Prezentare
Muntii Persani, care inchid la vest Tara Barsei, se prezinta ca o punte intre Carpatii Orientali, din care fac parte, si Carpatii Meridionali. Se intind pe o suprafata de circa 1000 kmp. Valea Sinca, continuata cu cea a Barsei, desparte la sud muntii Persani de masivele Fagaras si Piatra Craiului. La nord, par a fi o prelungire a muntilor Harghita,
de care ii desparte totusi aliniamentul ce porneste de la comuna Meresti, trece pe la sud de localitatea Lueta, peste vaile Varghisului si Cormosului, pana la confluenta acestuia din urma cu valea Fierarului. Limita lor estica se situeaza de-a lungul depresiunii Tarii Barsei(Culoarul Maierus), continuata cu cea a Baraoltului, iar cea vestica este data de catre depresiunile Tarii Oltului(Fagarasului) si Homoroadelor. Asezari ca Hoghiz, Fantana, Cuciulata, Comana de Sus, Venetia de Sus, Grid, Persani, Sinca Veche, plasate pe rama vestica, si Augustin, Ormenis, Apata, Maierus, Crizbav, de pe latura estica, subliniaza aceste limite.
Muntii Persani se caracterizeaza prin altitudini reduse, inaltimea medie este in jur de 800-1000m. Exista putine culmi:Magura Codlei-1292m, Vf.Cetii-1104m.
Persanii de sud se desfasoara intre vaile Sinca si Barsa, la sud, si depresiunea Vladeni, la nord, pe o lungime de 22 km si o latime de 12 km. Altitudinile sunt reduse, putand cita varfurile: Hoapecu-980 m, Ciuta-975 m, Cetatuiei-941 m, Frasinet-935 m, Stimbavului-922 m.
Persanii centrali reprezinta sectorul cel mai extins si mai unitar din acesti munti. Avand o lungime de 26 km si o latime de 12 km, ei sunt incadrati la sud de depresiunea Vladeni si la nord de valea Oltului. Masivitatea, altitudinea si
gradul de fragmentare ale acestora contureaza doua grupe:estica si vestica. Cea estica, mai inalta si mai impadurita, cu inaltimi de peste 1000 m:vf.Cetatii-1104 m, vf.Horezu-1055 m, Coasta Tiganului-1034 m, cea vestica, cu altitudini mai reduse, este formata din culmi si maguri despartite de vai adanci de 250-400 m, depresiuni stramte si sei mai inalte.
Persanii de nord constituie sectorul cel mai putin impunator, mai jos si mai divizat, cunoscut si sub numele de muntii Dugaului, dupa varful cel mai reprezentativ. Se extind pe o lungime de aproape 20 km si o latime de 10 km, intre valea Oltului la sud si o limita nordica care incepe la Meresti, trece la nord de Cheile Varghisului, indreptandu-se spre confluenta dintre raurile Cormos si valea Fierarului. Spre sud culmile au inaltimi reduse: vf.Paraul Fantanii-847 m, vf.Chingii-815 m, vf.Tipia Racosului-820 m, atingand 900-1000 m doar catre nord: vf.Ascuns-988 m, vf.Merca-1002 m, vf.Dugau-1011 m.
Altitudinea redusa si frecventa relativ mare a pasurilor accesibile au facut ca acesti munti sa reprezinte puntea cea circulata intre podisul Transilvaniei si tara Barsei.
Data actualizarii: 17.05.2014