Skin Classic Skin White Skin Black & Whilte Skin Default Adauga la Favorite (In contul carpati.org)
Cautare:

Calendar

Aprilie 2025
LMMJVSD
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930

Mai 2025
LMMJVSD
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Online

Vremea
Varful Bora
Muntii Latoritei
Atentie! Nu toate descrierile cuprinse în ghid au fost actualizate. Unele dintre acestea pot contine greseli. Înainte de a efectua o drumetie în zona, va rugam sa contactati reprezentantii locali ai Serviciului Salvamont, pentru detalii.

De asemenea, daca la întoarcerea din tura puteti furniza informatii actuale despre trasee, cabane sau refugii (inclusiv fotografii cu preturi, numere de telefon etc.), va rugam sa le transmiteti prin e-mail (carpati AT carpati PUNCT org), în vederea actualizarii informatiilor din Ghid. Astfel, veti reusi sa ajutati alte persoane, iar voi, la rândul vostru, veti putea beneficia de informatiile transmise de catre alti membri.

Ghid montan Muntii Podu Calului

Clima

Masivul Podu Calului se gaseste sub influenta periodica a maselor de aer din NV si NE. Proprietatile acestora, desfasurarea si configuratia principalelor culmi, vai si depresiuni duc la aparitia unor deosebiri notabile in regimul parametrilor climatici atat pe verticala, cat si de la un sector la altul.

Mai sus de 1400m se individualizeaza un etaj al varfurilor si crestelor, in cea mai mare parte despadurite si puternic expuse. Aici, circa 5-6 luni pe an se semnaleaza valori medii termice negative, iar in restul lunilor valori pozitive, dar sub 10 gradeC; temperatura medie in lunile ianuarie si februarie oscileaza intre 7 si 8,4 gradeC.

Precipitatiile, care cad pe parcursul a 160-180 de zile dintr-un an si ating o medie anuala de 1000mm, inregistreaza frecventa cea mai ridicata in intervalul mai-iulie, cand au mai ales caracter de aversa. Cele mai putine precipitatii se inregistreaza in perioadele martie-aprilie si august-octombrie; zilele cu ninsoare sunt mai putine, circa 50, iar stratul de zapada se realizeaza indeosebi in intervalul decembrie-martie.

Vantul este puternic si extrem de violent iarna si la trecerea de la un sezon la altul. Orientarea principalelor culmi si a culoarelor de vale aproximativ NV-SE imprima maselor de aer o directie similara. Aceasta directie este subliniata, in special mai sus de limita padurii, de arborii razleti cu infatisare asimetrica datorita dezvoltarii coronamentului in partea opusa directiei din care bate vantul. Pot fi remarcati pe creasta Malaiei, culmea Penteleu-Vaforita etc. Vitezele mari ale vantului inregistrate in timpul furtunilor duc la doborarea copacilor izolati, expusi, iar cateodata chiar a unor portiuni de padure mai rara.


In perioada aprilie-iulie, dupa ploile care pot tine mai multe zile, timpul frumos revine cu 1-2 zile mai repede in Podu Calului, cu o zi in Penteleu decat pe creasta Malaiei.


Perioada optima de practicare a turismului este intre iulie si decembrie si indeosebi in lunile august-septembrie.

Sub altitudinea de 1400m se desfasoara etajul montan forestier, in cadrul caruia clima se caracterizeaza prin 3-5 luni reci si relativ umede si 7-9 luni temperate, din care martie, septembrie si octombrie sunt mai uscate, iar mai si iulie mai umede; iarna sunt frecvente inversiunile de temperatura in lungul culoarelor de vale si in depresiunile Intorsura Buzaului si Comandau. Versantii orientati spre sud, sud-est si sud-vest sunt mai uscati, au un potential termic pozitiv mai mare si inregistreaza un numar de zile cu zapada mai scazut. Pe cei cu expunere nordica, in defilee si pe vaile inguste, umiditatea este mai mare, stratul de zapada se mentine pana in luna mai, iar intervalul cu temperaturi negative este mai indelungat.

Data actualizarii: 08.05.2014




Ghid montan

Trasee

Cazare

Harti

Fotografii / Poze

Stiri

Jurnale

Salvamont
 
0,0354 secunde

Deblocari usi Bucuresti | GetaMap.org | Maps from all over the world | ro | fr | es | de | Calculator distante
ViewWeather.com - A new way to view the weather | nl.ViewWeather.com | sv.ViewWeather.com
Regulament carpati.org
© copyright (2004 - 2025) www.carpati.org