Geologie
Muntii Persani au un mozaic litologic mai putin obisnuit-alaturi de sisturi cristaline mai pot fi intalnite rocile flisului (calcare, conglomerate, marne, argile, gresii), cele eruptive (bazalte, andezite, gabrouri, serpentine, porfire) si vulcanogen-sedimentare(piroclastite, tufuri).
Partea centrala a acestor munti este alcatuita din roci cristalino-mezozoice. Sisturile cristaline dau un relief greoi si masiv, care au conservat foarte bine suprafata de netezire Poiana Marului. Masivul Garbovei din Persanii centrali este alcatuit in mare masura din roci cristaline, ce dispar insa sub cuvertura de conglomerate, la care se adauga bazalte si tufuri spre nord, gresii si marne la sud. Calcarele raspandite in zona estica au generat un relief carstic cu versante abrupte, chei, defilee, hornuri, lapiezuri-pe vaile Varghisului, Saratei, Lupsei, Magura Codlei.
In functie de varsta si de gradul de cimentare, conglomeratele, mai extinse in Persanii centrali, dau versante relativ domoale, dar si cele mai inalte culmi cu relief ruiniform: vf.Cetatii, Creasta Crizbav,
Garbova, vf.Negru, Runcul Bogatei, Haehamul Unguresc. Marnele si argilele cu diverse intercalatii, avand o duritate mai mica, creeaza un relief monoton si domol, cu vai largi si frecvente alunecari de teren. Un astfel de peisaj se intalneste in culoarul Vladeni, pe vaile Comana, Lupsa, Sinca, Ormenis, precum si in diferite sectoare ale defileului Oltului. Terasele si conurile de dejectie ale raurilor sunt alcatuite din sedimente cuaternare.
Persanii sunt fragmentati de falii transversale si arii de scufundare locala, cum sunt: depresiunea Vladenilor, defileul Oltului si valea Lupsei. Prezenta acestor falii explica ivirile de lava si inaintarea marii in miocen din sectorul vestic al Persanilor centrali. Rocile eruptive din defileul Oltului sunt reprezentate prin bazalte, andezite, gabrouri, serpentine, porfire. Bazaltele si andezitele de acolo sau de la Bogata Olteana, valea Varghisului dau un relief colinar, cu interfluvii largi si vai puternic adancite si stramte. Coloanele de bazalt de la Racos si Comana de Sus sunt ocrotite ca monumente ale naturii. Piroclastitele si tufurile formeaza un relief rotunjit pe latura vestica a Persanilor nordici si centrali.
Data actualizarii: 17.05.2014