusca. Afluentii Bistrei colecteaza toate apele din regiunea sudica a culmii principale Pades-Rusca. Valea Rusca, cu care conflueaza in dreptul localitatii Vaislova, este afluentul cel mai insemnat. Cursul superior al acestui afluent, amonte de centrul minier Ruschita, este cunoscut sub denumirea de Pades si izvoraste de sub vf.Padasel. Afluentii principali ai vaii Pades-Rusca sunt: Paraul cu Raci, Valea Morii, Miclaus, Soimul, Lozna.
Nadragul este valea principala dun partea de vest a muntilor Poiana Rusca. In cursul superior, bazinul de acumulare se largeste mult prin numeroase ramificatii. Colectoarele principale, Valea Cornetului si Valea Padesului, se unesc in dreptul localitatii Nadrag, pentru a forma apa Nadragului, care se indreapta, printr-un curs sinuos, spre Timis.
Data actualizarii: 20.05.2014