Prezentare
Munții Seș, cunoscuți local și ca Munții Rez sau Munții Plopiș, sunt o grupă montană a Munților Apuseni aparținând lanțului muntos al Carpaților Occidentali. Cel mai înalt vârf este Vârful Măgura Mare, cu 918 m.
Se întind în partea estică a județului Bihor (pe teritoriile administrative ale comunelor: Aușeu, Borod, Bratca, Brusturi, Derna, Lugașu de Jos, Popești, Suplacu de Barcău și Șinteu și pe cel al orașului Aleșd), în cea nord-vestică a
județului Cluj (pe teritoriul comunei Negreni) și în cea nord-vestică a județului Sălaj (pe teritoriile administrative ale comunelor: Hălmașd, Marca, Plopiș, Sâg și Valcău de Jos) și este străbătută de drumul național DN1H, care leagă orașul Aleșd de municipiul Zalău.
Infatisarea lor de ansamblu este aceia a unei culmi unitare si prelungi (cca 40 km lungime si 12-15 km latime) care incepe in zona defileului Crisului Repede la V de Ciucea si se desfasoara spre N-V, pierzand treptat din inaltime, pana pe aliniamentul localitatilor Derna - Voievozi - Borumlaca.
Delimitarea los se face cu usurinta, deoarece ei se prezinta sub forma unui horst, inconjurat de zone mai coborate cu aspect depresionar. Fundamentul geologic al muntilor Plopis il reprezinta cristalinul autohton al Muntilor Bihorului, acoperit partial de o cuvertura sedimentara constituita din sisturi argiloase cafenii cu intercalatii de marnocalcare, conglomerate si calcare dolomitice (Ciornei 1953, Krautner 1940). In dealurile piemontane care tivesc bordura muntilor Plopis, predominante sunt depozitele sedimentare mio-pliocenice, reprezentate prin conglomerate, marne, gresii si argile nisipoase.
Bibliografii:
* Gh. Coldea, Flora si vegetatia Muntilor Plopis (teza de doctorat), Cluj, 1972
Data actualizarii: 30.05.2014