Fauna
Printre mamiferele valoroase din punct de vedere cinegetic, o pondere mare o detin: mistretul (Sus scrofa), ursul (Ursus arctos), rasul (Lynx lynx), cerbul (Cervus elaphus), capriorul (Capreolus capreolus), in bazinul
raurilor Varghis, Bogata, Lupsa, Comana, Barsa, Maierus, Ormenis. Mai intalnim vulpea, lupul, jderul, dihorul, veverita, parsul etc. Dintre pasari amintim mierla, sturzul, ciocanitoarea, pitigoiul, gaita,uliul, cucuveaua, huhurezul, care traiesc in desimea padurilor, impresioneaza prin aspect si obiceiuri cocosul de munte(Tetrao urogallus) si ienurca(Tetrastes bonasia) raspandite in bazinele superioare ale raurilor Varghis, Rica, Crizbav, Barsa. In zona Cheilor Varghisului au fost observati vulturi de stanca.
Baltile si meandrele parasite ale Oltului si unora din afluentii sai adapostesc in stufarisuri si salcete numeroase pasari de balta sau de pasaj-rata, lisita, gasca, sarsele, sitarul, becatina, starcul, gainusa de balta, lacarul. Tot in paduri si fanete apar vipera comuna (Vipera berus), soparla de munte (Lacerta vivipara), iar pe malul apelor tritonul (Triturus montandoni) si broasca rosie de munte (Rana temporaria).
Cursul superior la apelor repezi de munte este domeniul pastravului (Salmo trutta fario), care predomina pe vaile Varghis, Bogata, Barsa, Venetia, Sinca, Comana, Lupsa. Scobarul (Chondrostoma nasus), cleanul (Leuciscus cephalus), moioaga sau mreana vanata (Barbus meridinalis petenyi), lipanul (Thymallus thymallus) si platica (Abramis brama danubii) traiesc pe cursul mijlociu al raurilor. Baltile din zonele inundabile ale Oltului si unii afluenti mai lenti din cadrul depresiunilor, ca si lacul de baraj de langa strandul Codlea sunt populate cu caras, crap si stiuca.
Data actualizarii: 17.05.2014