Clima
Muntii Persani, prin asezarea si altitudinea lor redusa, sunt situati in zona de trecere de la clima bazinului Transilvaniei la cea a versantilor nord-vestici ai Carpatilor de Curbura. Distributia in spatiu a elementelor climatice oscileaza aici mai ales in functie de expunere si altitudine.
Pe versantii nord-vestici, precipitatiile anuale sunt sub 650 mm. Din aceasta cauza aici pot fi intalnite elemente de vegetatie silvostepica. Pe versantii estici precipitatiile anuale scad sub 550 mm. Cea mai mare cantitate de precipitatii se inregistreaza de la sfarsitul lunii mai pana la jumatatea lunii iulie. Numarul mediu anual de zile senine este de 80-100. Solul este acoperit de zapada peste 70 zile. Grosimea medie anuala a stratului de zapada
pe sol depaseste 60 cm. Riscul inzapezirii in Persani este redus, ceea ce permite circulatia prin pasuri tot timpul anului. Prima zi cu inghet posibil este 1 octombrie, iar ultimele ingheturi survin intre 21 aprilie si 1 mai. Perioada optima pentru practicarea turismului este intre lunile mai si octombrie, iar cu masina, tot anul.
Vanturile dominante apartin sectorului vestic, nord-vestic si sud-vestic, care conditioneaza si climatul depresiunilor orientate pe aceste directii. Pe versantul estic al Persanilor apare primavara un vant cu caracter fohnic, cunoscut sub numele de vantul mare sau mancatorul de zapada, care datorita temperaturii ridicate topeste zapada mai de timpuriu. Numarul mediu anual de zile senine din acest masiv este de 80-100 si se inregistreaza in lunile august si septembrie, in vreme ce in iunie sunt doar 4-6, iar in ianuarie-februarie 6-8. Numarul mediu anual de zile cu ninsoare este de 30-40, 40 inregistrandu-se pe varfurile cele mai inalte si in Persanii nordici. Numarul mediu anual de zile cu sol acoperit de zapada este de 80, doar in defileul Oltului, la Racos, este de 60.
In concluzie, muntii Persani au un climat temperat continental moderat, cu precipitatii medii, care favorizeaza practicarea turismului.
Data actualizarii: 17.05.2014